Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Térden állva könyörgött a nagymama a rendőröknek

2010. szeptember 15. | Fény

Mentő vitt el öt romát, köztük egy tizennégy éves lányt, egy gyerekágyas kismamát, és egy nagymamát egy rendőri akció után szombat este Tiszalúcról. Rajtuk kívül több mint egy tucat roma érkezett a helyi ügyeletre, mert valamivel őket is lefújták. A bűnük az volt, hogy túl hangosan ünnepeltek a keresztelőn és a helyszínre hívott rendőrök gumibottal és spray-vel torolták meg ezt. A nemrég szült kismamát azért is kellett orvoshoz vinni, mert az egyik rendőr állítólag a kapucnijánál fogva húzta a földön. A rendőrök ellen ügyészségi eljárás indult.

Horváth Lászlóné három unokájának keresztelőjét a tiszalúci cigánysoron tartották. A nagymama kertjében felállított sörsátor alatt mintegy ötven ember ünnepelt, köztük húsz gyerek. A nagymama azt mondta, hogy este nyolc körül megállt egy rendőrautó a háznál, és felszólították őket, hogy halkítsák le a zenét, mert valaki panaszt tett a hangoskodás miatt. A kérésnek eleget tettek, azonban fél óra múlva ismét megjelentek a rendőrök. „Három autóból szálltak ki, több mint tízen, volt köztük tiszalúci is, és mindegyiknek gumibot és valamilyen nagy, fehérdobozos spray volt a kezében” – értesítette a nagymama a Roma Sajtóközpontot (RSK).

Horváth Lászlóné szerint a rendőrök csak annyit kiabáltak be, hogy „kapcsolják ki a zenét”, erre az asszony egyik sógora visszakiabált: „Nem csinálunk semmit, miért jöttek ide?”. A rendőr válaszát többen is jól hallották az ünneplők közül: „Azt a köcsögöt, ott hátul, meg kell nézni, milyen kemény gyerek. Üssük széjjel!”. Ezután a nagymama elmondása szerint letérdelt a rendőrök elé, és könyörgött, hogy inkább befejezik a keresztelőt, csak hagyják őket békén. Azonban szemtanúk szerint a két rendőr elkapta a férfit, leteperték a földre, rátérdeltek a hátára és megbilincselték. Horváth Lászlóné fia megkérdezte, hogy miért csinálják ezt, erre a rendőrök lefújták a spray-vel őt, a mellette álló élettársát, a hét éves kislányát, majd mindenkit a közelben – állították az ünnepen résztvevők.

„Válogatás nélkül fújkáltak, mindenkire, aki csak megszólalt. Vérvörös volt a szemük, bedagadt, és folyamatosan folyt a könnyük, sikítoztak, kiabáltak, nem láttak semmit” – mondta az egyik vendég, aki megúszta a verést.

Ahogyan a megbilincselt sógort a kocsihoz rángatták, egy nemrég szült kismama is odaszólt a rendőröknek. Erre ő is kapott a spray-ből, majd a kapucnis felsőjénél fogva egy rendőr lerántotta a földre, combon rúgta, az autóig rángatta, ott aztán felemelték, és nekivágták a kocsinak. A fiatal anyuka akkor már semmit nem látott a spray-től, égett a szeme, fájt a háta, és a sógornője segítségével tudott csak visszamenni a házba – mesélték az ünneplők.

Közben a nagymama vezetésével a többiek is bemenekültek az épületbe, ahol magukra zárták az ajtót. Megpróbálták kimosni a szemükből a rájuk fújt vegyszert, és közben hívták a mentőket. „Perceken belül itt voltak, és ötünket azonnal vittek is az ügyeletre, a többiek gyalog mentek” – mondta a nagymama. A mentő utasai közül a kismamát rövid idő múlva továbbvitték a megyei kórházba.

„Az ügyeletre is eljött néhány rendőr, akik mutattak az orvosnak egy flakont, hogy azzal fújtak le bennünket, de az nem olyan volt” – mesélte a fiatalasszony.

A rendőrök a megbilincselt férfit bevitték a szerencsi rendőrkapitányságra, ahonnan másnap hajnalban engedték el. A romák még aznap este elmentek a polgármesterhez, de amikor megérkeztek a házához, megjelentek a rendőrök is, és azt mondták a cigányoknak, hogy előállítják őket, ha nem mennek haza – állították a jelenlévők.

Majdonics László polgármester az RSK kérdésére azt mondta, hogy megkérdezte a rendőröket, miért volt szükség az intézkedésre, mire azt a választ kapta, hogy hangos volt a zene, és az egyik ünneplő egy sörösüveggel indult feléjük. „Nem hiányzott ez most nekem, éppen a választások idején” – közölte a polgármester, majd hozzátette: egyik rendőrt sem ismeri, valószínűleg „készenlétisek lehettek”. A polgármester másnap a helyi cigány önkormányzat egyik tagjával meglátogatta a családokat, majd az önkormányzat autójával szállítatta a szerencsi rendőrkapitányságra azokat, akik feljelentést akartak tenni. Dr. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs vezetője az RSK kérdésére elmondta, hogy mivel rendőrök ellen indult az eljárás, az ügyet a Miskolci Nyomozó Ügyészség vizsgálja.

Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink