Egészségünkre

Csatkai csodakút

2010. szeptember 6. | Forgács Marietta

 

A forrásnál

Nem könnyű odatalálni a szent helyre. Reggeli készülődésként még egy pillantás az útvonaltervezőre, aztán indulás a bakonyi zarándokhelyre. Hosszú az út, mintegy a kálvária részeként meg-meg kell állni, ellenőrizni a térképet, hogy el ne vesszünk a sűrűn kanyargó utakon.

A zarándokhely felé közeledve szinte karaván alakul ki az érkező autók sorából. Az emelkedőn lépésben lehet csak haladni, a gyalogosok az út szélén óvatosan félreállnak. A parkolónak kialakított fennsíkon szép rendben sorakoznak fel az autók. A legkisebbektől a legdrágábbig mindenféle megfér egymás mellett. Mint a hívek is a mise alatt.

A szabadban celebrált misén leginkább cigány hívők vesznek részt, de amikor ez szóba kerül, mindenki azt mondja, a vallásban nem számít, ki honnan érkezik.

Toth Viktor es neje

Tóth Viktor és neje

Tóth Viktor egy Győr melletti kis faluból utazott ide feleségével és ismerőseivel, hogy idén is meghallgassák a misét. Hosszú évek óta járnak ide, katolikus keresztényként ezt a kegyhelyet szeretik leginkább.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A csatkai templomtól – amely maga is nevezetes műemlék, alapjait a XIV. század közepén rakták le búcsújáró helyhez – alig pár lépésre található a gyógyerejűnek tartott forrás. A legismertebb történet szerint két vak hívő, miután ivott a forrás vízéből, azonnal visszanyerte látását. E helyi legendában sokan hisznek, ezt jelzi az a sok ezer ember, aki üvegben viszi haza a kút vizét.

Stefánovics Mária es férje

Stefánovics Mária és férje

A Pécsről érkező Stefánovics Mária könnybe lábadó szemmel meséli, hogyan segített az ő családjának a csatkai Szentkút forrásvize.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rostas Antal es lanya

Rostas Antal és lánya

A két napos búcsú alatt az esős idő és az éjszakai hideg most sem kedvezett a zarándokoknak, a szombatról vasárnapra virradó éjszakát sok ezer cigány átvirrasztotta. Ők mégis minden évben örömmel érkeznek Csatkára. Rostás Antal, cigány nevén Kincsó immár harmadik évtizede jár ide szeptember első hétvégéjén. Eleinte még gyerekként jött, szüleivel és nagyszüleivel, idén azonban lányával és újdonsült vejével érkezett.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dolgoznak a fotósok

Dolgoznak a fotósok

A kápolna tövében két fiatalember tűnik ki a tömegből. Az előttük levő asztalkára kitett lapon mindössze ennyi szerepel: fényképezés. Az érdeklődés nagy, sokan akarnak emléket hazavinni és otthon megmutatni, hogy itt jártak Csatkán, a Mária szobornál. A sor nem fogy, a fotósokat szinte úgy kell elrabolni, hogy elmondják, miért is készülnek a képek.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vasárnap délután három óra. A völgy lassan kiürül, de a forrásnál még mindig sokan várakoznak. Ahogy sétálnak vissza, meggyújtanak még egy gyertyát. Az emberek a sátraknál nézelődnek, van, aki még vesz egy medált vagy gyertyát, esetleg az unokának egy kis vásárfiát.

A parkoló autóktól nem messze hatalmas sár, üvegcserepek, ételmaradékok és szélfútta szemét mindenfelé. Vigyázni kell, hova lép az ember. Csak ez és a közelben hallgatót éneklő cigányok hangja emlékeztet arra, hogy sok ezren együtt virrasztottak itt az éjjel.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink