Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Nem hagyják dolgozni a romákat

2010. szeptember 15. | Fény

Rendszeresen elzavarják az engedéllyel rendelkező roma kereskedőket azokról a területekről, ahol a legtöbb roma él – állítja Horváth Gyula lufiárus. Szerinte szinte lehetetlen a nagy rendezvényekre roma kereskedőként bekerülni.

A szerencsi Csokoládéfesztiválról idén is elküldték Dósa Andrást és a lányát, pedig volt engedélyük. „Tavaly hangosan lecigányozott a rendező, de miután bemutatkoztam neki, megkért, hogy ne jelentsem fel. Megígérte, hogy jövőre engedélyezik az árusítást, de ebből nem lett semmi” – mondta Dósa András. A tavalyi bemutatkozáskor ugyanis kiderült, hogy a lecigányozott árus Mezőcsát fideszes önkormányzati képviselője, a helyi cigány önkormányzat elnöke. Őt és pedagógus lányát zavarta el a rendező, Hidegkúti Ákos, aki egyébként Szerencsen képviselő. Dósa András elmondta, idén állítólag egy háromtagú bizottság tagadta meg tőle a szerencsi ünnepen való árusítás lehetőségét. Ezután a rendezvény területétől nem messze álló társasház lakóitól, és az épület aljában működő üzletek tulajdonosaitól kért és kapott engedélyt. Erről írás is született, amelyben – mások mellett – a lakók igazolták, hozzájárultak ahhoz, hogy Dósa András és lánya árulhasson.

„Kis, fekete, bajuszos ember vagyok. Amikor meglátott a rendező, azt kiabálta: szó sem lehet róla” – meséli az árus. A rendező a helyszínről felhívta azokat, akik az engedélyt kiadták. Képviselőjük a telefonbeszélgetés végén szóban visszavonta az írásbeli engedélyt, ez után zavarták el apát és lányát.

Az RSK kérdésére Hidegkúti Ákos szerencsi önkormányzati képviselő, a Csokoládéfesztivál rendezője azt mondta, hogy ő nem küldött el senkit, csak annyit mondott, ha ott kipakolnak, akkor eléjük ültet más árusokat, és akkor náluk semmit nem vesznek majd. A rendező hozzátette: Dósáék tavaly sem kaptak engedélyt, mert be sem jelentkeztek, egyszerűen csak megjelentek a rendezvényen és kitették a portékájukat.

Dósa András lánya erre azt felelte, hogy mások is a helyszínen fizették ki a helypénzt, ők is ezt tették volna, de nem is ez volt a gond, hanem az, hogy „cigányoztak”. Idén viszont időben jelentkeztek, mégis elutasították őket. Hidegkúti Ákos szerint nem elég jelentkezni, mert ezután egy bizottság dönti el, hogy kik, milyen tevékenységgel vehetnek részt a rendezvényen.

Lakatos Sándor turai kereskedőt nemrég egy közeli település falunapjáról és búcsújáról zavarták el. „Kifizettük a helypénzt, de csak ott árulhattunk volna, ahol senki nem járt” – meséli az aszalt gyümölccsel és édességgel foglalkozó férfi. Miután megkérdezte, nem kaphatna-e közelebb helyet, a rendezők egyszerűen annyit mondtak, hogy „akkor össze lehet pakolni és haza lehet menni”, ezért aztán el is mentek. Lakatos Sándor azt tapasztalja, egyre többször fordul elő velük is, hogy hiába érkeznek meg egy-egy helyszínre, árusítani nem tudnak, és ilyenkor 100-150 ezer Ft (kifizetett helypénz, benzin, árubeszerzés, és az átlagos bevétel) esik ki a családi kasszából.

„Nagyobb rendezvényeken meg sem próbálok árusítani” – mondja Baranyi Ferenc, aki hétvégenként cukorkaárusítással próbál egy kis plusz pénzt szerezni a családjának. Van iparengedélyem, meg minden, de már csak olyan helyekre megyek, ahol ismernek.

Ahogy arról az RSK már korábban beszámolt, Horváth Gyula roma lufiárusnak a tiszaújvárosi 12. TVK Triatlon Nagyhét helyszíne mellől kellett elmennie, mert a második napon visszavonták az engedélyét. Az esemény főrendezője ezt azzal magyarázta, hogy a területet kizárólagos joggal adták ki egy cégnek, és tőlük kapta azt az információt, hogy Horváth Gyula engedély nélküli árusít. Ezért mondta neki, hogy menjen odébb. Arra az RSK már nem kapott választ, hogy az engedélyt másnap miért vonták vissza, és miért adták vissza a helypénzt a kereskedőnek. Az RSK beszámolója nyomán az egyik televízió híradója is megkereste a lufiárust, a vele készült riportot pedig látta Szombathely polgármestere, aki a kereskedő elmondása szerint, ezek után a Savaria rendezvényükre helypénz nélkül kínált helyet neki. Horváth Gyula szerint Magyarországon azokon a területeken ütközik falakba, ahol az átlagosnál több roma él, vagyis Borsod-Abaúj–Zemplén és Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében. A roma kereskedő az elutasítások miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, ahol megindult az eljárás.

„Egyre többen keresnek meg és mondják el, hogy hiába akarnak dolgozni, nem kapnak helyet, vagy miután megérkeznek a rendezvényre, és meglátják őket, visszavonják a kiadott engedélyüket”- mondta a roma kereskedő. Ennek szerinte nem lehet más oka, mint az érintett árusok származása. „Elegem volt ebből, ezért nyílt levelet küldtem a sajtónak, a parlamenti pártoknak, a miniszterelnöki hivatalnak, és mindenkinek, aki csak eszembe jutott” – mondta Horváth Gyula. A roma férfi felszólította a „Szemléletváltást! – az Összetartó Társadalomért Mozgalom” megalapítására a „paradigmaváltásért tenni akarókat”, és meghívta az alakuló ülésre az ügyben érintetteket, a „Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt” kitüntetésben részesült dr. Márkus Gábor sportvezetőt, valamint Kopcsó László Zoltán, Hejőpapi polgármesterét, hogy mások mellett legyenek ők is partnerei az összefogásban, az előítéletek felszámolásában. Horváth Gyula az RSK kérdésére elmondta, hogy tőlük eddig nem kapott választ, viszont egyre több kereskedő jelzi, hogy szeretne részt venni a mozgalomban.

Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink