Jegyzetfüzet

Saját vermünkbe estünk

2010. május 11. | Black Joe

Nem is olyan régen Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, azt mondta a Rádió C Dominó című magazinjában, hogy minden tekintetben helyet kell adni a fiataloknak, a felnövekvő generációnak.

Végre! – kiáltottam fel.

Végre egy ember, aki helyet kíván adni a diplomás és nem diplomás fiatal roma értelmiségnek. Végre valaki, aki eloszlatja azt a tévhitet, hogy csak kihalásos alapon jutnak szerephez a fiatalok. Végre valaki, aki felismeri azt, hogy ma Magyarországon már elavult az a gondolkodásmód, amit a legtöbb magát romavezetőnek valló személy képvisel. Végre valaki felismeri a fiatalokban rejlő lehetőségeket, és zöld utat ad a következő generációnak. Végre valaki, aki nem ragaszkodna foggal-körömmel a már-már nevetségessé váló pozíciókhoz, rangokhoz.

Mégse gondolja a kedves olvasó, hogy eljött a Kánaán, hogy Magyarország a tejjel-mézzel folyó földdé vált egy csapásra.

Az iménti gondolatok azért jutottak eszembe, mert a közelmúltban megtudtam, kit neveztek ki a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatójának. Kathy-Horváth Lajos személye garancia lehet a roma kulturális élet fejlődésére.

De nézzünk egy kicsit mélyebbre, tényleg csak pár mondat erejéig.

Olvasom a listát, hogy kik adták be pályázatukat az igazgatói állás elnyerésére. Katy-Horváth Lajos, Zsigó Jenő, Szirmai István, Junghaus Tímea. Bátran kijelenthetjük, hogy ezek az emberek méltán próbálkoztak, mindegyikük letett már az asztalra valamit, amivel a romák érdekeit képviselték, illetve előrébb juttatták.

Zsigó Jenőt nem kell bemutatnunk a nagyközönségnek. Jelenleg a Roma Parlamentet vezeti, több évtizedes munkássága példaértékű a romák érdekeiért folytatott harcban.

Szirmai Istvánt a Munkaügyi Minisztériumból ismerhetjük. Talán az elsők között van, aki lehetőséget kapott arra, hogy az államigazgatásban romaként szerepet vállaljon.

Junghaus Tímea művészettörténész. Munkásságát az OSI-ból ismerem, bátran ki merem jelenteni, hogy amióta dolgozik, a roma művészek nagyobb teret, lehetőséget, és nyilvánosságot kaptak mint előtte.

Kathy-Horváth Lajos zenész. Muzsikáján nőttem fel, és a Napház vezetőjeként ismertem meg.

Szóval mondhatjuk, hogy nem volt irigylésre méltó az a testület, aki eldöntötte, hogy ki lesz a FROKK vezetője. A döntésben természetesen nagy szerepet kapott a Fővárosi Cigány Önkormányzat, hiszen az ő javaslatukat figyelembe vette a Fővárosi Közgyűlés.

Tudják kit ajánlott az FCÖ? Kathy-Horváth Lajost. Nem a személlyel van a gondom, hiszen jól ismerem, és elismerem eddigi munkásságát. Inkább a döntéshozatal mögötti gondolkodásmóddal van problémám.

Az FCÖ korábban nagy bőszen azt hangoztatta, hogy előre a fiatalokkal. Akkor most miért nem sikerült olyan embert ajánlani, akinek van köze a következő generációhoz? Megint a begyöpösödött cigánypolitika került előtérbe, ráadásul öt évre, hiszen a kinevezés 2015-ig szól. Nem bántani szeretném Kathy-Horváth Lajost, de tény, hogy ő sem most, sem öt év múlva nem a fiatal generációt fogja képviseli.

Megint ott vagyunk, hogy csak mondjuk és hangoztatjuk azt, amit hallani szeretnénk, de amikor tettre hív az élet, már másképp nyomjuk a szavazógombot, más valaki mellett állunk ki. Ezzel csak azt érték el a kedves döntéshozók, hogy megint elinduljon a pletyka arról, hogy vajon kinek milyen érdeke fűződik a kinevezéshez? Már megint belestünk abba az árokba, amit saját magunk ástunk ki.

Hittem abban, hogy fiatal, lendületes, a mai kor által megkövetelt eszmék és gondolatok tudója kapja a kinevezést és csak reménykedem abban, hogy szakmai alapon hozták meg döntésüket az FCÖ-ben. Reménykedem abban, hogy a pletykák alaptalanok. Reménykedem abban, hogy Kathy-Horváth Lajosnak sikerül bebizonyítania, hogy jó döntést hoztak a Fővárosi Közgyűlés képviselői.

Azt hiszem, ebben az országban másképpen működnek a dolgok. A roma vezetők bőszen megkövetelik az egyenlő esélyeket a többségi társadalomtól, de úgy tűnik, hogy saját berkeiken belül képtelenek megteremteni azt.

Szóval itt tartunk.

Ne csodálkozzunk hát azon, hogy a fiatal roma értelmiségiek nem kívánnak szerepet vállalni a roma közéletben. Inkább elfordulnak a politikától és melóznak, minthogy folyamatosan csalódniuk kelljen.

Ezzel csak egy baj van. Ha most nem kapnak lehetőséget fiatalként, akkor később, amikor szerepet kapnának már ők sem fognak a fiatal generációhoz tartozni.

Zavar, hogy ilyen gondokkal kell foglalkozni, zavar, hogy ilyen jellegű kételyek merülnek fel bennem, bennünk, amikor így is ki vagyunk szolgáltatva.

Úgy tűnik, hogy a fiatal roma értelmiségieknek két fronton is meg kell állniuk a helyüket: a roma vezetőkkel szemben és a többségi társadalommal szemben is.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink