Zenés-táncos

Hideg eső, forró hangulat – Athe Sam 2. nap

2010. június 2. | so si?

Beszámolónk a fesztivál első napjáról

Kissé rosszkedvűen indultam el otthonról. A több mint egy napja szakadó eső kedvemet szegte. Fázósan, kabátban, hat óra előtt pár perccel végül erőt vettem magamon és elindultam a Gödörbe. Érkezésem nem tűnt korainak, már egy kerekasztal beszélgetés ment, melyet mi, nézők kivetítőn követhettünk figyelemmel a kávézóban. Az érdeklődök összetétele most sem lepett meg: inkább a nem-cigányok voltak kora délután is többségben…

Hastáncos az Amalán - kép: Csonti

Hastáncos az Amalán - kép: Csonti

A szórakozás ideje csak később jött el. Először az Amala zenekar lépett fel. A bemelegítés a vártnál jobban sikerült, néhány szám után egy szép cigánylány mutatta meg, hogyan is kell táncolni. Bár engem kissé zavart a krém színű ruha (mégiscsak virágos, élénk színek a tradicionálisak az öltözködésünkben), de a közönséget ez nem érdekelte és a tánc esztétikai értékéből sem veszített.

Az addig hátul gyűlő tömeg egyszer csak megindult a színpad felé, amikor néhány dallal később a lány hastánccal rukkolt elő. A fiatal fiúk előkapták mobiljaikat, hogy maguknak is megörökítsék a látványt. Mögöttünk a kamaszok tülekedtek, hogy minél többet lássanak a csípőjét rázó lányból. Mellettem ülő barátnőm is megjegyezte: ha ilyen alakja lenne, ő sem szégyellné mutogatni…

A hatalmas ovációt követően Baba nénit hívták a színpadra. Hangszer nélkül ugyan nehezebben indult el a dal, mégis néhány traktust követően ugyanazt érzetem, mint a Deep Forest „Úgy hallgassa az eső suhanását” kezdetű feldolgozásánál. A képzetlen, egyszerű, tiszta hang is csodás tud lenni régi népdalok esetében.

Romungro fiúk - kép: Csonti

Romungro fiúk - kép: Csonti

Örömömre szolgált, hogy ismerősöket is láthattam a tehetségkutató színpadán. A Devecseri Fláre beás zenekartól már élőben is láthattam, milyen hangulatot tudnak kelteni, a Csornai romungro fiúk zenélése pedig a Mediawave fesztiválon szakította félbe forgatásunkat, amelyet persze nem bántunk meg. A két zenekar erre az estére összeállt, és együtt mutatták meg mit is tudnak a vidéki cigányok… Cigányok? A zenekar vezetője Horváth Péter,  aki úgy kannázik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Bátran vállalja a cigány kultúra továbbítását – magyar származása ellenére.

Este tíz órakor úgy éreztem, lassan véget ért a mai mulatozás, elfáradtam, és hazafelé veszem az útirányt. Végül hajnali egyig még hosszasan roptuk a Kalyi Jagra, a Szilvási Gipsy Folk Band-re és közben rég nem látott ismerősökkel beszéltük ki az elmúlt időszak eseményeit.

Egy éve vártam erre az eseményre, és bátran kimerem mondani: megérte kivárni a hosszú időt. Jó volt látni, ahogy a magyarok is cigány tánccal próbálkoznak, ellesik a lépéseket a cigányoktól, és mosollyal biztatjuk egymást, hogy a kultúra az mindenkié.

A jövő titkaira mindenki kíváncsi

Horváth Julcsi, jósnő - kép: Csonti

Horváth Julcsi, jósnő - kép: Csonti

Horváth Julcsi jósnő egy standon, szűk helyen várja a vendégeket. – Sátorral jöttünk minden évben, most is – mondja, magyarázva, hogy ha majd az eső eláll, a téren ismét a füves részre költözhetnek. – Negyedik éve részt veszek fesztiválon. Jósda Julcsival című interaktív műsorom pedig már nyolcadik éve megy a Rádió C-ben. Negyven éve vagyok jósnő, már hallom ha valakinek szomorú, bánatos a hangja, ebben nem tud nekem hazudni senki. Épp ezért tudok jósolni az embereknek rádióban is. Ehhez adottság kell, nem tanulható  – mondja munkájáról.

- Tenyérjóslást csinálunk és tarot álomfejtést. Az álomfejtés a szívem csücske, tizenöt éve feljegyzem az álmaimat, eddig sohasem hazudtak nekem. Írtam egy könyvet konyhanyelven tapasztalataimról, naplószerűen, a címe: Álomban a múlt és a jövő. Volt egy érdekes álmom, amikor már-már úgy tűnt, csalatkoznom kell benne. Az álmomban liften mentem a tizedik emeletre, úgy éreztem, valami történni fog, és ahogy felért a lift, elkezdett zuhanni. A halál minden egyes mozzanatát megéreztem, tudtam, mire leérek, végem van. Annyira átjárt a félelem, hogy felébredtem. Akkoriban a húgom a tizedik emeleten lakott, őt mentem meglátogatni. Amikor hívtam a liftet, eszembe jutott az álmom, nagyon félénken szálltam be a liftbe, elindult és felértem vele a tizedikre. Mondtam magamban: az álom nem valósult meg! Vendégség végeztével hazafelé hívom ismét a liftet, a lámpa jelzett, hogy jön, óvatosan nyitom az ajtót, lift sehol, csak tíz emeletnyi mélység. Ha az álom nem üzen, akkor mi ketten most nem beszélgetünk itt – mondja. Standját sokan keresik fel, jelképes összegért jósoltatnak. – Ha ingyen lenne ez a szolgáltatás, nem győzném – válaszolja.

szöveg: Forgács Marietta, Csonti kép: Csonti

Beszámolónk a fesztivál első napjáról


További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink