Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Szemtanú szerint nem egy nő gázolta el a berceli gyerekeket

2010. december 6. | Roma Sajtóközpont

2010. december 6. hétfő: — Cáfolják a szombati berceli szánkós balesetben sérült kislány rokonai, hogy „lincshangulat” alakult ki a településen, mikor megállítottak egy arra haladó autóst, aki vétlen volt a gázolásban. Mivel a rendőrség csak a riasztás után két óra múlva érkezett meg, az autós tönkretehette volna a nyomokat, ezért állították meg. Ráadásul szerintük az igazi gázoló akkor már elhagyta a helyszínt.

Nem volt lincshangulat szombaton Bercelen — cáfolta a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a szombati szánkós balesetben sérült kislánynak, a nyolcéves Emília nagybátyja az erről szóló rendőrségi információkat. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye szerint egy szandai nő vezette azt a gépkocsit, amely alá két kisgyerek csúszott be szánkóval az útról. Rafael Ferenc határozottan állította az RSK-nak, hogy nem nő, hanem férfi vezette a balesetet okozó járművet, és ezt kamasz unokahúga látta is. Rafael Ferenc közölte, hogy a férfi elmenekült a helyszínről, a rendőrség ezt követően gyanúsított meg egy 53 éves szandai nőt a gázolással.

A rendőrségi közlemény szerint a helyszínen nagyjából ötvenfős tömeg gyűlt össze, „lincshangulat” alakult ki, egy arra haladó személygépkocsi vezetőjét, akinek nem volt köze a balesethez, egy fő ököllel megütött, egy másik pedig a gépkocsit rongálta meg. A 33 éves galgagutai férfi a bántalmazás következtében az elsődleges adatok alapján könnyű sérüléseket szenvedett.

Erről úgy nyilatkozott Rafael Ferenc, hogy nem volt lincshangulat, mert akkor nem hagyta volna el élve az autós a helyszínt, csak tízen, tizenöten voltak és azért állították meg a sofőrt, hogy ne tapossa szét a nyomokat a baleset helyszínen. A helyszínelők ugyanis még nem voltak jelen.  Erről azt mondta, hogy nem ütötték meg ököllel a férfit annak ellenére, hogy kérésüknek nem tett eleget, sőt, áthajtott a vértócsán az autóval.

Rafael Ferenc kijelentette, hogy a balassagyarmati rendőrkapitányság rendőrei a bejelentés után körülbelül két órával értek a helyszínre, ekkor már állítása szerint a bántalmazott autós elhagyta a helyszínt.

Emíliát jelenleg többszörös koponyasérüléssel a fővárosi Szent János Kórház intenzív osztályán kezelik. A hétéves Ádám a klinikai halál állapotában van, őt a Heim Pál Gyermekkórházban kezelik.

A baleset körülményeit a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály  balassagyarmati közlekedésrendészeti alosztálya vizsgálja, az elkövetett egyéb más bűncselekmények vonatkozásában  a Balassagyarmati Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást.

A rendőrség egy 52 éves berceli férfit előállított és gyanúsítottként kihallgatott csoportos garázdaság miatt, a többieket keresik még.

Dankóné, Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem nyilatkozott az RSK-nak, csak annyit mondott, hogy „egyéb más fejlemény nincs az ügyben”. Közben hétfőn a rendőrség megszüntette a fokozott rendőri jelenlétet Bercelen.

Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink