KomolyanVálogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

A nikotinhiány is káros lehet

2010. július 29. | Fény

Dohánytermesztés - az egyik legmunkaigényesebb fajta

Dohánytermesztés - az egyik legmunkaigényesebb fajta

Nagy a bizonytalanság a dohányföldeken dolgozó alkalmi munkások és a dohánytermelők között is, mert nem tudják, hogy az Európai Unió elfogadja-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohánytermékekkel kapcsolatos tiltó, illetve korlátozó javaslatait. A szakmai szövetség szerint csaknem tízezer, elsősorban roma munkavállaló veszítheti el munkáját Magyarország hátrányos helyzetű régióiban. Magyarország elutasította a WHO javaslatát, Brüsszelben még haboznak.

„Sok sebből vérzik a magyarországi dohánytermesztés, egyáltalán nem hiányzott még ez is” – reagált a Roma Sajtóközpont (RSK) kérdésére Kocsis Miklós, a Magyar Dohánytermelők Szövetsége (MADOSZ) alelnöke, dohánytermesztő. Az alelnök vállalkozásában hatvan bejelentett és huszonöt alkalmi munkás dolgozik, minden második munkás roma.

Ahogy arról az RSK már korábban beszámolt, az Egészségügy Világszervezet (WHO) korlátozná, illetve tiltaná a dohányok keverését, és az ízesítő anyagok alkalmazását. A MADOSZ kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a WHO javaslatai azért érintik érzékenyen Magyarországot, ezen belül különösen az Észak-Alföldet, mert itt dolgozik a hazai dohánytermesztésből élők csaknem nyolcvan százaléka. Seres Nikolett szerint a javaslat a Burley dohányfajta eltűnéséhez vezethet, amely szinte minden magyar dohánytermékben megtalálható. A nyírbátori kistérségben található Pócspetrin és környékén például főszezonban több százan dolgoznak mintegy ezer hektáron. Hetven százalékuk nő, és több mint felük roma. A Burley–fajta termesztése egyébként a szakemberek szerint a legmunkaigényesebb, mindent kézzel kell csinálni a palántázástól a levelek leszedéséig. – tájékoztatott Seres Nikolett.

„Fogalmunk sincs mi lesz velünk, miből fogunk megélni, ha nem lesznek dohányföldek?”- mondta el egy Pócspetriben idénymunkásként dolgozó roma asszony, neve elhallgatását kérve, a WHO korlátozó javaslatairól szóló hírre.

Bényei Illés, a MADOSZ elnöke egyenesen úgy gondolja, hogy a Nyírségben zajló integráció is veszélybe kerülhet. Az elnök emlékeztetett arra, hogy nem véletlenül támogatta eddig az EU a Burley–fajta termelését, hiszen a munkát mindenhol többnyire hátrányos helyzetű, szakképzetlen emberek végzik, akik másképp talán nem jutnának jövedelemhez. A MADOSZ szerint mintegy tízezer ember veszítheti el munkáját a hátrányos helyzetű régiókban, köztük elsősorban a romák, és ez tovább ronthat az érintett térségek helyzetén.

Ugyanakkor Bényi Illés szerint az elmúlt néhány hét eseményei talán okot adhatnak egy kis optimizmusra, ugyanis Magyarország nemet mondott a WHO javaslataira. Glattfelder Béla fideszes, és Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő együtt emelt szót Brüsszelben egy kiegyensúlyozott, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési szempontokat egyaránt figyelembe vevő, a dohánytermékek szabályozását szolgáló új uniós irányelv mellett. A MADOSZ kommunikációs munkatársa az RSK-nak elmondta, hogy információi szerint az unió tagállamai eltérően vélekednek a tervezetről, többek között Magyarország, Csehország, Olaszország és Szlovákia a WHO javaslatának negatív foglalkoztatási és költségvetési következményeire hivatkoznak, és valószínű, hogy ezért az Európai Unió nem foglalt majd állást, illetve további tudományos kutatásokat szorgalmaz.

Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink