Egészségünkre

Gasztromák Baranyában

2010. augusztus 16. | Forgács Marietta

Kovacs Józsefné, "Mámi"

Kovacs Józsefné, "Mámi"

Vegyes pörkölt – mutat a kondérra Kovács Józsefné, vagy más néven Mámi, ahogy mindenki ismeri őt. Van benne birka-, marha-, sertéshús és köröm is, de azért nem mondom el mitől jó!” – mosolyog sokat mondóan a cigány asszony.

Keszű alig néhány kilométerre, dél felé fekszik Pécstől. A szervezők a falu központjában állítottak fel egy sátrat, hogy bemutassák, milyen is egy jó tál cigány étel. A környéken leginkább a vegyes pörköltet tartják olyannak, amit a cigány asszonyok tudnak jól elkészíteni. Mámi még anyósától leste el hogyan kell és a mai napig szinte hetente készíti el a családjának. Ahogy beszélgetünk, rá-rá pillant a fazékra, majd kezembe nyomja a kanalat és biztat, kóstoljam meg. Az órák óta rotyogó étel hívogatóan tekint az érdeklődőkre és íze valóban kiváló. A sertéspörkölthöz képest erősebb, összetettebb az íze.

A menyemet legelőször a töltött káposztára, és a töltött paprikára tanítottam meg, már úgy került hozzánk, hogy tudta a vegyes pörköltet – majd szemével keresi a menyét, aki pár méterre, egy padon hallgatja az éppen fellépő zenekart. – Aztán később mutattam csak meg neki a réteseket, és a süteményeket – teszi hozzá. Közben a pogácsa gyorsan fogy az asztalról. A gyerekek, ahogy futkároznak, fel-felkapnak egyet, és már szaladnak is tovább. A jó pogácsa titka talán abban rejlik, hogy mi zsírral készítjük, és nem margarinnal, vagy vajjal, ahogy mások – magyarázza a bokolyi receptjét.

Bokolyi

Bokolyi

De nemcsak itt lehetett jókat enni. Keszűtől alig tíz kilométerre, Kővágószőlősön szintén cigányasszonyok sürögtek-forogtak a lábasok mellett. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere. Töltött káposzta, babos pörkölt, és a már ismert vegyes pörkölt rotyog a lábasokban. Az asszonyok kissé távolabb vigyáznak arra, hogy oda ne égjen semmi, ami nem csoda, hiszen a hatalmas üstök mellett nehezen lehet megmaradni a forróság miatt

„Legjobban az Annuska cigány lecsóját szeretem, de a Boriska töltött káposztája az páratlan, na meg a punya! – magyarázza mosolyogva egy nem cigány nő, Pál Lászlóné, hogy mely ételeket szereti leginkább.

A beások lakta baranyai faluban több mint hétszáz éhes száj várt arra, hogy megtölthesse bendőjét a cigány étkek valamelyikével.

Annuska es keresztlánya

Annuska es keresztlánya

Borsos Györgyné, Annuska úgy véli, a fűszerezés mindennek a titka. Ő babpörköltet tett fel a lábasba. Még 11-12 évesen a nagymamájától tanulta meg a receptet, amelyet ma már nem árul el senkinek sem, a lányán kívül. Neki már megmutatta, hogyan kell elkészíteni, így a családi recept majd tovább öröklődik. Fontosnak tartja, hogy a hagyományok ne vesszenek ki, így a punyát – vagyis a kenyeret – minden másnap saját maga gyúrja, keleszti, és süti ki a családjának. A punya készítése nem sokat változott az elmúlt évtizedekben, talán csak annyiban, hogy nagyanyja még szódabikarbónával készítette a kovászt, ő már élesztővel. Amikor a hozzávalók pontos súlyáról kérdezem, nevetve szakít félbe: Csak ránézésre, nem szoktuk kimérni, miből mennyi kell!

A beszélgetést a szervezők zavarják félbe, négy óra felé jár az óra, a falu egyre éhesebb, így lassan teríteni kell. Mielőtt azonban haza indulok, megkóstolom a babpörköltet.

Érdemes volt várni rá!

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink