Komolyan

Választás első forduló: 1744-en szavaztak roma jelöltekre

2010. április 12. | GGy

Az idei országgyűlési választás első fordulójában öt roma mérette meg magát egyéniben, Horváth Aladár függetlenként,  Bordás Géza, Dancs Mihály, Kolompár Orbán és Kőszegi Zsolt pártszínekben indultak. Összesen 1744 szavazatot kaptak a képviselőjelöltek.

Hogy ez a szám kevés vagy sok, nézőpont kérdése? Az már egészen biztos, hogy egyéniben egyik roma induló sem fog a parlamentbe kerülni. De jelentős lépés volt, hogy felkerülhettek a szavazólistára, összegyűjtve a megfelelő számú kopogtatócédulát. Amennyiben azt a szándékot és üzenetet látjuk a próbálkozásuk mögött, hogy fontos lenne a romák hangját függetlenül és pártkontroll nélkül hallatni a parlamentben, akkor a céljuk nemes volt és üzenetértékű a fiatal roma generáció felé. Bizonyára lesz egy másik olvasata is a jelöltek megítélésének, amely kioltja és tompítja a nemes célokat, ugyanis volt az öt induló között olyan is, aki a mentelmi jog megszerzéséért szállt harcba. De ne moralizáljunk, indultak a mentelmi jog reményében nemromák is a választáson. Nézzük inkább az eredményeket!

A legismertebb induló Horváth Aladár, aki függetlenként indult a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. számú választókerületében, Edelényben. 335-en szavaztak az ismert roma politikusra, ezzel a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg. Horváth az eredmények ismeretében be is jelentette visszavonulását a politikai közélettől. Az eredmény valószínűleg azt is jelzi, hogy a romák közül még kevesen bíznak és hisznek a jó szándékkal induló roma politikusok célkitűzéseiben, elveiben. Érdekességként megemlíthető, hogy az edelényi körzetben a szavazatok jelentős részét szerezte meg (az Országos Választási Bizottság adatai szerint 5393 voksot, a szavazatok 24,14 százalékát) a Fidesz volt jelöltje, az a Molnár Oszkár, akit a pártja kiebrudalt a várandós roma nőkre tett megjegyzései miatt. Mivel a választás nem volt eredményes Edelényben (az első helyen végzett jelölt nem kapta meg a szavazatok több mint felét), érdekes párharc alakulhat ki az új és a régi fideszes jelölt között. Az április 25-ei második forduló dönt majd arról, hogy ki képviseli a parlamentben az edelényi körzetben élő romákat és nemromákat.

Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat jelenlegi elnöke az MCF Roma Összefogás Párt színeiben indult. Kolompárnak ózdi jelöltként a szavazatok 2,32 százalékát sikerült megszereznie, 491 érvényes szavazattal, ezzel megelőzve a Független Kisgazdapárt és a Munkáspárt jelöltjét.

Az MSZDP színeiben ketten is indultak, mindketten Roma Polgárjogi mozgalom aktivistái. Dancs Mihály Szerencsen a szavazatok 1,48 százalékát szerezte meg. Dancsra 417-en szavaztak, míg a tiszaújvárosi körzetben 379-en adták voksukat Bordás Gézára. Kőszegi Zsolt üzletember a Magyarok Egymásért Szövetségének jelöltje 122 szavazatot kapott a szekszárdi választókörzetben.

Mégis lesznek romák a Parlamentben.

A Parlamentbe kerülő pártok listáin több roma jelölt neve is szerepel. A Fidesz-KDNP padsoraiban már biztosan ott lesz Farkas Flórián, aki a párt országos listáján a 12. helyen szerepel. Esélyes még a bekerülésre fideszes színekben Járóka Lívia, Európa Parlamenti képviselő, és Varga József is és az LMP budapesti listája második helyén induló Osztolykán Ágnes. A pártok listáinak esélytelen helyein szerepel Farkas Félix, Raduly József, Kisné Oláh Anita és Aba-Horváth István képviselőjelöltek, de ők valószínűleg már nem kapnak helyet a Parlamentben.

A Lehet Más a Politika befutó helyre sorolta Osztolykán Ágnest, aki biztosan ott lesz a Parlament padsoraiban. Az LMP listáján van még Dr. Horváth Ferenc és Bereczné Bari Judit is, de az ő parlamentbe jutásuk kétséges.

Az MSZP hosszú listájáról egészen biztos, hogy nem kerül vissza az Országházba Teleki László, helyszűke miatt, így Dógi János és Katonáné Kállai Katalin sem.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink