Szomszédolás

Félidőben a romák évtizede

2010. április 6. | MECEM - Szlovákia

Részlet a Szélsőségek – más szemszögből c. filmből

Részlet a Szélsőségek – más szemszögből c. filmből

Nemzetközi konferenciát rendeztek március 23-24.-én Pozsonyban a szélsőségek elleni küzdelemről, különös tekintettel arra, hogy éppen Szlovákia elnököl a 2005-től 2015-ig tartó Roma Integrációs Évtizedben. A konferencián a szlovák és a külföldi küldöttségek bemutatták a szélsőségek elleni harc terén már megkezdett programjaikat, intézkedéseiket és tevékenységüket.

A szlovákiai Roma Média Központ (MECEM) a pozsonyi konferencián bemutatta a 2009-ben készített „Szélsőségek – más szemszögből” című dokumentumfilmjét. A film készítését részben az Open Society Institution (OSI) finanszírozta, a diszkrimináció, rasszizmus, idegengyűlölet, antiszemitizmus és más intoleráns megnyilvánulások megakadályozását célzó akcióterv keretében.

Szélsőségek – más szemszögből

- a kassai Roma Média Központ filmje (angol felirattal)

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.


A különféle munkacsoportokban olyan témákat vitattak meg
, mint a média és a szélsőségek viszonya, a média felelőssége a szélsőséges nézetek terjesztésében, vagy a média lehetőségei a szélsőséges eszmék felszámolásában. Ugyancsak megvitatták az iskolák és más oktatási intézmények szerepét a szélsőségek elleni harcban, a szélsőséges eszmék interneten vagy más, új technológiák révén történő terjesztését, valamint a szélsőséges jelképek betiltását.

Abban a közleményében, amit a Faji Megkülönböztetés Minden Formájának Felszámolásáért Rendezett Nemzetközi Napja, azaz március 21.-e alkalmából tett közzé, Dušan Čaplovič, a szlovák kormány tudásalapú társadalommal, európai ügyekkel, emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó miniszterelnök-helyettese zéró toleranciát hirdetett meg a Szlovák Köztársaság egész területére minden olyan mozgalommal, eszmével, véleménnyel és személlyel szemben, ami vagy aki az etnikai felsőbbrendűség, faji alacsonyabbrendűség, újnácizmus vagy neofasizmus ideológiáját vallja. A politikus egyúttal felszólított mindenkit, hogy egyértelműen és világosan utasítsa el az effajta szélsőséges megnyilvánulásokat és fokozott szigorral lépjen föl ellenük egész Közép-Európában.

Roma Sajtóügynökség – Kassa (Košice)

Conference on the battle against extremism to take place in Bratislava with international participation

On the 23rd and 24th of March 2010 a conference on the battle against extremism will take place in Bratislava with international participation in the scope of the Slovak Republic’s chairmanship of the Decade of Roma Inclusion for the years 2005 – 2015. During the course of the conference both domestic and foreign participants will present currently implemented programs, measures and activities in the area of the battle against extremism. Themes to be discussed in workshops include the media and extremism, the influence of the media in propagating extremism and the opportunity of the media to participate in its elimination. Also, the role of schools and educational institutions in the battle against extremism will be discussed, as will the propagating of extremism via the Internet and other informational technologies and the possibilities for limiting them and the banning of extremist symbols.

As emphasized in his own declaration on the International Day for the Elimination of All Forms of Race Discrimination, which takes place on 21 March, Slovak government vice-chairman for a Knowledge-Based Society, European affairs, Human Rights and Minorities, Dušan Čaplovič, asserted zero tolerance on the territory of the Slovak Republic towards such movements, ideas, opinions or individual which are based on the ideology of ethnic superiority, race inferiority, neo-Nazism and neofascism. At the same time he took this opportunity to demand a clear and simple refusal and clampdown on such extremist expressions in our Central European region.

The Roma Media Center (MECEM) will on the occasion of the conference in Bratislava present the documentary film Extremism – Another Angle of View, which originated in the year 2009. Co-funding comes in the scope of the Action Plan for the prevention of all forms of discrimination, racism, xenophobia, anti-Semitism and other expressions of intolerance and from sources OSI.

További cikkek a rovatból
Civil tapasztalatcsere az Alapvető Emberi Jogok területén Civil tapasztalatcsere az Alapvető Emberi Jogok területén
A hazai és azeri civil és állami szektor képviselői a két ország Emberi Jogi helyzetéről és a két ország között már megvalósult kooperációkról értekeztek Budapesten a közelmúltban. Az előadók a két ország jó gyakorlatai mellett megvizsgálták azon hazai, EU-s és azeri támogatásokat, melyek azeri és magyar szervezeteknek nyújtanak együttműködési lehetőségeket. Nézze meg videónkat!
A tismanai roma rabszolgaság története A tismanai roma rabszolgaság története
Tismana ma kisváros, amely a Tismanai Kolostor közelében épült. A kolostor a romák történetének egyik legsötétebb fejezetével függ össze: 1600 és 1800 között ez volt az egyik legnagyobb roma rabszolgakereskedő intézmény. A korabeli rabszolgaságról csak régi dokumentumok tanúskodnak. Sok-sok év után egy helyi lakos, Elena Trîncă Buzneri úgy döntött, hogy könyvben gyűjti össze a romák történeteit. Így írta meg „A világ és az idő, mióta ismerem őket” című művét, amit aztán saját történeteivel egészített ki. Így született meg a tismanai cigányok történetének első kézirata.
A Koncert a Toleranciáért megmutatta, hogy Kassán a multikulturalizmus él, és köszöni, jól van A Koncert a Toleranciáért megmutatta, hogy Kassán a multikulturalizmus él, és köszöni, jól van
Kassa április 18 (RP) – A Roma Médiaközpont (MECEM) szervezésében a kassai Művészetek Házában megrendezett Koncert a Toleranciáért című rendezvényt körülbelül 700 látogató követte figyelemmel. „Kassa multikulturális város és a művészetnek igazán nagy ereje van az emberek összeboronálásában. Szerintem ez egy univerzális nyelv, ugyanakkor jó módja annak, hogy megismerjünk más kultúrákat” – mondta Richard Raši, Kassa polgármestere közvetlenül a koncert után.
A gettóból a zeneakadémáig A gettóból a zeneakadémáig
Mihai Grigore tízévesen költözött el otthonról. Barládról származik, hat fiútestvére van. Szüleivel szegény környéken laktak, a szülők alkalmi munkákból tartották el a családot, ezért nem tudtak megfelelő életkörülményeket biztosítani gyermekeiknek. „Voltak olyan napok, amikor nem volt mit ennünk” ‒ emlékszik vissza Mihai.
A hagyomány arcai A hagyomány arcai
A roma kézművesek vásárokon szoktak találkozni. Régen százan vagy akár ezren is voltak, ma már csupán pár tucatnyian. De mindnyájuknak megvan a maga története. Akár egy utazásról, akár egy hagyományról, akár a megmaradt nyelvről vagy tudásról, akár a büszke és szabad kitaszítottakról, akik mindent maguk mögött hagynának az ismeretlenért.
„A diszkrimináció ellenes kampányok hatása száz év múlva lesz látható“ „A diszkrimináció ellenes kampányok hatása száz év múlva lesz látható“
Ciprian Necula hatalmas irodájában ellenőrzött káosz uralkodik: bögrék, tollak, laptop, pipák és egy rakat régi tárgy. „Nem szabad idebent dohányoznom” ‒ mondja íróasztala mögül, cinkos mosollyal az arcán. Majd felkap egy pipát és rágyújt. Gogol Bordello pólót visel öltöny és nyakkendő helyett. Nagyon visszafogott és ironikusan kedves tekintete egy nyugodt párbeszédre csábít.
Tanulás villany nélkül Tanulás villany nélkül
Nyáron szerencsések. Mert hosszabbak a nappalok. Amikor besötétedik, gyertyát gyújtanak. Ennek fényénél írja leckéjét az öt gyerek. Jó jegyeik és komoly céljaik vannak. Maria ügyész akar lenni. És biztos benne, hogy sikerülni fog.
Iskoláztatás és házasság Iskoláztatás és házasság
Az iskola udvarán minden nap szülők várnak lányaikra az órák végén. Mindannyian a roma közösség tagjai Targu Jiu (Zsilvásárhely) „Meteor” nevű kerületéből. A nők eltakarják az arcukat a kamera láttán, a tanítási idő végén pedig gyorsan elvegyülnek a gyerekek között, hogy minél hamarabb megtalálják lányaikat, nehogy elrabolják őket.
A szegénység az iskola elhagyására ösztönöz A szegénység az iskola elhagyására ösztönöz
A tanulmányok idő előtti abbahagyása az egyik legnagyobb probléma, amivel az Európai Uniónak szembe kell néznie – derül ki egy nemrégiben, egész Európa-szerte folytatott felmérésből. Románia helyzete egyáltalán nem rózsás: a romániai Oktatási Minisztérium által készített jelentés szerint az iskolából kimaradások aránya 20 százalékos.
Házasság vagy középiskola? Házasság vagy középiskola?
A fiatalkorúak házasságával és az iskolából való kimaradással kapcsolatos gondokat meg lehetne oldani, ha a helyi hatóságok nagyobb figyelmet fordítanának e problémákra – mondta Dr. Gheorghe Sarău professzor, a Bukaresti Egyetem professzora. Szerinte a települések vezetőinek ebben jóval fontosabb szerepe van, mint a roma családoknak.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink