Jegyzetfüzet

Joci számunkra példakép marad

2010. április 3. | so si?

Gyertyagyújtás a Kossuth téren - kép: MTI

Gyertyagyújtás a Kossuth téren - kép: MTI

A Sosi? munkatársainak visszaemlékezése Daróczi Dávidra, egykori Rádió C-s főszerkesztőnkre. A roma srácra, aki pályafutásával megmutatta a roma fiataloknak, hogyan lehet sikereket elérni és mindemellett nem elfelejteni, honnan is jöttünk. A volt kormányszóvivő szombatra virradóra önkezével vetett véget életének.

“Amikor a kormányszóvivő miatt vette el a tanár az unokaöcsém telefonját” - egy poén, amit sokat fogok mesélni. De mostantól lesz egy nagyon szomorú felhangja is ennek a sztorinak. Meghalt Daróczi Dávid, aki számunkra, roma újságírók számára, sokkal inkább példakép marad, mint bulvárhős.

Miután kinevezték kormányszóvivőnek, azaz olyan magas tisztséget kapott, mint előtte roma ember soha, interjút kértem tőle. Visszahívott, de egy régebbi telefonszámomon, amit odaadtam az akkor éppen ötödikes unokaöcsémnek, így Dávid egy földrajz órát zavart meg az öcsém feledékenysége miatt. A tanár büntetésből elvette a csöngő telefont, talán még intőt is adott.

Daróczi Dávid, Daró vagy Joci, a Choli fia, az intelligens roma srác pályafutásával megmutatta a roma fiataloknak, hogyan lehet sikereket elérni és mind e mellett nem elfelejteni, honnan is jöttünk.

* * *

Talán egy hete sem történt, hogy egy közösségi oldalon megnéztem fiatalkori fényképeit. Ahogy az egyik képen apja mellett guggolt, a két generáció összetartozása jelent meg. Érzékelni lehetett: büszke apjára, és arra, hogy honnan származik.

Daróczi Dávid - kép: kormanyszovivo.hu

Daróczi Dávid - kép: kormanyszovivo.hu

Mi is büszkék vagyunk rá. Arra, hogy számunkra csak egy volt a többi roma értelmiségi közül, míg másoknak kormányszóvivőt jelentett, vagy médiaszereplőt.

Kilenc évvel ezelőtt, amikor megismertük egymást a Rádió C-ben, keveset tudtam Jociról. Mindössze annyit, hogy a Choli fia. A hetek, hónapok múlásával egyre jobban megismertem: már nemcsak a Choli fia volt, hanem olyan ember, aki tele van energiával, lelkesedéssel, és nem utolsósorban hittel. Olyan ember, akire 28 évesen is fel lehetett nézni, számunkra már akkor is példakép volt.

Utaztam éppen. Már hetek óta azon rágódtam, hogy egy hírújságnál maradjak, vagy a rádiót válasszam. Végül megszületett bennem a döntés: nem folytatom a rádiós munkám. Vasárnap délután, félve hívtam fel Jocit, hogy másnap reggel már ne várjanak rám. Nem lepődött meg a vasárnapi hívás ellenére sem, tudta miért keresem. Mintha számított volna rá. Nem beszéltünk sokat, csak annyit mondott: “Itt van szükség rád.” Elgondolkodtam, és rájöttem: igaza van. Másnap reggel ismét mentem dolgozni a rádióba, és többet nem esett szó köztünk arról, hogy fel akartam mondani. Mintha csak a mi titkunk maradt volna. Beszélgetéseink, és munkánk során soha nem került szóba ez a rövid vasárnap délutáni telefonhívás.

A halálhíre hallatán első dolgom az volt, hogy azon a közösségi oldalon megnézzem a fényképeit. Azt a képet, ahogy apja mellett guggol. Sajnos már nem találtam meg.

Joci! Köszönöm, hogy tudatosítottad bennem: cigányként a saját közösségünket is segítenünk kell, nemcsak a saját boldogulásunkat szem előtt tartani. Úgy, ahogy azt Te is tetted.

"amikor a kormányszóvivő miatt vette el a tanár az
unokaöcsém telefonját?" - egy poén, amit sokat fogok
mesélni. De mostantól lesz egy nagyon szomorú felhangja is
ennek a sztorinak. Meghalt Daróczi Dávid, aki számunkra, roma újságírók számára, sokkal inkább példakép marad, mint bulvárhős. 

 Miután kinevezték kormányszóvivőnek, azaz olyan magas
tisztséget kapott, mint előtte roma ember soha, interjút kértem tőle. Visszahívott, de egy régebbi telefonszámomon, amit odaadtam az akkor éppen
ötödikes unokaöcsémnek, így Dávid egy földrajz órát zavart meg az öcsém
feledékenysége miatt. A tanár büntetésből elvette a csöngő telefont, talán még intőt is adott. 

Daróczi Dávid, Daró vagy Joci, a Choli fia, az intelligens roma srác pályafutásával megmutatta a roma fiataloknak, hogyan lehet sikereket elérni és mind e mellett nem elfelejteni, honnan is jöttünk.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink