Zenés-táncos

Ezért jó cigánynak lenni! – Athe Sam 5. nap

2010. június 5. | PoFa

Szerdai összefoglalónkban az Emilióval készült interjúnkban hallható volt egy érdekes mondat: cigánynak lenni nagyon jó és én nagyon büszke vagyok rá!

Nos, pénteken nagyon büszkék lehetünk – persze nem magunkra, mert milyen jól tudunk bulizni (bár az sem egy rossz tulajdonság…), – hanem azokra a művészekre, akik felléptek az Athe Sam! ötödik napján.

A benti rendezvények ezúttal mérsékelt érdeklődés mellett zajlottak (a Tollfosztás című darab volt valamelyest kivétel ez alól), hiszen ha nem is volt nyári idő, de végre nem esett az eső, így benépesült a terasz.

A Karaván Família táncháza hozta a szokásos és már nagyon várt Athe Sam-hangulatot. Nem roma lányok sora – ahogy kolléganőm Forgács Marietta fogalmazott: gajzsik, – tanulta a cigány táncot, érdekes látványt nyújtva az Erzsébet téren áthaladó és a Gödörbe szó szerint letekintő embereknek.

Majd következett a húsz éve az utcán zenélő Mr. Glass, azaz Sárközi József, akit a Nyugati és a Keleti pályaudvar környékéről is ismerhetnek már a budapestiek. Az előadás ismét nívós volt, és ugyebár a látvány sem az utolsó. A Zeneakadémián végzett Sárközi tiszta és gyönyörű hangokat szólaltatott meg a vízzel töltött poharak és az ütői segítségével.

Nem sokkal később interjút adott nekünk is, amely könnyed témával indult, majd belementünk a kőkemény politikába, Sárközi József pedig meglehetősen karakán és elgondolkodtató véleményt fogalmazott meg:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Korábban felvetettük, hogy a szenzációs jazzkoncertet adó Egri-Plutó Active Electric Bassest csak a Chico and The Gipsyes múlhatja felül. Nos, a koncert nem maradt el a várakozástól: élőben hallani a Bamboleot és a Cantarét, – nem az Irigy Hónaljmirigytól és nem egy lagzi-zenekartól, hanem a szerzővel a színpadon egy remek zenekartól – hatalmas élmény volt. Olyan, ami után teljes joggal érezhettük: ma este nagyon jó volt cigánynak lenni!

A nap szavai: (az éjszakai buszon hallottam a 15-18 éves korosztálytól, pénteken érdemes inkább taxizni, ha van pénz, nem egymás után, hanem megfelelő dramaturgiával, megfelelő időközönként): Ne ide hányj!, Fúj, mi ez, b@meg!, Te beleültél a hányásba!

A Gödörben jobb volt, mint a 923-ason…

  • Beszámolónk a fesztivál 4. napjáról: katt ide!

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink