Komolyan

Egymásra lépni tilos – pályázatok az esélyegyenlőség jegyében

2010. május 23. | GGy

Egymásra lépni tilos

Mindenki lehet kisebbség, szőkék, túlsúlyosak, mozgáskorlátozottak, siketek, romák, vallásosak, kisgyermekkel ügyet intézni akarók, idős közlekedők, a fővárosba látogató külföldiek. Budapesten 970 ezer nő, 60 ezer roma ember, 85 ezer fogyatékos személy, 540 ezer idős polgár, 468 ezer, a többségitől eltérő vallású (azaz nem római katolikus) ember él. Belőlük áll össze a lakosság nagy része: a többség a kisebbségek összessége. A sokszínűség ezért épp olyan fontos a főváros, mint a természet számára. Hiszen épp ez a sokszínűség tesz minket érdekessé, értékessé.

Ne legyünk hát érzéketlenek, vegyük észre, ha intoleránsan viselkednek egy személlyel egy csoporttal szemben! Vegyük észre, ha diszkriminálnak! Vegyük észre, ha mi magunk diszkriminálunk! Legyen a tolerancia természetes, a diszkrimináció “ciki”!

E gondolatok jegyében hirdeti meg a Budapest Esély Nonprfit Kft. középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalok számára alkotói pályázatát. Olyan pályaműveket várnak, amelyek felhívják a figyelmet a toleráns magatartás előnyeire, fontosságára, arra, hogy “egymásra lépni” miért tilos. A pályázó fiataloktól azt várják, hogy mutassák be: Budapest egy élhető és toleráns város, vagy épp mutassanak rá arra, min kellene változtatni, hogy még inkább az legyen. A pályázati kiírás és az adatlap letölthető innen. Pályázni a következő kategóriákban lehet: fotó, kisfilm, rap-szöveg, plakát grafikai terve, illetve grafiti terv. Az alkotások beadásának határideje: 2010. június 15.

Az Egymásra lépni tilos! kampány eddigi eseményei:

  • 2010. március 22. Az Egymásra lépni tilos! kampány már előzetesével csatlakozott “A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve” rendezvénysorozathoz. 2010. március 22-én a Millenárison megtartott nyitórendezvényen bemutatkozó standdal, kiadványokkal és gyermekeknek szóló rajzos foglalkozásokat tartottak.
  • 2010. május 8. A “Sokszínűségért – A diszkrimináció ellen” információs kampány keretében az Esélyegyenlőség Napja Fesztiválon meghirdették az Egymásra lépni tilos! című antidiszkriminációs kampányt. A rendezvényen a felnőttek esélyegyenlőségi totót tölthettek ki, míg a gyerekeknek rajzversenyen vehettek részt: “Rajzolj nekünk az esélyegyenlőségről” címmel.

Az Esélyegyenlőség napja a Millenárison

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

Az Egymásra lépni tilos! kampány háttere:

  • 2010 nyarán indul útjára a Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja. A program több száz szakember és civil szervezet mintegy kétéves munkájának gyümölcse, legfőbb célja, hogy a multikulturális, sokszínű Budapest olyan város legyen, amely a többségi társadalom és a kisebbségi csoportok számára egyaránt befogadó, toleráns, élhető. Ennek keretében hirdette meg a Budapest Esély NKft. az Egymásra lépni tilos! című antidiszkriminációs kampányát.
További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink