Komolyan

Horváth Aladár: Hidd el, nagyon csúnya idők jönnek

2010. április 13. | Black Joe

Horváth Aladár - kép: valasztas.hu

Horváth Aladár - kép: valasztas.hu

„Az egy választóra jutó rasszista képviselők száma itt volt a legmagasabb”

Korábban már beszámoltunk arról, hogy milyen eredményeket értek el a roma képviselő jelöltek a vasárnapi választások során. De azt még nem sejtettük, hogy az elért eredmények milyen következményekkel járhatnak, illetve, hogy a kudarc milyen lépésekre készteti a jelölteket. Horváth Aladár – úgy tűnik a roma képviselő jelöltek közül egyedül – levonta a konzekvenciát.

A legismertebb roma induló Horváth Aladár, aki függetlenként indult a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. számú választókerületében, Edelényben. Az ismert roma politikusra 335-en szavaztak, ezzel a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg. A választás után két nappal egy interjút készíthettünk a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével.

- Milyen következtetések vonhatók le a választások után két nappal?

- Külön kell választani a politikai változásokat és az én személyes politikai szereplésemet. Most egy jobboldali gőzhenger, egy atomcsapással felérő győzelem van a láthatáron. Nyilván a legszegényebb réteg is igyekszik alkalmazkodni a változáshoz, és szeretnének a győzteshez tartozni. Azt remélik, hogy így több lesz a túlélési, és megélhetési esélyük és mindezeket a győztestől várják, különösen akkor, ha azt az ígéretet hallják, hogy lesz 1 millió munkahely, és megszüntetik a kilakoltatásokat. Én azt mondom, hogy bár így lenne.

- Miért vállaltad a megmérettetést?

- A szalonnai és a szendrői cigányok, és cigányvezetők arra kértek, hogy induljak el, mert nem akarnak rasszistákra szavazni. Ez egy kísérletnek indult, hogy meglássuk, körülbelül mekkora támogatottságra számíthatunk. Kíváncsiak voltunk, hogy ha létrehozunk egy szegénypárti tömörülést, akkor annak milyen jövője lehetséges Magyarországon? Célunk az volt, hogy sem a baloldallal, sem a jobboldallal nem kívánunk paktumot kötni. Kíváncsiak voltunk az eredményre azért is, mert itt indult a rasszizmus emblematikus figurája Molnár Oszkár is, egy fideszes, egy jobbikos, egy mszp-s jelölt is. Az egy választóra jutó rasszista képviselők száma itt volt a legmagasabb. Ezért értelmesnek találtam itt elindulni, ráadásul jómagam is borsodi vagyok, sokan ismernek, sok ember ügyét intéztem a Roma Polgárjogi Alapítványon keresztül. Joggal gondoltuk azt, hogy minimum 10 százalékos támogatottságot fogok elérni, amellyel a második, vagy harmadik hely sem tűnt lehetetlennek. A kampány időszaka alatt sokan csatlakoztak hozzám, biztattak, összegyűlt a kopogtató cédula is, úgyhogy én is nagyon reménykedtem.

- Ennek ellenére mégis hiba csúszott a számításokba…

- Így van! Borzasztóan megrázott az eredmény: 335 szavazatot kaptam. A romák ötven százaléka elment szavazni azon a területen. Volt olyan település, ahol többségében cigányok élnek, és mégis több szavazatot kapott az a Molnár Oszkár, aki a romákkal szembeni kijelentései miatt a címlapokra került. Sokkal több szavazatot kaptak a nyílt rasszista gondolataikról híres politikusok, mint én. Ilyenkor nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy nincs szükség egy polgárjogi politikusra, aki egyenlőséget szeretne. Én ezt tudomásul vettem, és nem maradt más hátra, minthogy visszavonuljak a nagypolitikától és tartaléklángra helyezzem magam.

- Ez mit jelent majd a te életedben?

- Ez azt jelenti, hogy olvasni, írni, tanítani fogok. A polgárjogi harcomat is a legminimálisabbra fogom csökkenteni. Csinálják azok, akik bejutottak a parlamentbe, vagy az Országos Cigány Önkormányzat. Én nem tudok a továbbiakban társadalmi munkában felelősséget vállalni. El kell mennem a szakmámban dolgozni, és át szeretném adni a terepet a fiataloknak.

- Mit gondolsz, miért döntöttek úgy a szavazók, hogy mégsem rád voksolnak?

- Nem tudom. Talán ésszerűbb döntésnek tartották, hogy az erősebbet szavazzák meg. Az emberek pontosan tudják, hogy mi a rövid távú érdekük, de a hosszútávút nem nagyon. Illetve rá kellett jönnöm arra, hogy az uzsorások ráparancsoltak a szavazókra, és hidd el, nem engem ajánlottak az emberek figyelmébe. Sok településen a középkori világ intézményei, és rendszere épült ki és ebbe nem fér bele egy modern gondolkodású képviselő. Volt olyan, többségében romák lakta, település, ahol egy szavazatot sem kaptam. Ez van, ezt kell elfogadnom.

- Mi lesz a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal?

-  Az a döntés született meg, hogy felfüggesztjük a tevékenységünket anyagi és elhelyezési problémák miatt. Az alapítvány szakemberei azt javasolják, hogy egy európai jogvédő szolgálatot hozzunk létre, és ebbe beépítjük az alapítványunkat. Ha létrejön ez az új szervezet, akkor abban tanácsadóként, szakértőként nagyon szívesen dolgozom, de vezetőként már nem kívánok szerepet vállalni. Nekem nagyon sok fejfájást okoz ez a visszavonulás, mert éppen most lenne a legnagyobb szükség egy jó lelki és fizikai állapottal bíró Horváth Aladárra. De ebben a közegben ezt nem lehet vállalni. Pihennem kell, és erőt gyűjteni. Szeretnék többet figyelni a családomra, a megélhetésünkre is, mert azzal is gond van.

Mi lesz ősszel? Az önkormányzati választások sem indulsz?

-  Képzeld el azt a települést, ahol körülbelül 30-40 százalék a romák aránya, és a képviselőtestületben ott ül majd 4-5 náci. Ezt megelőzendő lenne jó a helyi közösségeket megerősíteni. De a mostani a választás megmutatta nekem, hogy az őszre tervezett indulásom is megbukott. Hidd el, nagyon csúnya idők jönnek…

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink