Bogdán Péter blogja

A megvetett cigányasszony

2010. szeptember 28. | Bogdán Péter
Bogdán Péter

Bogdán Péter

Mivel nő, a fizetése természetesen nem érte el a férfi társai szintjét, pedig ő sem dolgozott lazábban. Munkanélküli férje, aki otthon a lábát lógatta, míg ő pénzt keresett, és nem főzött, nem mosott, nem vasalt, nem takarított, és főként nem nevelt engem és a nővéremet, anyámat rendszeresen megverte szíjjal, vagy megszúrta, vagy részegen beleverdeste a fejét a betonba azért, mert anyám már nem tudott több pénzt adni sörre.

És az én anyám csak hallgatott, csendesen, a félelemtől reszketve végezte a mindennapi robotot, a nem romák által megvetett cigányasszonyként, addig, amíg harmincnyolc évesen szó szerint bele nem rokkant, el nem küldték nyugdíjba, és meg nem szabadult rabszolgatartójától, a kényúrtól, az agresszív vadállattól.

A felszabadulása után a hagyományos „funkciói” megmaradtak. Továbbra is főzött, vasalt, mosott, takarított, a rokkantsági nyugdíjával még pénzt is szerzett, viszont megszabadult attól a tehertől, hogy kényurak kutyája legyen, és megvetett cigányasszony, aki a vállán hordta az egész családot. Úgy döntött, hogy gimnazistát farag belőlem, érettségizett fiatalembert, majd magyar szakos tanárt, aztán újságírót, és most, hatvanegy évesen azon munkálkodik, hogy a doktori címemet is megszerezzem. Mert még mindig én vagyok neki a mindene, az élete egyetlen értelme, és ezen nem is csodálkozom, mert én vagyok körülötte az egyetlen olyan hímnemű, aki nem akarja eltiporni, megverni, terrorban tartani. Aki felajánlja, hogy segít takarítani, aki távolról is rendezi az ügyes-bajos dolgait, aki nem akarja kihasználni sem őt, sem a többi nőt, hanem inkább tisztelni akarja őket azért, mert az egész családot viszik a vállukon, fizikailag, anyagilag, érzelmileg.

A nő a gyengébb nem. De a férfi gyengébb. Nem? – írta a gimnáziumi padra az egyik osztálytársam, egy lány. És valóban. A kilencvenes években megfogalmazott, kamaszkori gondolatok ma is érvényesek.

Az én anyám, a nem romák által megvetett cigányasszony, akit a párja szó szerint beledöngölt a földbe, a maga fizikai gyengeségében sokkal erősebb volt, és sokkal erősebb ma is, mint bármelyik nagy muszklival rendelkező férfi. Élete hatvanegy éve alatt állta a félelem próbáját, a gyermekszülések fájdalmát, a mindennapi megélhetésért való kegyetlen küzdelmet. Elmondhatja magáról azt, hogy ő, aki egy erdőszéli putriban született, ma már kétszobás lakással rendelkezik, és az a férfi, aki megnyomorította végtelen gyengeségében, az ma mások kegyelméből él, nincs egzisztenciája, nem szeretik, a gyermekei nem tartják vele a kapcsolatot, és úgy élte le az életét, hogy nem teremtett semmifajta értéket.

Anyám sorsában az a legfájdalmasabb, hogy nincsen egyedül a félelmeivel, a küzdelmeivel, a kihasználható gyengeségével a mai Magyarországon. Az emancipációs mozgalmak indulása óta eltelt szűk száz év után még mindig ott tartunk, hogy a nőket naponta meg lehet verni, meg lehet alázni, a kielégülés tárgyaként lehet kezelni, rabszolgává lehet nyomorítani. A férfiak jó részének a fejében még mindig nem szólal meg a csengő, hogy jelezze: a huszonegyedik században ideje lenne meghajolni a gyengébb, de igazából sokkal erősebb nem előtt.

Bogdán Péter írása

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink