Egészségünkre

Együtt olvashattunk hírességekkel

2010. szeptember 13. | admin

olvassunk_egyutt

A Ligetben olvasni jó!

Közös olvasásra buzdítottak mindenkit a hírességek: Jakupcsek Gabriella, Farkasházy Réka, Gáspár Laci, Krizsó Szilvia, Brózik Klára, Szalóki Ági, Szabó T. Anna, Kéri Kitty, Farkas Harcsa Róbert, Hámori Gabi, Mészáros Antónia és Tóth Olivér. Szeptember első vasárnapján, a Városligetben, az ARC plakátkiállítás keretében csatlakoztak hozzájuk az alsózsolcai és a tiszabői gyerekek. A programsorozat ideje alatt könyveket gyűjtenek, hogy azokat iskoláknak és gyerekeknek adományozhassák.

Csillogó szemű gyerekek és szülők várták az Olvassunk Együtt Mozgalom őszi nyitó rendezvényét a Ligetben. Az eseményre a budapesti érdeklődők mellett a tiszabői általános iskolás gyerekek, szüleik és tanáraik is meghívást kaptak.

Nagy élmény volt mindenkinek

A gyerekek és szüleik tátott szájjal hallgatták a meséket, amelyeket a hírességekkel együtt olvashattak. Az tiszabői iskola igazgatója, Ulviczkyné Kiss Ibolya szerint igazán jó ez a program: „Nálunk tavaly májusban voltak először. Akkor eljött Puskás Peti sorozatszínész, leült a gyerekekkel, olvasott nekik, beszélgetett velünk. Tóth Olivér musical színész szintén nagy hatással volt mindenkire, szívesen beszélt roma származásáról. A tőlük kapott könyveket haza vihették a gyerekek, és nyáron azokat olvasták. Olyan tanulónk is volt, aki a találkozó hatására felolvasott otthon a szüleinek. A mostani alkalom is nagyon hasznos, hiszen a közös utazáson a szülők nemcsak a gyerekkel találkoznak, hanem a tanárokkal is, megismerhetik egymást, közös élményeket szereznek, és ez jó hatással van mind az iskolai munkára, mind a családi életre. A közös olvasás élménye mellett rengeteg pluszt kaptunk a programtól, volt olyan szülő és gyerek, aki még soha nem járt Budapesten” – mondta az igazgatónő.

olvassunk_4

Tóth Olivér és kis olvasótársa

Tóth Olivér musical színész mindig örömmel találkozik gyerekekkel, és hiszi, hogy a könyvek, amelyeket tőle is kapnak, megváltoztatják az olvasóik életét, gondolkodását. „Fontos, hogy olyan ismert emberek is együtt legyenek a gyerekekkel, akik hasonló helyzetből jöttek. Én is roma vagyok, és egy kis településről indultam el a világot jelentő deszkák felé. Nagy örömmel találkoztam a tiszabői gyerekekkel ismét, nagyon örültünk egymásnak, és boldogan énekelték velem együtt a dalaimat.”

Mága Viktória harmadik osztályos a tiszabői iskolában. Szüleivel együtt először járt Budapesten „Láthattam a sztárokat, jó volt, amikor olvastak nekünk, és az is jó, hogy a szüleim is itt lehetnek. A könyvekből, amiket kaptunk, nyáron olvastam a babáimnak és a barátnőimnek. Azt játszottam, hogy én vagyok a sztár, és a babáim hallgatják a meséimet.”

Együtt könnyebb…

„A tavasszal indult programsorozat központi eleme a közös olvasás” – mondta el a Sosinetnek Mészáros Antónia, az akció egyik tévés sztárja. „A hírességek együtt olvasnak a gyerekekkel és a szüleikkel, vagy egy vidéki iskolában, vagy egy fővárosi művelődési házban, és a találkozókon részt vesz egy-egy kortárs magyar író és egy roma művész is. A mesék segítségével felhívjuk a gyerekek figyelmét a toleranciára és a békés együttélés fontosságára. A találkozók végén a vendégek könyveket ajándékoznak a vendéglátóknak, és ezek a kötetek lehetnek majd egy-egy szép gyűjtemény első darabjai.” – mondta el Mészáros Antónia.

Az őszi programsorozatban 12 helyszínre látogatnak el, például szeptember 14-én Ózdon Kótai Mihály és Nagy Ervin, 23-án Tarnabodon Kéri Kitty és Joshi Barat, október 5-én Szalóki Ági és Gáspár Laci, 14-én Ormosbányán Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos olvas együtt az érdeklődőkkel. Minden helyszínen több száz könyvet osztanak szét, ezzel is támogatva olvasókörök vagy könyvtárak kialakítását, illetve a már meglévő gyűjtemények bővítését. A program kezdeményezője és szervezője a Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma Programja. A kampány célja, hogy ösztönözze és segítse a hátrányos helyzetű családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását – mondta el László Flóra, a program szervezője. Az olvasással élénkíteni szeretnék a társadalmi párbeszédet, fel akarnak lépni a megosztottság ellen, és a megbékélés mellett. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy amikor ellátogatnak egy-egy rendezvényre, vigyenek magukkal gyermek- és ifjúsági könyveket, hogy azokat odaadhassák a rászorulóknak. Az adományokat az év végéig az OMV töltőállomásokon is le lehet adni.

Az összeállítást Baranyi Laura készítette.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink