Egészségünkre

Új márka a kifutón: Romani Design

2010. július 28. | so si?

Új márkanév születésének lehettünk tanúi szombaton, a budapesti Gödör Klubban. Magyarország első roma divatbemutatóján a Romani Design Stúdió Szociális Szövetkezet vonultatta fel ruha- és ékszerkollekcióját. A divatbemutató támogatója a Bánkitó Fesztivál volt.

Romani Design - kép: Fuszek Gábor / tekerjatora.hu

Romani Design - kép: Fuszek Gábor / tekerjatora.hu

Egy ilyen divatbemutató mögött sok, kemény, kitartó, és áldozatokkal járó munka van. Erről kérdeztem Varga Erikát, a Romani Design Stúdió vezetőjét az öltözőben, ahol éppen a modelleket sminkelték.

- Mi vitt rá arra, hogy feladd az egyéni kisvállalkozásod?

- Ötvösként dolgoztam hosszú éveken keresztül vállalkozóként. Közben megszületett a romani divat ötlete és tudtam, hogy annak megvalósításához egy kreatív munkaközösségre van szükség.

- Honnan jött a szociális szövetkezet ötlete?

- Sok konferencián, találkozón vettem részt, ahol olyan vállalkozási formákat, projekteket, szociális-gazdasági modelleket mutattak be, amelyek más országokban már jól működtek. Például Angliában betörés miatt ülő rabokat bíztak meg azzal, hogy feltörhetetlen, vagy nehezen feltörhető zárakat fejlesszenek ki. A büntetésük letöltése után pedig munkát kaptak ezek az emberek. Ekkor találkoztam a szociális szövetkezeti formával, amely azért tetszett meg, mert elsősorban nem a profitról szól, hanem nagy fokú szociális érzékenységről. Kaptam az alkalmon és pályáztam az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) szociális szövetkezetek létrehozására kiírt programjára, amelyen nyertem és már közel egy éve működik a stúdió.

- Tulajdonképpen mi a szociális szövetkezet?

- Lényegében annyi, hogy bizonyos számú ember, nálunk ez 7 fő, létrehozza, mint vállalkozást és mindenki beletesz valamit. Pénzt, vagyontárgyat, vagy akár ötletet. Attól szociális, hogy az alapítók, illetve a munkatársak legalább 50%-nak hátrányos helyzetűnek, vagy régóta regisztrált munkanélkülinek kell lennie.

Az interjú a videó alatt folytatódik!

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

- Mik a tapasztalataid ezzel a vállalkozási formával kapcsolatban?

- Nagyon jónak tartom az OFA-nak ezt a kezdeményezését, hiszen anyagilag biztosítja a szövetkezetek működésének első évét. Ez elengedhetetlen, mert az első év az, ami kritikus, ekkor kell kialakítani az infrastruktúrát, kiválasztani a megfelelő munkatársakat. Tudjuk jól, hogy mindkettő pénzigényes.

- Milyen nehézségekkel kellett szembenézned az elmúlt egy év alatt?

- Leginkább egy dinamikusan működő csapat kialakításával. Mostanra sikerült olyan munkatársakat találni, akikkel gördülékenyen megy a munka. A stúdiónak profi varrónőkre, szabászokra és ötvösökre van szüksége, akikre nem igazán lehet rátalálni a hátrányos helyzetűek és munkanélküliek között, hiszen sok esetben pont a képzetlenség az oka annak, hogy ebbe a státuszba kerültek. Nagy probléma még, hogy azok, akik régebb óta munkanélküliek, nehezebben illeszkednek be egy munkacsapatba. A munkatársak másik fele, akikre nem vonatkoznak ilyen feltételek, lehet pályakezdő, vagy gyakorlott szakember. A vállalkozások beindításakor, sajnos, azt kell mondjam, hogy a kezdők nem hatékonyak, hiszen magának a vállalkozónak is egy tanulási folyamaton kell keresztül mennie és ilyenkor nagy szükség van a jó szakemberre. Őket viszont nagyon nehéz megfizetni, mert – érthető módon -, megvan az áruk. Szóval az, hogy gördülékenyen menjen a munka, hosszú folyamat.

- Hogyan látod a szövetkezet jövőjét?

- Úgy tervezem, hogy marad a szövetkezeti forma. Persze ehhez látnom kellene azt a mindenkori kormányzati szándékot, hogy egyrészt rendbe hozza a jogi hátteret, másrészt pedig ne nehezítse a pályázatok végrehajtását, mert például az adminisztráció rendkívül bonyolult és nehéz. Fontos továbbá, hogy az állam segítse a szociális gazdaságot különféle járulék-kedvezményekkel, hogy önfenntartóvá tudjanak válni a projektek.

- Mire van még szükség a hosszú távú sikerhez?

- Amiből mindig kevés van: a pénz. Akkor tud hosszú távon működni egy projekt, ha az állami szféra financiálisan tud segíteni az első időszakban.

- Hogyan látod a jövőtöket?

- Nem vagyok az feladós fajta a nehézségek ellenére sem, hosszú távon gondolkodom. Tulajdonképpen még csak két éve működnek szociális szövetkezetek Magyarországon, vagyis ez még rendkívül kis idő ahhoz, hogy bármiféle ítéletet mondjunk. Az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy vannak olyan törekvések, amelyek azt hivatottak feltérképezni, mik az erősségei és a gyengeségei ennek a gazdasági formának. Én magam is segítem észrevételeimmel, tapasztalataimmal ezeket a kutatásokat, felméréseket.

- Pár perc múlva kezdődik a show. Látom, nagyon izgulsz. Mit jelent neked ez az esemény?

- Nagyon sokat, hiszen a kifutó, mint a Romani Design „hídja”, most fizikai valósággá vált! A stúdió hitvallása szerint a divat egy olyan erős híd a roma és nem roma társadalom között, amely hozzájárul egy toleránsabb, boldogabb társadalom kialakulásához. Mindez nem álom, hiszen a Romani Design stábja bebizonyította, hogy kellő türelemmel és elszántsággal hozzá tud járulni ahhoz a munkához, amely áttöri az előítéletekből épült falakat.

Szöveg: Mohácsi Andrea, videó: GGY

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink