Jegyzetfüzet

És kitöltök azokban a napokban az én Szellememből

2010. május 23. | Nótár Ilona

A pünkösd számos európai országban – hazánkhoz hasonlóan – munkaszüneti nap. Sajnos mára csupán ennyit jelent, és nem többet. A cigányok mélyen vallásos emberek, mégis a legtöbben csak a szentképek “oltalmában” élik meg a hitéletüket. Pedig az Apostolok cselekedetei szerint, miután Jézus felment a Mennybe, elküldte maga helyett a Vigasztalót, aki elvezeti a híveket az Atyához.

Azt gondolom az olvasók között is akadhatnak olyanok, akik nem ismerik ennek az igazságnak a jelentőségét, és nincsenek tisztában azzal, hogy ez az eredetileg zsidó ünnep (Sávuot), éppen hogy nem képekhez köthető, nem rítusokat vés kőbe, nem hordoz üzenetet a pünkösdi királyokról vagy más tréfás játékokról. Sokkal többről üzen nekünk.

Nem szabadna engedni, hogy a Szentlélek erejéből csupán egy vallási dogma, eszmény, üres ceremónia maradjon. Az egyháztagságnak nem elidegenítenie kellene Isten erejétől és a Szentlélekkel való személyes kapcsolattól, hanem inkább közelebb hoznia Hozzá. Ha a keresztény hívőknek nincsen személyes kapcsolatuk Istennel, akkor az a vallás Jézus szerint olyan lesz, mint az erejét vesztett só, amiről azt írja a Biblia, hogy “nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.” (Máté evangéliuma 5,13).

A Szentlélek vagy Szent Szellem nélkül a kereszténység csupán halott és tehetetlen vallás. Újjászületése és föltámadása csak a pünkösd tényleges tartalmának megvalósulása alapján lehetséges. A Biblia szerint a Szellem (Ruach), Isten harmadik személye, éppen olyan valóságos, mint az Atya vagy a Fiú. Láthatatlan, de ugyanakkor rendelkezik minden személyiség jeggyel is. Ahol ez a jelenlét megmutatkozik, ott az Úr szinte “tapinthatóvá”, érezhetővé válik (ez a pünkösd élménye). Ez a tapasztalat megújulást hozhat a nemzetek életébe.

Az Újszövetségben ez az ünnep egy konkrét eseményhez köthető: a Felházban jelenlévő százhúsz tanítvány imáira válaszolva Isten elküldte a Szent Szellemet, aki betöltötte a házat és a jelenlévők mindegyikét. Ez volt Jézus ígéretének beteljesedése. Amikor eljött a Szent Szellem, a tanítványok számukra idegen nyelveken kezdtek el beszélni, és úgy viselkedtek, mintha megrészegedtek volna. Mondhatni teljesen kifordultak magukból: hangoskodtak, énekeltek, körtáncot jártak, kiabáltak, így dicsérték Istent. Nem szól a fáma halk, mértéktartó és tiszteletteljes főhajtásról és visszafogott fohászokról.

Ez a megtapasztalás adott erőt a tanítványoknak ahhoz, hogy betöltsék Jézus akaratát és engedelmeskedjenek az elhívásuknak: “Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljön reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig.” (Apostolok cselekedetei 2,8)

Isten több, mint a falon látható szent kép. És több az esténként elmormolt imánál is. Ez az ünnep arra hívja fel a figyelmet, hogy valóságos és személyes közösségünk lehet Istennel, ha segítségül hívjuk a Pünkösdkor elküldött Szent Szellemet.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink