Zenés-táncos

Ektomorf: Mezőkovácsházától a világhírnévig

2010. július 2. | GGy
Ektomorf - kép: rockstation.blog.hu

Ektomorf - kép: rockstation.blog.hu

Vajon a romák szeretik a metálzenét? Igen, biztos sok olyan roma fiatal van, aki szereti a thrashmetált. Sőt, olyan is van, hogy valaki ebben a műfajban külföldön a legnépszerűbb zenekarok közé került. A nevük: Ektomorf. A Mezőkovácsházáról indult zenekar pár éve Németországba tette át a bázisát, de aki élőben szeretné hallgatni a zenéjüket, annak nem kell külföldre, csak a tokaji Hegyalja fesztiválra ellátogatnia július 16-án.

Mit is kell még tudni az Ektomorfról és a zenéjükről? A Wikipédián azt írják az együttesről, hogy hardcore-t, és thrash metált játszanak. Zenéjükben a fent említett két stílust egymással, illetve a cigány népzenével ötvözték, ezzel olyan egyedi hangzást értek el, amely a csapatot a hazai extrém metal underground egyik legnépszerűbb, illetve külföldön az egyik legsikeresebb magyar együttesévé tette.

A csapatot 1994-ben alapította két testvér Farkas Zoltán gitáros/énekes és Farkas Csaba basszusgitáros, valamint Ternován Csaba dobos. 1995-ben jelent meg első demójuk, Romok alatt címmel. 1996-ban megnyerték a szombathelyi LMS tehetségkutató versenyt ahol stúdióidőt is kaptak az első díjhoz, így elkészülhetett az az első albumuk, a Hangok.

A második korongra két évet kellett várni, 1998-ban született meg Ektomorf címen, a Hangok folytatásaként. Legnagyobb sikerszámuk az albumon a “Nem engedem” című dal, ami azóta is minden koncerten nagy siker.

Az áttörés 2000-ben érkezett a Kalyi Jag című lemezzel. Farkas Zoliék felvállalták roma származásukat és  roma eredetű zenei motívumokat is beépítettek. A “Sunto dél mulo”-ban jól felismerhető a roma népzene, ötvözve a korábbi Ektomorf stílussal. A megszokott thrashcore számokon kívül még néhány roma nyelvű dal is helyet kapott. A közönség egy része nem fogadta túl jól, de a szaksajtó nagyra tartotta, azonnal a Sepultúrával, illetve a Soulfly-al állította őket párhuzamba.

A külföldi sikerek ezek után kezdődtek, miután sikerült kijutniuk Németországba, ahol három helyszínen lépett fel a mezőkovácsházai zenekar. Innen a Silverdust kiadó szerződésével jöttek haza, így 2002-ben, már a német kiadó gondozásában jelent meg I Scream Up to the Sky című nagylemezük illetve magyar verziója, a Felüvöltök az égbe. A lemez megjelenése után kiköltözött az együttes Németországba, ahol a sikerek és fellépések ellenére az anyagi sikerek elmaradtak.Először kénytelenek voltak menedzsert váltani. Végül, utolsó próbálkozásként felhívták a Nuclear Blast kiadónál azt az embert, aki egyszer egy koncertjük után gratulált nekik és fantasztikusnak nevezte őket. A cég a találkozó után azonnal szerződést kötött velük. Az Ektomorf a legjobb kezekbe került, hisz a kiadó meghozta nekik azt  nemzetközi sikert, amiről mindig is álmodtak.

Nagyobb fesztivál-fellépések: Wacken, Rock am Ring, Rock im Park, vagy a With Full Force, valamint előzenekarként részt vettek a Kreator 2005–ös európai Enemy of God elnevezésű turnéján is, aminek a harmadik állomása a Petőfi Csarnok volt.

A következő, 2006-os Outcast című lemez után kétszer is haza látogattak Magyarországra.  Az A38-on 2007. január 17-én a régi terrorista turné fellépőivel (Replika és Cadaveres) kiegészülve, illetve a Sziget fesztivál második napján 2007. augusztus 9-én a Soulfly után. Az utóbbit azért is érdemes megemlíteni, mert a Soulfly koncertje közben színpadra szólította Farkas Zolit, majd együtt lenyomták a Sepultura klaszikusát a “Roots Bloody Roots”-ot. A zenekar vezetőjének ez azért is felemelő élmény volt, hiszen példaképével, Max Cavalera-val állhatott egy színpadon – olvasható a Wikipédia oldalán.

forrás: Wikipédia

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink