Zenés-táncos

Feketén-fehéren ez történt a Médiawave-en /2.

2010. május 11. | Forgács Marietta

Vasárnap reggeli közben a programfüzetben karikázgattam be, mely események érdekelnek a legjobban, s noha az emberi klónozás még nem legalizált, én leginkább minden rendezvényen részt akartam venni.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vasárnap délutánra már a Passport Controll workshopjának befejezett forgatókönyvei voltak előttünk. Azt hittük, este részt vehetünk végre valamilyen kulturális rendezvényen, amikor Mátrai Szabolccsal együtt érzékeltük: szükség van ránk és felelősségteljesen helyt kell állnunk, nem lehet holmi öncélú bulizásnak teret engedni… Hétfőn hajnalban kezdődött H. K. Barbara forgatása.

Azonban előző este még néhány dolog hiányzott ahhoz, hogy ez realitássá váljon. Többek között: forgatási engedély, fekete kalap (olyan cigányos), statiszták, sötét alapozó és púder (hogy a főszereplő cigánynak tűnjön), valamint a legfontosabb: kazetta a kamerába.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kovács Gábor kép: metropol.hu

Kovács Gábor kép: metropol.hu

Áldottuk az éjjel-nappal nyitva tartó hatalmas üzletlánc nevét. Autóba vágtuk magunkat, és én egy hatalmas lista kíséretében emberi GPS-szé alakultam át. Örömtelin és büszkén tértünk vissza a cigányos inggel (narancssárga rövid ujjú selyem ing), a sok-sok kazettával, toast kenyerekkel, és miegymással, amikor a rendezőnő csak annyit kérdezett tőlünk: „A cigarettám hol van?” – elvörösödtünk, mert úgy tűnik a legfontosabb dologról megfeledkeztünk…

Másnap reggel két csapat kezdett bele a forgatásba: én és Szabolcs egy portrét vettünk fel Kovács Gábor építészmérnökről, aki ugyan igazságügyi szakértő is, de a város egyik színfoltja is egyben, amint különleges készítésű faszerkezeteivel feltűnik a város utcáin…

H. K. Barbara - kép: khalila.honlapom.hu

H. K. Barbara - kép: khalila.honlapom.hu

Emellett hétfőn hajnalban H.K. Barbara rendezésében az Állomás (álom-más) elnevezésű kisfilm munkálatai kezdődtek el Sárváron. Ez utóbbi forgatókönyve mindenkit azonnal magával ragadott. A pár perces történetben egy cigány fiú és egy szőke hajú leányzó találkozását mutatja be egy pályaudvaron – akik a workshop nevének megfelelően – fekete és fehér cipőt hordanak -, ahol az álom és a zene hatására a közöttük lévő falak egy táncban bomlanak szerteszét.

A munkálatokban nagy segítségünkre volt a fotós szekció is, akiknek szintén a Bloom-ház volt a főhadiszállásuk.

Az elkövetkezendő napok egyre sűrűbbé váltak: szemtanúja voltam, ahogy a cigányok lakta házsorban valaki öngyilkosságot próbált megkísérelni (több maroknyi gyógyszert szedett be), eső közepette két hatalmas csokitortát szereztem be, és azokkal lavíroztam át a várost (Pamacs és Tibi születésnapja volt), valamint a forgatásokat is próbáltam figyelemmel kísérni. Ennek következményeként a kulturális programjaim mérlege egy hét után eléggé lehangoló volt: két koncert, 0 film, 0 kiállítás…

A Bloom ház - kép: vendegvaro.hu

A Bloom ház - kép: vendegvaro.hu

A zenész szekció megjelenése jó hatással volt a munkánkra és kevéske éjszakai alvásunkra. Zeneszóra aludhattunk el minden nap, de volt, amikor éjszakai forgatás közepén jókedvűen masíroztak be hozzánk – ébresztés gyanánt. Egyesek a Bloom-ház kellékeként használt ágyon aludtak, így spórolták meg azt a fél-fél órás utat a főhadiszállás és a kemping között oda-vissza.

Az egyre fárasztóbb napok után igazi felüdülést jelentett számunkra a csütörtöki nap, amikor egy Oscar-díjas vágó előadását halhattuk. Alan Heim (szerintem) igazi nagyágyú a filmes szakmában. Megtiszteltetés volt, hogy zártkörű előadást tartott nekünk arról, miként lehet az erőszakot ábrázolni a vágás segítségével? Jómagam azt hittem az Amerikai História X című film készítéséről számol be (amelyért az Amerikai Filmakadémia díját kapta), de nem. Egy kritikusok által rossznak ítélt filmen (Egy playmate halála) keresztül mutatta be, sok minden csak a vágón múlik.

Alan Heim előadása - kép: Mirela Vlad

Alan Heim előadása - kép: Mirela Vlad

Az előadást követően felbuzdulva ültünk a vágóprogram elé. Tudtuk, kevés lesz a délután arra, hogy a pár perces filmünket tökéletesre vágjuk meg, de a lelkesedés szárnyakat adott.

Végül minden film elkészült, noha a végére egyre feszültebbekké váltunk…

Sajnos én már nem tudtam maradni a szombati bemutatóra, de így is elégedetten távoztam. Tisztában voltam azzal, hogy egy hét alatt nem tanulom meg a filmezés csínját-bínját, de beleláthattam mennyire összetett is, és milyen sok ember munkáját igényli az, aminek a végeredménye az, hogy egy 90 perces filmet végignézhetünk a moziban, pattogatott kukoricával a kezünkben (noha én nem szeretem).

A Mediawave egy évre bezárta kapuit, számtalan önfeledt szórakozást kínálva a résztvevőknek, és nekünk a Passport Control csapat tagjainak is, akik éreztük: a bőrszín, vagy a származás a legutolsó dolog, amelyet figyelembe kell vennünk. Nem szabad vele se kérkedni, se szégyelleni. Hiszen a fekete-fehér fotókon, filmeken a bőrszín úgysem látszódik…

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink