Komolyan

Roma Integráció: olyan lett, mint a szellemjárás

2010. április 20. | GGy

Élet a végeken – cigány gyökereim – részlet Bogdán Árpád TVE számára készített filmjéből

Élet a végeken – cigány gyökereim – részlet Bogdán Árpád TVE számára készített filmjéből

Bár a program egésze számos fejlesztést igényel, az annak keretében megvalósuló kezdeményezések közül több valódi eredményeket tudott felmutatni.

Elkészült a 2005-ben indult Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) félidős monitoring-jelentése. A program eddigi eredményeit a Kurt Lewin Alapítvány (KLA) vizsgálta, meglévő dokumentumok valamint szakértők és érintettek meglátásai alapján. A kutatás alapján megállapítható, hogy a RIÉP négy fő területén (oktatás, lakhatás, foglalkoztatási és egészségügy) Magyarország roma lakosságának helyzete sokkal rosszabb, mint a nem roma csoportoké, és ezen a területen az elmúlt években nem került sor lényegi javulásra. A társadalmi feszültségek pedig fokozódtak ebben az időszakban.

A Roma Integráció Évtizede Program (2005-2015) résztvevő országai – köztük Magyarország – öt éve azt a célt tűzte ki, hogy az időszak végére a cigány lakosság társadalmi integrációját több területen nagyban előmozdítja. Mivel a program nem határozott meg olyan konkrét mutatókat, amelyekhez képest az eredmény mérhető lenne, és a cigányság helyzetére valamint a kapcsolódó projektek eredményességére vonatkozóan is alig készültek felmérések az elmúlt időszakban, adatok tekintetében vajmi keveset tudunk – mondja a kutatási eredmény kapcsán Héra Gábor, a Kurt Lewin Alapítvány vezetője.

A meglévő dokumentumok tanulmányozása során világossá vált, hogy az etnikai adatgyűjtések korlátozott lehetőségei miatt a magyarországi cigányság lélekszámára, helyzetére vonatkozóan kevés információ áll rendelkezésre. Hasonlóképpen a RIÉP valamint a kormányzati intézkedések konkrét hatásairól is keveset tudhatunk. Ennek egyik oka, hogy a programban nem kerültek előre meghatározásra olyan mutatók, amelyek alapján értékelhetnénk a változást. Továbbá az egyes programelemek rendszeres számonkérése, az eredmények feltérképezése és kommunikálása egyaránt hiányos. Számos érintett és szakértő a RIÉP-et eddigi működése tükrében jóindulatú, reprezentatív, szimbolikus eljárásnak tekinti, és nem valós cselekvésnek. „Olyan lett a program, mint egy szellemjárás, azaz sokat beszélnek róla, de senki sem látta. Nem ér le a végekre.”  – vélte a fókuszcsoport egyik résztvevője.

Mindezek ellenére a Kurt Lewin Alapítvány kutatása és az eredmények összefoglalója számos hasznos információval szolgál. Több sikeres kezdeményezés mutatja, hogy megfelelő keretek között lehetséges hatékony programokat indítani. Ehhez azonban szükséges az átlátható, hatékonyan kommunikáló menedzsment, konkrét célok és rendszeres számonkérés, visszacsatolás, a programirányítás részleteinek tisztázása.

Roma integráció a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskolában

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

Bár a program egésze számos fejlesztést igényel, az annak keretében megvalósuló kezdeményezések közül több valódi eredményeket tudott felmutatni – derült ki az esettanulmányokból.  Így például a gyerekek korai fejlesztésére komplex módon irányuló „Biztos Kezdet” program több helyen jelentős eredményeket ért el. A józsefvárosi programban résztvevő gyerekek körében például 1,5%-ra csökkent az iskolaéretlen gyerekek aránya, szemben a kerületi 9-11%-os átlaggal. Ugyanakkor a legsikeresebb programok jelentős részének működését is veszélyezteti a pénzügyi bizonytalanság. A programokra ugyanis a pályázati forrásoktól függően néha van pénz, néha viszont „szerelemből” kell dolgozniuk a munkatársaknak.

A KLA ajánlásokat is megfogalmazott, mely szerint a program hatékony irányításához szükséges a felelősség- és jogkörök tisztázása, valamint egy átlátható, hatékonyan kommunikáló, érdekérvényesítő szerv meghatározása – amely szerepre a visszajelzések szerint a megfelelő fejlesztések esetén az Open Society Institute alkalmas lenne. Az egyes projektelemek sikerességének érdekében a továbbiakban elengedhetetlen azok rendszeres számonkérése, valamint az eredmények közzététele.

A roma integráció – mely a RIÉP célkitűzése – és a szociális felzárkóztatás – mely a legtöbb EU-s és kormányzati támogatás fókusza – alapvetően két eltérő problémára fókuszál, amelyek között bár van átfedés, nem összemoshatóak. Ezért a szociális és az etnikai integráció komplex, ugyanakkor elkülönített kezelésére van szükség mind az intézkedések, mind a kommunikáció szintjén. „A mélyszegénység és a cigányság problematikájának összemosása értelmezési zavart és társadalmi feszültséget okozhat a legkülönbözőbb társadalmi csoportokban. Mindez szociális és etnikai szempontból egyaránt gátolja a társadalmi integrációt” – mondta Héra Gábor.

Élet a végeken – cigány gyökereim – részlet Bogdán Árpád TVE számára készített filmjéből

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink