Zenés-táncos

Megteltünk a Gödörben – Athe Sam zárónap

2010. június 7. | Forgács Marietta

A zárónapra megtelt a Gödör

A zárónapra megtelt a Gödör

Elérkeztünk az utolsó naphoz. Nemcsak a nap szívta ki az erőnket, de az utóbbi pár nap kulturális sokkja is hatással volt fizikai állapotunkra. Elcsigázottan értem oda a pontban hat órakor kezdődő Romano Glaszo zenekar kezdésére… és meglepődve tapasztaltam, hogy lézengő nézelődők helyett a székeket már a zenekar elé húzták, és alig van egy-két üres hely! A zenekar tagjainak átlagkorát számítva (gyorsan fejben próbálom megtippelni) nem lehet több mint 18-20 év. A Lakatos család által létrehozott formációban az apuka, két gyermeke, azok barátnői, valamint egy amerikai hegedűs húzza a kellemes muzsikát. Lakatos György, a zenekar vezetőjével a koncertet követően arról beszélgettünk, hogy a gyerekek elfogadóbbak és nyitottabbak a zenéjük felé.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bach Szilvia várja a táncházat

Bach Szilvia várja a táncházat

A közönség soraiban fedeztük fel Bach Szilviát is, az ismert humoristát. A beszélgetésünk kezdetén nagyon hiányolta a hiányolta, de ezt a későbbiekben sikerült pótolnia.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Az este folyamán alig lehetett közlekedni a teraszon, annyian voltak. Az időjárás az utolsó nap tekintettel volt ránk, rengetegen látogattak el az Erzsébet térre. Megtelt a Gödör – szó szerint.

Akik a meleget már nem bírták, Tony Gatlif filmjét nézték meg: a Transylvania-t, melyben Palya Bea is látható, hallható. Egy Franciaországból érkező, szerelemben csalódó lány útját mutatja be, miként válik cigánynővé és anyává Erdély rögös útjain.

Balogh Katesz és tánccsoportja, minden túlzás nélkül állíthatom, lenyűgöző előadást produkált: szinte tátott szájjal bámultam, ahogy a fiúk, lányok ropták. A talpalávalóban Szilvási István is segítségükre volt. A mellettünk levő asztalnál két 2-3 év körüli kisfiú is táncra perdült, érezni lehetett: zsigerből jön a tánc, amelyet semmilyen tanártól nem lehet megtanulni.

Mitsoura

Mitsoura

A fesztivál zárásaként Mitsou és zenekara varázsolt el bennünket. Bár a forró, cigifüsttel teli levegőt nehezen lehetett elviselni, a törékeny énekesnő hangja elfeledtette velünk mindezt.

Szilvási István, a fesztivál egyik szervezője, a záró nap is energiával telve jött-ment, szórakoztatta a nagyérdeműt. Hangja ugyan napról-napra rekedtebbé vált, de még vasárnap is bírta szuflával. A Sosi?-nak már a jövő évi elképzeléseiről is mesélt.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Hazafelé menve, fáradtan, azon gondolkodtam: az elmúlt egy hétben annyi kulturális eseményen vettem részt a Gödörben, mint máskor fél év alatt sem. Kulturális sokkot kaptam,  szó szerint. Köszönjük ezt a fejbekólintást!
Alig várjuk, hogy jövőre újra ugyanitt találkozzunk. Addig pedig próbáljuk kipihenni magunkat…

Fotók: PoFa

  • Beszámolónk a fesztivál 6. napjáról: katt ide!


További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink