Jegyzetfüzet

Végkövetkeztetés

2010. április 7. | Black Joe

Szerkesztőségünket, és bennünket kollégákat, akik ismertük Daróczi Dávidot, mélyen megrázta a halálhíre. Az előző jegyzetben már elbúcsúztunk attól az embertől, aki példaképünkké vált az elmúlt években.

Azonban vannak olyan kegyetlen emberek, akik még szegény Joci halálát is gonosz, demagóg indulatok középpontjába állítják. Olvasom Andrassew Iván barátom publicisztikáját a neten, melyet volt kollégájának haláláról írt. Idéz abból is, ami a szélsőjobboldal internetes portálján megjelent Daróczi halálával kapcsolatban. Odaklikkeltem én is, de már bánom. Olyan érzések támadtak fel bennem, amit egy igazán feldühödött ember érezhet. Dávidot nem érhette támadás, mesébe illő volt karrierjének ívelése, a szegény ifjú nagy álma válhatott valóra a Mindenható segítségével.

Úgy tűnik, a szélsőjobboldal szimpatizánsai képtelenek átélni az emlékezés megrázó és fájó pillanatait. Sőt, már a halálunkat is kívánják. Undorító és kegyetlen hozzáállásukkal, embert és Istent nem ismerve, megpróbálnak bennünket kizökkenteni gyászunkból. De mi nem adjuk meg magunkat. Nem hagyjuk, hogy a gyűlölet és a fasiszta indulatok kifordítsanak bennünket.

Most nem ennek van itt az ideje, hanem a fájdalomnak és a gyásznak. Nem akarunk háborúzni, csak emlékezni. Emlékezni arra az emberre, akire legalább egymillió cigány büszkén nézett fel. Megkérjük tisztelettel a szélsőjobboldalt, hogy legalább most hagyjanak bennünket megnyugodni. Egy rövid időre feledkezzenek meg a harcról és ássák el a csatabárdot.

Ha nagyon gonosz akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy éljék át ezeket a pillanatokat. De nem, mi nem fogunk hasonló fájdalmat kívánni nekik. Mert mi emberből vagyunk. Nekünk és Jocinak nincsenek ellenségei, csak azok, akik ezt gondolják magukról.

Nem értem, hogyan torzulhat el egy magát magyarnak valló ember elméje annyira, hogy már-már boldogságát fejezi ki azért, mert meghalt Daróczi Dávid? Mit gondolhatnak valójában rólunk ezek az emberek? Nem tudhatjuk, hogy a szomszéd, a sarki fűszeres, vagy a háziorvos hogyan vélekedik rólunk. Szörnyű, hogy ilyen emberek tömege alkotja szeretett hazánkat. Mert bizony ez a mi hazánk is. Ezt a legjobban éppen szegény Joci bizonyította be.

Nagy harcot vívott Daróczi Dávid, aki mindvégig tartással viselte az őt ért kritikákat. Kiállt elveiért, tudása szinte repítette a minél nagyobb kihívások felé. Hiszem azt, hogy szellemisége közöttünk marad, a lelkünkben és a szívünkben. Mert bizony szükségünk van rá, főleg most, amikor a nehéz dolog cigánynak lenni ebben az országban.

Nincs talán még egy olyan cigány újságíró, aki képes lenne hasonló utat bejárni, mint ő. Szív és akarat egyesült, amelynek eredménye, hogy büszkék lehetünk rá. Talán jó lett volna ezt még életében a szemébe mondani.

A halál örökre elválaszt bennünket szeretteinktől, és ellenségeinktől. A halál mindenki felett képes diadalmaskodni. Nem tudhatod, hogy mikor csap le rád, ma este, vagy holnap, talán évek múlva. Úgy jön el, mint a tolvaj, nem számítasz rá. Végkövetkeztetésem az, hogy olyan erő ellen kell harcolnunk, amelynek nincs szíve, se lelke. Ez a szélsőjobboldal. Ettől válik számunkra sebezhetetlenné.

Barátaim! Legyen inkább továbbra is érzés bennünk, minden mozdulatunkban, mintsem olyanná váljunk, mint ők. Legyünk büszkék arra, akik vagyunk, és ha meghal közülünk valaki, méltón sirassuk el.

Gyászoljunk, mert eljött az ideje.
Isten veled Daróczi Dávid!

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink