Egészségünkre

Kilakoltatás előtt

2010. október 1. | Black Joe

setet1Három gyermekével kerülhet az utcára heteken belül a VIII. kerületben élő Setét Mária. Az egy millió forintot meghaladó tartozást képtelen kiegyenlíteni a gyermekeit egyedül nevelő asszony. Úgy látszik, hogy nincs kiút.

Verőfényes vasárnap délután volt, amikor elmentem Setét Máriához a VIII. kerületi Nap utcába. A lépcsőház tele volt gyerek zsivajjal, nevetéssel, de amikor beléptem a második emeleti lakásba, hirtelen csend lett. A 6 éves Peti és a 10 éves Vivien gyorsan leült és elkezdett suttogva beszélni, legidősebb lány, a 20 éves Klaudia csak fejbólintással üdvözölt, majd mutatta, merre van a szoba. A család egy 45 négyzetméteres lakást bérel.

Ahogy leültem a kanapéra, Mária a könnyeivel küszködve rögtön mesélni kezdett.

-        Úgy tűnik, hogy az utcára kerülünk, méghozzá hamarosan. Képtelen vagyok kifizetni a tartozásomat, amely napról napra csak növekszik.

-        Mennyivel tartozik, és kinek?

-        A gázórámat már le is szerelték. Fogalmam sincs, hogy fogunk fűteni. A gyerekek már most fáznak, nagyon hidegek már az esték. A gáz- és a villanytartozásom eléri a 300 ezer forintot, de van egy sokkal nagyobb bajom is: több mint egy millió forint lakbérrel tartozom. Mindent megteszek annak érdekében, hogy élni tudjunk, hogy legyen kenyér az asztalon, de a számlákra már nem marad egy fillér sem.

setet2-        Mennyi pénz jön össze egy hónapban?

-        A két kisgyermek után kapom a családi pótlékot, az nagyjából 22 ezer forint, és a legidősebb lányom miatt ápolási díjat is küldenek, ami 30 ezer. Klaudia a születése után agyvérzést kapott, súlyos gyomor és vesebeteg, valamint nagyothalló. Kommunikálni szinte csak mi tudunk vele. Állandó felügyeletre szorul, ezért még egy 4 órás munkát sem tudok elvállalni. Szóval ez egy ördögi kör, amelyből képtelen vagyok kilépni.

-        Hol van a gyermekek apja, ő nem segít?

-        Róla inkább ne beszéljünk. Ritkán jár haza, jó, ha havonta egyszer. Nem dolgozik, és súlyos szenvedélybeteg. Úgy döntöttem, inkább éljünk külön, de a gyermekek ne lássák, hogy az apjuk megint elkábította magát valamivel. Olykor egyébként agresszív, de nem tudom kitiltatni a lakásból, mert hivatalosan a bérlőtársam. Tehetetlen vagyok, és ez nagyon rossz érzés.

-        Szóval alig több mint 50 ezer forintból élnek négyen?

-        Ugye, még kimondani is szörnyű? A csodával határos már az is, hogy egyáltalán élünk. De ha naponta csak egy 1 kiló kenyeret veszek, és van itthon vaj, akkor nagy gond nem lehet. Szóval, ebből az alig több mint 50 ezer forintból lehetetlenség élni, és rezsit is fizetni. Amikor tegnap este összeszámoltam a tartozásomat, azon csodálkoztam, hogy csak „ennyi”. Azt hittem, már milliókra rúg az adósságom, viszont képtelen vagyok bármennyit is fizetni.

-        Gondolom, már kérte az önkormányzat segítségét.

-        Természetesen, még a tavasszal. Azt mondták, hogy elintézik, hogy kaphassak részletfizetést. De azt senki nem akarja megérteni, hogy a törlesztő összeg és az aktuális havi lakbér együtt annyi, mint az én teljes jövedelmem. Miből éljünk akkor? Egyszerűen nem tudok mit tenni, én már akkor is boldog vagyok, ha a gyermekeim nem éhesen fekszenek le. Megérti ezt valaki?

setet3-       Az önkormányzatnál nem ajánlották fel, hogy csak később kezdjen el törleszteni?

-        Nem. De nem lehet egy rossz szavam sem rájuk. A tartozás halmozódik, és csak a múlt héten kaptam meg az ügyvéd felszólítást, hogy fizessek. Ha nem fizetek, akkor sor kerülhet a kilakoltatásunkra. Amikor elolvastam a levelet, sírva fakadtam. Azon kezdtem gondolkodni, hogy hova mehetnénk, ha innen elűznek bennünket. Persze, elismerem, igazuk van, rengeteg pénzzel tartozom, de hova mehetnék két kiskorú és egy értelmileg akadályozott gyerekkel? Nekem nincsenek családtagjaim, akik befogadnának. Én annyit küzdöttem, és dolgoztam ezért a lakásért, de a férjem szenvedélybetegsége miatt minden elveszett. Egyedül maradtam, és már a lakásból is kitehetnek.

-        A családsegítőben mit mondtak?

-        Végtelenül kedvesen és megértően bánnak ott velem. Egy-két lehetőségről tájékoztattak, de tartós megoldást nem tudnak javasolni nekem. Én már csak abban látnám a megoldást, ha valaki egy otthon végezhető munkát ajánlana nekem, és a fizetést mind a törlesztésre fordítanám. Keresem folyamatosan a lehetőségeket, nézem az álláshirdetéseket, de szinte mindenhol be kell fizetni valamennyit csak azért, hogy tájékoztassanak. Nekem ezek annyira valótlan hirdetéseknek tűnnek. Nagyon kimozdulni sem tudok a beteg lányom miatt, szóval úgy tűnik, hogy várom a csodát, hogy rám találjon.

Mária ekkor hirtelen felállt a kanapéról, a konyhába siettet, és egy átlátszó nejlonzsákkal tért vissza. A leszerelt gázóra volt benne.

A gyermekek az édesanyjukkal készített interjú ideje alatt egy kifestő könyvbe rajzoltak. Azt is az iskolában kapta a 6 éves Peti. A szobában egy szekrénysor áll, amelyben a három gyerek és a felnőtt ruhái vannak. Ez minden, így hát nem csoda, hogy annyira üresnek tűnik a szoba. Hol vannak a gyerekjátékok – akartam kérdezni, de aztán inkább nem tettem.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink