Egyebek

Dzsanázod? Megint buli lesz a Mátyás téren!

2010. június 10. | GGy

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Magdolna Napok idejére a Mátyás tér és az itt található Kesztyűgyár Közösségi Ház a főváros legnagyobb bulijának helyszínévé avanzsál.

Taraf de Haidouks kép: muzikifan.com

Taraf de Haidouks kép: muzikifan.com

Pénteken este a Józsefvárosi Cigányzenekar, majd a Maszkura és a Tücsökraj, és a Kanizsa Csillagai muzsikál. Szombaton este 7 órától az EtnoRom zenekaré a színpad. A legnagyobb durranásnak kétségkívül a 9 órától fellépő 13 fős zenekar, a Taraf de Haidouks ígérkezik. 1990-ben egy belga ügynökség fedezte fel ezt a Bukarest-közeli cigányzenekart, melynek neve és zenéje az elrettenthetetlen hajdúk emlékét őrzi. Repertoárja ugyancsak szívesen merít a középkor balladáiból, a Hajdúk fő csapásának iránya persze a menyegzői muzsikálás, a Kárpátoktól délre eső hagyomány szerinti hegedű – bőgő- cimbalom- harmonika segédlettel.

Izgalmas vizuális élménynek ígérkezik a koncerteket kísérő fényfestés: a sötétedést követően a Mátyás teret övező homlokzatokra a Kiégő Izzók aktivistái vetítenek a helyi miliőhöz passzoló fényfestményeket. A koncerteket követően a színpadok este 11 órára elcsendesülnek.

A zenei programok, koncertek mellett számos további program tarthat számot az érdeklődésre, többségük a Kesztyűgyárban sikerrel futó kezdeményezések közül való:

Pénteken fél 4-től cserebere piac és retextil műhely színhelye lesz a közösségi ház udvara: a nagyszabású adok-kapok keretében a résztvevők feleslegessé vált tárgyaikat értékesre cserélhetik. Szombaton 11.30-tól a negyedet bemutató vezetett sétára várják a közönséget. A szombat délután a gyerekeknek középkori történelmi játszóházzal kedveskedik, ahol – többek között – középkori vásáron, lovagi tornán vehetnek részt; ezzel párhuzamosan a Magdi Moziban „nyócker filmeket” vetítenek. Vasárnap családi napra kerül sor. Délelőtt tíz órától bográcsgulyás főzésében bizonyíthatják konyhai jártasságukat a környéken élő felnőttek – míg a kisebbeket bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal várják a Kesztyűgyár munkatársai és civil segítőik. Mindeközben a színpadon helyi tehetségek lépnek fel és nóta szól.

Második alkalommal rendezik meg a Magdolna Napokat a Mátyás téren és a szomszédos Kesztyűgyár Közösségi Házban a hétvégén.  Június 11-étől 13-áig nagyszabású koncertek várják a negyedben lakókat, illetve a főváros más pontjairól érkezőket. A délelőtti és a délutáni programok kialakításában és lebonyolításában ugyanakkor kimondottan a városrészben aktív civileké lesz a főszerep.

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

A józsefvárosi Magdolna negyedben 2005-ben indult el az a szociális városrehabilitációs program, amely nem csupán az épületek és a környezet fizikai megújítására helyezi a hangsúlyt, hanem a lakók társadalmi integrációját is kiemelt feladatként tekinti. Az immáron öt éve zajló projekt egyik célja, hogy a negyed a kerület és a főváros szerves, meghatározó részévé váljon. E nyitáshoz kíván hozzájárulni a Magdolna Napok nagyszabású kulturális rendezvény is, amelynek június 11-13. között ad otthont a Mátyás tér. A 3 nap során számos programmal várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat – lakjanak a főváros bármely részén is.

A Magdolna Napok valamennyi programja ingyenes – megvalósulásukat az Európai Unió és a Józsefvárosi Önkormányzat támogatja.

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Felhívás
A Romédia Alapítvány szervezésében egy nagyszabású, különleges kulturális esemény fog megvalósulni november 6-án (kedden) a Művészetek Palotája hangversenytermében. Különleges, mert a hazai roma társadalom egy koncert keretében kínálhat lehetőséget a nagyközönség számára, hogy közösen emlékezzünk a II. világháborúban elpusztított roma és nem roma áldozatokra. A koncert már címében is egyértelműsíti, hogy emlékezet-eseményre érkeznek majd a nézők: Auschwitz-rekviem [...]
Navracsics a pánikoló fiatalok védnöke
„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igyekszik olyan utakat kiépíteni, amelyek segítik a fiatalokat pályaválasztáskor” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Kapunyitási Pánik Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.
Borászok útkeresőben
A nemzetközi szakértők remek véleménnyel vannak hazánk borairól, de egyre többet hallani azt is, hogy borászaink útkeresésben vannak, és a legtöbben külön irányba indulva keresik a helyes utat. Most rendhagyó módon nem borásszal, hanem Kovács Antal, örökös sommelier magyar bajnokkal beszélgetünk erről.
37 fokos lázban
Boszorkányok márpedig vannak. Nem sikerült elégetni az összeset, hiába, hogy Magyarországon a témával foglalkozó könyvek tanúsága szerint egészen 1756-ig ropogott a rőzse a megbélyegzett asszonyok szoknyája alatt.
Joli és Guszti, na meg az élet – hangjáték /2. rész Joli és Guszti, na meg az élet – hangjáték /2. rész
Joli és Guszti olyan jól összejöttek az első részben, hogy immár együtt próbálnak albérletet keresni. Hamarosan rá kell jönniük, hogy csöppet sincs könnyű dolguk, mert senki nem fogadja őket szívesen. Joli attól fél, hogy hamarosan ők lesznek a „leggazdagabb hajléktalanok”... - audió!
Joli és Guszti, na meg az élet – hangjáték /1. rész Joli és Guszti, na meg az élet – hangjáték /1. rész
Most induló folytatásos hangjátékunkban Joli és Guszti kalandjaival ismerkedhettek meg. Az első részben mindjárt össze is jönnek, a következő részben elindulnak albérletet keresni, azután Amerikába mennek szerencsét próbálni... - Az első cigány hangjáték csak itt, a Sosi?-n!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink