Zenés-táncos

Egri, Pluto, Emilio – Athe Sam 3. nap

2010. június 3. | PoFa

Egri - Plutó Active Electric Basses - kép: Csonti

Egri - Plutó Active Electric Basses - kép: Csonti

Rappelés vagy versmondás, nem is tudom pontosan – de ezzel kezdődött a harmadik (újabb esős) nap az Athe Samon. A hivatalos neve Athe S(l)am Art poetry. Néha vicces, néha szívszorító, a legnagyobb tapsot a FankaDelire hajazó srác kapja, Ha én roma lennék költeményével.

A Ternipe táncháza sajnos elmarad, a filmvetítés szerencsére nem. A Sosi-n már bemutatott Groó Diána Vespa című filmje arat nagy sikert.

Egri-Plutó Active Electric Basses

Egri Jancsi basszusgitározott, Plutó basszusgitározott, Emilio (alaposan lefogyva!) dobolt. Farkas Andris szerint a legnagyobb – Szilvási Pisti szerint fénypont, különlegesség a világ két legjobb jazzgitárásoval – banda az idei Athe Sam!-on. „Talán a Chico lesz még jó ennyire…” – mondja korábbi operatőr kollégám, aki aztán tényleg roma értelmiségi családból származik.

Jelinek Emil "Emilio" dobol - kép: Csonti

Jelinek Emil "Emilio" dobol - kép: Csonti

Emilióról talán kevesen tudják, én is csak az unokatestvéreitől tudom, hogy évekkel ezelőtt Montrealban nyert jazzdobos versenyt. Plutó hathúros basszgitáron (na ezt sem magamtól veszem észre) hatalmasat játszik, Egri Jancsi nagyon élvezi, Emilio valóban parádés.

Pont azt érzem, amit az ország legjobb roma gépészmérnöke, Zsozsó mond: Nem az én világom, de baromi jól szól a cucc!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Az első szám után Egri Jancsi “pár” szót vált a közönséggel, bár nem nagyon szaporítja a szót, a beszéd eltart tíz percig. A következő felvezetés rövidebb, de frappánsabb, a vége ütős: a szám címe, Gizella. Édesanyjáról szól, mint kiderül és mint az összes többi szám, ez is nagyon jó.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Igazi örömzenét hallunk, látni, érezni, hogy mennyire szeretnek együtt játszani. Botfüllel is nagyon élvezhető a produkciójuk. Szerencsére a nagyszerű koncertet követő interjúban Emilio és Horváth Plutó József is megerősítette az érzéseimet.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A napot a Kék Láng után a Besho Drom zárta, ezt már nagyon bulis hangulatban éltük meg. Hasonló jókat kívánunk nektek is a további napokra!

A nap szavai: mikro usb (Farkas Andris), etnikai csencs (Egri Jancsi), elhirhedtesült (Szilvási Pisti)

Beszámolónk a 2. napról

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink