Zenés-táncos

Itt tanultam táncolni – Athe Sam 4. nap

2010. június 4. | so si?

Az Athe Sam fesztivál közepén járunk, én magam már kezdek fáradni. Csütörtökön inkább a közönséget kérdeztük meg, ők hogyan érzik magukat?

Orsik Edit rendszeres látogatója a Balkan Beats estéknek és a Romano Drom zenekar számait kifejezettem szereti. Nővére, akivel együtt jöttek a Gödörbe, szintén a cigány kultúra kedvelője, Balogh Zsolttól tanul cigánytáncot. Már évek óta látogatja a fesztivált, idén azonban a csütörtöki nap volt az első, amelyen részt tudott venni, a táncház miatt jött elsősorban.
- Láttam, ahogy bejöttem, hogy táncház lesz a mai nap a Romano Drommal. Én ugyan nem tanultam, táncolni, de nővérem igen. Inkább autodidakta módon próbálom ellesni a lépéseket, több-kevesebb sikerrel.
A fiatal lány azonban nemcsak táncolni jött, de kíváncsian várta a Kanizsa Csillagai fellépését is. Hallott már róluk, de sajnos még nem ismeri őket és reméli, hogy érdemes lesz itt maradniuk késő estig.

Kanizsa csillagai - kép: Csonti

Kanizsa csillagai - kép: Csonti

A Kanizsa Csillagai zenekar kifejezetten nem tetszett három fiatalnak, akik a Rajkó zenekarban játszanak. Úgy érzik, ez nem az ő zenéjük,  kiszorultak a zenész cigányok erről a fesztiválról, amit kissé sérelmeznek is. Emilió fellépésének örülnek, de mindez kevés abból, amit a zenész cigányok képviselnek a cgiány kultúrában.

Göngyösi Zoltán véletlenül ugrott le a Gödörbe, de amikor meglátta az aznapi fellépőket, már örömmel ült le egy sör mellé zenét hallgatni. Ismerte még a régi Andro Dromot – Kovács Antal abból a zenekarból kilépve hozta létre édesapjával a Romano Dromot, – így ismerősek az arcok számára. Annak ellenére, hogy dolgoznia kéne még, mikor meglátta Snétberger Ferencet nevét a programban, eldöntötte, hogy marad.

Szintén véletlenül érkezett baráti társaságával egy enyingi származású srác, aki nem tudta, milyen programok várhatóak aznap, csak úgy beugrott. Az amatőr gitáros ugyan Snétberger Ferencet még nem látta élőben zenélni, de úgy gondolta, érdemes maradniuk és meghallgatniuk a koncertet. Arról a kérdésre, hogy mennyire tartja szokatlannak az egyhetes Fesztivál eseményeit:
- Teljesen természetesnek tartom, azt amit látok, nem gondolnom, hogy bármiféle ellentétnek kellene lennie a cigányok és a magyarok közt. Szeretném a saját kultúrámnak tartani azt, amit itt látok. Maga a fesztivál is pontosan erről szól valahol, teljesen természetesen Budapest részének tartom és nagyon remélem, hogy nem tartják idegennek az idelátogatók sem az ilyen jellegű programokat.

Tánc az Athe Sam!-on

Tánc az Athe Sam!-on

Aliz, a színes ruhákba öltözött fiatal raszta frizurájú lány, izzadtan jön a táncparkett felől. Kérdésemre, hogy érzi magát a fesztiválon elmondja:

- Nagyon szeretek táncolni! Itt tanultam, a tavalyi bulin kezdtem, az idén továbbfejlesztettem, most már egész jól megy. Érdekel a roma kultúra, ezért vagyok itt. Jövőre ugyanúgy eljövök, mint tavaly.

Csikós Gyöngyi: – Nagyon jól érzem magam, szinte minden nap ellátogatok ide, ha tehetem. Kedvesek az emberek, jó zene szól, színvonalasnak tartom ezt az egész rendezvényt. A kerekasztal-beszélgetéseket végighallgatom, kíváncsi vagyok, mit gondolnak a romák és nem romák, akik a cigányságról beszélgetnek? Az Athe sam-ra a kezdetektől járok, szoktam ajánlani az ismerőseimnek, barátaimnak, munkatársaimnak is. Ez jó alkalom arra, hogy a különböző közösségek közelebb kerülhessenek egymáshoz. A program sikerességét szerintem jól mutatja, hogy sok külföldi is részt vesz a fesztiválon.

Az Athe Sam! pénteken is nagyszerű programokkal várja a látogatókat. Színházi bemutató mellett filmvetítés, táncház lesz a mai nap terítékén, a Chico and the Gypsies mellett.

szöveg: Forgács Marietta, Csonti, fotó: Csonti

Beszámolónk a tegnapi napról: katt ide!


További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink