Zenés-táncos

Athe Sam! – ismét a Gödörben

2010. május 12. | GGy

„Természetesnek tartjuk azt, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett”. Ez a Martin Luther King  idézet a jelmondata és üzenete a negyedik „Athe Sam! – Itt vagyunk!” Roma Összművészeti Fesztiválnak. Az egy héten át tartó fesztivált 2010. május 31 és június 6 között rendezik meg Budapesten, az Erzsébet téri Gödör Klubban.

Az Athe Sam jelentése cigányul: Itt vagyunk! És ez a két szó az egyhetes fesztivál lényege: Itt vagyunk, a roma művészet, a cigány kultúra minél több arca, minél több művészeti ágban – a lehető legmagasabb színvonalon. A Gödör sokszínű, nyitott közönségét és minden más érdeklődőt várják a rendezők.

Az Athe Sam! célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és a kölcsönös elfogadáshoz . A tolerancia alapköve az ismeret. Amit nem ismerünk, azt sokszor elutasítjuk, esetleg félünk tőle. A fesztiválon sor kerül roma és nem roma találkozásokra, ismeretségek köttetnek, miközben a roma kultúrát is behatóbban megismerheti a közönség. A szervezők reményei szerint programjukkal hosszú távon hozzájárulhatnak a roma társadalommal kapcsolatos negatív sztereotípiák leküzdéséhez. Szeretnék elősegíteni a cigányság pozitív image-váltását. Emellett nagyon fontos törekvésük, hogy a különböző cigány csoportok között is kialakuljon a kulturális dialógus, és megismerjék, elfogadják egymás kultúráját.

A fesztiválon kiemelt helyet kapnak a zenei programok: az autentikus zene mellett a legkülönfélébb zenei irányzatok (folk, jazz, hip-hop, stb) hallhatók. Az európai cigány zene egy-egy szeletét külföldi zenekarok hozzák el hozzánk. A tehetségkutató program által fiatal művészek is bemutatkozhatnak.

A fesztiválon a hazai zenei élet színe-java már megfordult, de idén először érkezik a fesztivál meghívására valódi világsztár, Chico, a legendás Gypsy Kings egykori alapítója és frontembere, társzerzője olyan világszerte ismert slágereknek, mint a „Bamboleo”, „Djobi,Djobi” és a „Ben Ben Maria”. Az UNESCO békekövete, Djeloul Bouchikhi, alias Chico, és zenekara a Chico & The Gypsies (ES/ Rumba Catalana) most 14 év után újra Magyarországon.

A 2010 évi Athe Sam Fesztivál minden eddiginél színesebb és nívósabb programkínálattal várja majd a látogatókat.

Idén új együttműködések indultak a tolerancia jegyében. A 2010-es Athe Sam több hazai és külföldi összművészeti fesztivállal működik együtt a tolerancia értékének további erősítése érdekében. A Bánki-tó fesztivállal alakult ki eddig együttműködés, de az Athe Sam ideje alatt találkozni fognak egymással a programba eddig beemelt többi fesztivál szervezői is: Balkan Traffik, IRAF, Magyar Dal Napja.

Az Athe Sam és a Bánki-tó fesztiválok egymással együttműködésben szerveznek workshopokat, beszélgetéseket, koncerteket,  irodalmi, színházi alkotásokat, táncházakat, filmvetítéseket és kiállításokat, egyfajta folyamatosságot és egységességet adva így a toleranciáról való gondolkodásnak.

Zenei program

Chico, a legendás Gypsy Kings egykori alapítója és frontembere, társzerzője olyan világszerte ismert slágereknek, mint a „Bamboleo”, „Djobi,Djobi” és a „Ben Ben Maria”. Több mint 30 aranylemez, és 10 platinalemez fémjelzi nevét.

A fesztivál megnyitójáról idén is különleges produkció gondoskodik, Roma Legenda címmel az első roma musical kerül bemutatásra, melyet a méltán világhírű Varga Gusztáv írt és rendezett.

A fesztiválon fellép az ugyancsak világhírnévvel büszkélkedő Snétberger Ferenc és zenekara.

A népszerű romazenészekből álló Olah Gipsy Allstars, a legmagasabb színvonalon prezentálja az oláh muzikális hagyományokat. A tizenöt főből – énekesekből, zenészekből, táncosokból – álló zenekar előadása semmihez sem hasonlítható élmény, igazi unikum sok energiával.

A további zenei programokat is rendkívül színesek, autentikus oláhcigány, beáscigány  folkzenekarok, jazz, és megannyi műfaj képviselteti magát. Elsődleges szempontja a szervezőknek – a színvonal mellett – az volt, hogy olyan zenekarokat, előadókat hívjanak meg, akik a korábbi fesztiválokon nem léptek fel, illetve idén valamilyen aktualitással bírnak.

A tavalyi év sikerei után idén is kiemelten nagy hangsúlyt kíván a fesztivál fektetni a fiatal tehetségek felkutatására, bemutatására. A korábbi menetrend szerint pályázat útján kerülnek kiválasztásra a produkciók, akik pályafutását a fesztivál után is igyekszik  a Gödör Klub szemmel tartani és lehetőségeihez képest egyengetni.

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink