Zenés-táncos

Jobb itt, mint a mennyországban! – Athe Sam 1. nap

2010. június 1. | so si?

Bari Janó - kép: Csonti

Bari Janó - kép: Csonti

Alig vártam a fesztivál kezdetét! Minden évben itt vagyok, az utóbbi két évben a képeimből is hoztam. Festő vagyok, meg akarom mutatni a világnak a munkáimat és ez remek hely erre. A kiállító termekben nem sokan nézik meg, de itt mindenki láthatja már a belépésnél, ott vannak rögtön balra a recepciós pult után, a jósdát díszítik. És, ha esetleg valakinek megtetszik meg is vásárolhatja őket.

Jobb itt mint a mennyországban, a testvéreimmel lehetek, meleg van béke és szeretet, persze nem csak ők vannak itt, de sosincs balhé. Kár, hogy csak egy hétig tart, szeretném ha sosem lenne vége!” – mondta el Bari Janó egy szuszra a fesztivál első napján.

Balog Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője nyitotta meg a IV. Athe Sam Fesztivált tegnap az Erzsébet téri Gödör Klubban. A társadalmi felzárkózásért, a romák integrációjáért felelős államtitkárt a megnyitó után arról kérdeztük, hogy miért vállalta Orbán Viktor miniszterelnök felkérését az említett, felelősségteljes posztra valamint arról is érdeklődtünk, hogy mire számíthatnak a romák az elkövetkezendő években. Hallgassák meg Balog Zoltánnal és Szilvási Istvánnal, az Athe Sam fesztivál egyik szervezőjével készült interjúnkat.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A megnyitó napját idén nem mosta el teljesen az eső, igaz nem telt meg az Erzsébet téri Gödör Klub és a körülötte lévő rét piknikező fiatalokkal, mint ahogy az a korábbi Athe Sam fesztiválokon volt. Aki eljött, annak jutott hely bőven és a megnyitó előtt megnézhette Sztajkó József: Guliver lilliputi roma történelme című bábkiállítását, Nyitrai Dávid fotóit valamint a bódvalenkei freskófaluról készült fotókat. A szervezők Balog Zoltánt hívták meg, hogy nyissa meg a IV. alkalommal megrendezett „Roma összművészeti fesztivált”.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A megnyitó után kezdődött Sir Varga Gusztáv, a Kalyi Jag zenekar vezetőjének Roma Legenda című musicalje, melyre zsúfolásig megtelt a pincében lévő auditórium. A hétfői nap roma zenekarvezetők közös koncertjével  zárult.

szöveg: GGY és Csonti, audió: GGY, képek: Csonti

A mai program: katt ide!


További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink