BeszélgessünkFotókHanganyagok

A hit megtestesítése a művészetben

2010. december 15. | Black Joe

Illés Bódi Barbara

Illés Bódi Barbara

Illés Bódi Barbara képzőművész-pedagógus egyre több lehetőséget kap arra, hogy alkotásait a nagyközönség elé tárja. A diplomás, fiatal roma nő szerint művészetből ma nem lehet megélni, ezért mellette dolgozni kell, ami sok időt és energiát vesz el a művészeti tevékenységtől.

-        Mikor és hogyan bontakozott ki a tehetséged?

-        Zenész családból származom, édesapám brácsás volt, halála után édesanyám nevelt fel engem és három testvéremet. Nálunk tradíció volt, hogy a fiúk zenei ágon tanulnak tovább, míg én a családom és általános iskolai tanáraim támogatása révén kibontakoztathattam a művészet iránti szeretetemet és tehetségemet.

-        Akkor nyilván az iskoláidat is ez alapján választottad, igaz?

-        Valóban. Már az általános iskolai tanulmányaimat is olyan intézményekben folytattam, ahol magasabb óraszámban tanították például a rajzot. Szakkörökre járhattam, valamint művészetet oktató tanárok szenteltek rám külön figyelmet. Az általános iskola után művészeti középiskolában érettségiztem porcelánfestő szakon, ezután beiratkoztam az iparművészek magániskolájába. Végül az Esterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz–vizuális kommunikáció szakán diplomáztam. Végigjártam a tanulás lépcsőfokait, megtanultam rajzolni, a festészet pedig a szívemhez nőtt. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy roma fiatalként ilyen helyeken tanulhattam.

-        Ma Magyarországon sok művész azt állítja, hogy nagyon könnyen „el lehet veszni”. Szerinted mennyire igaz ez az általánosítás?

-        Sajnos ez nem csak a művészekre igaz mostanában. Én leginkább azt szorgalmazom, hogy az embernek legyen hite végigélnie ezt az életet, olyan értéket teremtve, amelyre emlékeznek az emberek.

-        Mennyire nehéz roma nőként érvényesülni a művészetben?

-        Kapcsolatban vagyok a mai kortárs művészek mindegyikével. Sokan vannak ugyan, akik csak ebből élnek, de ez inkább tengődés. A képzőművészetet mindig az utókor értékelte, a jelen valamiért soha nem foglalkozott kellőképpen a művészeivel. Ez ugyanígy van a roma művész nőkkel is. Nyilván nap mint nap tapasztalom, hogy a vezető pozíciót nem egy kétgyermekes anya fogja megkapni, hanem egy háromgyermekes férfi. Az életemet én sem a művészeti tevékenységeimre alapozom, mert tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon bizonytalan életet adna nekem és a családomnak.

-        Hol lehet megismerni a műveidet?

-        Őszintén szólva nem vagyok olyan, aki hétről hétre küzd, hogy kiállítsák a műveit. Nem is építettem ki ilyen jellegű kapcsolatokat. Most megelégszem azzal, ha engem keresnek meg, és kérnek fel egy-egy kiállításra. Nem vagyok még túl népszerű, de nem is vagyok karrierista.

-        Melyek a fő motívumok, amelyek megjelennek a műveidben?

-        A hit mélyen áthatja a műveimet. De ez nem olyan hit, ami egy-egy felekezeté vagy vallási csoporté. Az alkotásaimban sajátos szemlélet domborodik ki, a hit és a természet szoros kapcsolata jelenik meg bennük. Nehéz erről beszélni, meséljenek inkább a képek. Én többnyire olajfestményeket készítek. Jellegzetességük, hogy a témákban, a színekben keresem az izgalmat, a lüktető érzést, keresem az erős kontrasztokat.

-        Említetted, hogy a művészetből nem lehet megélni. Akkor hogyan tudod eltartani a családodat?

-        Hét évig tanítottam roma diákoknak rajzot és művészettörténetet. Egy kormányzati program révén jelenleg az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban dolgozom ügyintézőként, mert valamiből egy művésznek is meg kell élnie.

-        Milyen céljaid, terveid vannak?

-        Nem vagyok az a minden nap alkotó művész, de nyitott szemmel járok, és az emlékezetemben megőrzöm a képeket, amelyek később megjelennek a vásznon is. Egyszerűen gyűjtöm magamban a képeket, és ha alkalmam adódik, akkor lerajzolom, megfestem őket. Szeretnék aktív alkotó lenni, és rendszeresen megmutatni a közönségnek a műveimet.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink