Komolyan

„Álönkormányzatok?” – A kisebbségi kiskapuk

2010. november 6. | Fény

Kállai Ernő

Kállai Ernő

Bosszantó, hogy a jogalkotók mulasztása miatt még mindig van lehetőség visszaélésekre a kisebbségi választásoknál – mondta Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsmant a kisebbségi érdekképviseletekről készült vizsgálatról kérdeztük.

Mi volt az idei kisebbségi választás legfontosabb megállapítása?

K. E.: Nem változott meg a jogrendszer, és továbbra is van lehetőség a visszaélésre. A kisebbségi önkormányzatok választása a kisebbségek ünnepe, amikor létrehozzák a kulturális autonómia intézményeit, azonban rendkívül bosszantó, hogy a jogalkotók mulasztása miatt nyitva maradtak a kiskapuk.

Mik ezek a kiskapuk?

K. E.: Például a választói névjegyzéknek a hiányossága, hiszen továbbra is bárki regisztráltathatja magát bármilyen kisebbségi közösség tagjaként. A kisebbségi közösségeknek viszont nincs semmilyen joguk arra, hogy azt mondják, ez valóban így van-e, vagy sem.

Hány ilyen visszaélést tapasztaltak az idei választáson?

K. E.: Csak feltételezéseink vannak, mert a jogszabályok csupán erre adnak lehetőséget. A 2001-es népszámláláson azokon a települések, ahol senki, vagy legfeljebb 3 fő vallotta magát egy adott közösség tagjainak, ott legalább is kérdéses volt, hogy az adott közösség valóban tudott kisebbségi önkormányzatot alakítani. Úgy gondoljuk, hogy a létrejött több mint 2300 önkormányzatnak nagyjából a 8%-a lehet ilyen.

Ez azért elég nagy számnak tűnik.

K. E.: Ez nagy szám, és azért van így, mert a jogi kiskapuk nyitva maradtak. Jó lenne, hogyha ezeket végre bezárnák. Azt sem tudjuk, hogy kisebbségi származású emberek követik-e el ezeket a visszaéléseket: lehet, hogy nem, de az is lehet, hogy igen.

Hogyan lehetne orvosolni a kialakult helyzetet?

K. E.: Meg kell változtatni a jogszabályokat. Kidolgoztunk már az elmúlt évben egy olyan tervezetet, amelynek alapján lehetővé válna, hogy a kisebbségi közösségek felügyeljék a választói jegyzék összeállítását. Egyszer komolyan meg kellene ezt tárgyalni, de valamit mindenképpen tenni kellene már.

A négy évvel ezelőtti választáshoz képest több vagy kevesebb kisebbségi önkormányzat alakult?

K. E: Természetesen több alakult, ami örvendetes dolog, mert sokan érzik úgy, hogy fontos ennek az intézménynek a léte a kulturális autonómia megőrzése szempontjából.

A másik sarkalatos kérdés lehetett a névjegyzékbe való felvétel. Van-e itt változás?

K. E.: Mivel a törvény nem módosult, bárki regisztráltathatta magát a jegyzékbe. Ez a dokumentum nem nyilvános, így aztán a jelöltek nem tudták, hogy kinek is kampányoljanak. Mivel ők maguk sem tudhatják, hogy kik vannak az adott választási jegyzékben, nagyon faramuci helyzet alakult ki.

Mely kisebbségek vállalták nagyobb számban a hovatartozásukat?

K. E.: A legnagyobb számban a román közösség esetében nőtt a kisebbségi önkormányzatok száma. Ugyanígy jelentős emelkedést tapasztalunk a ruszinoknál, és a romáknál is 10 százalék fölött van a növekedés. Lehet, hogy vérszemet kaptak azok az emberek, akik valamiféle üzletet láttak ebben. Bár az is nagyon érdekes, hogy azokon a településeken, ahol az előző ciklusban gyaníthatóan álönkormányzatok jöttek létre, most semmi nem történt. Valószínűleg kiderült a számukra, hogy ez mégsem olyan nagy üzlet.

Üzlet lehet egy kisebbségi önkormányzat létrehozása?

K. E.: Annak üzlet, aki senki másra nem akarja költeni azt a néhány százezer forintot, csak saját magára. Aki valóban a kisebbségi közösséget akarja képviselni, annak ez nagy nehézség és megoldandó feladat: honnan szerezzen elég pénzt arra, hogy a megfelelő programokat le tudja bonyolítani.

Milyen konkrét változtatásra lenne szükség?

K. E.: A legfontosabb, hogy megfelelő jogi garanciák mellett a kisebbségek kezébe kell adni a választói névjegyzéket és annak az összeállítását. Ha ezt megtennénk, szűkülne a visszaélés lehetősége. Ha mégis történne valami, azt már összefüggésbe lehetne hozni egy-egy kisebbségi közösséggel. Nem véletlen, hogy például Szlovéniában, ahol ezt megtették, megszűntek a visszaélések.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink