Zenés-táncos

Snétberger-koncert a roma diákok zenei támogatására

2011. január 17. | Nótár Ilona
Müpa, Pető Zsuzsa

Forrás: Müpa, Pető Zsuzsa

„Ilyenkor még inkább büszke vagyok arra, hogy cigány vagyok. A Parno Graszt olyan érzelemvilágot sugároz a színpadon, ami tükrözi a cigányság lelkét – osztja meg az élményeit az egyik résztvevő, Csík Erzsébet. – Mivel az unokaöcsém is felvételizett a kollégiumba, egyértelmű volt, hogy a jegyeket megvásárolva támogatjuk az iskolát.”

A Művészetek Palotája adott helyet a jótékonysági koncertnek, amelyet Snétberger Ferenc, a világhírű gitárművész szervezett a most induló Europai Roma Zenei Szakkollégium megsegítésére.

A sokszínű programban mások mellett részt vett az autentikus cigány zenéjéről híres Parno Graszt zenekar, Palya Bea énekes és Barcza Horváth József nagybőgős is. A fellépők lemondtak a tiszteletdíjukról, ezzel fejezve ki, hogy fontosnak tartják az első esély megadását a roma fiatalok számára is. Az iskola jórészt az Európai Unió Norvég Alapjából tartja fent magát, ezt egészítette ki a bevétel Művészetek Palotájának telt házas estjéből, amelyen ismert politikusok, a média sztárjai és tehetős vállalkozók is kifejezték egyetértésüket a kezdeményezéssel.

„Leginkább Snétberger Ferencet szeretném hallgatni, ő a példaképem. Miatta jelentkeztem a felsőörsi kollégiumba. Az álmom, hogy tőle tanulhassak zenélni” – mondta a koncert szünetében a tizennégy éves Csík Dávid, aki gitározni tanulna a kollégium támogatásával.

A nemzetközi szinten ismert magyar-roma jazz-világzenei művész, Snétberger Ferenc örömmel támogatta az iskola létrehozásának ötletét, és mint az intézmény alapítója, zenei vezetője, részt vett a felvételi meghallgatásokon is.
Mészáros Zoltán, az intézmény igazgatója – és a művész menedzsere – elmondta: 2007-ben kezdtek dolgozni az ügyön, melynek ötletét az a berlini intézmény adta, amelynek a gitár tanszakán Snétberger Ferenc oktatott.

Forrás: Müpa, Pető Zsuzsa

Forrás: Müpa, Pető Zsuzsa

A művész most is csak egyetlen papírlappal lépett a színpadra, ahogy szokott: ez volt a szólókoncert vázlata. Ennyiből hozta létre világosan felépített, fél óránál hosszabb improvizált előadását. Gitárjátékának egyik fő jellegzetessége a legnagyobb pontossággal „megszerkesztett” rögtönzés. (Vagyis az improvizációk bizonyos megadott helyeken szólalnak meg.) Ez alkalommal Barcza Horváth József, az ismert és elismert fiatal jazzbőgős volt a partnere. Műsorukat viharos tapssal köszönte meg a közönség.

Felsőőrsön, a Balaton-felvidéken kezdi meg működését az Európai Roma Zenei Szakkollégium, amelynek alapítója és művészeti vezetője Snétberger Ferenc, Liszt-díjas gitárművész. Országszerte hallgattak meg olyan 12–20 év közötti roma fiatalokat, akik valamilyen hangszeren középhaladó vagy haladó szinten játszanak. Akiket felvettek, 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzuson tanulhatnak zenét, roma kultúrtörténetet, számítástechnikát, angolt és egy kis marketinget. A zenei oktatásért olyan hazai és világhírű művész-tanárok felelnek, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Paolo Vinaccia, Tony Lakatos és Roby Lakatos. Az intézmény és a tábor felszereléséhez a Norvég Alap 2,7 millió eurós támogatást adott, a magyar állam ezt egészítette ki 500 ezer euróval. A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) pedig azt vállalta, hogy a működtetéshez három éven át évi 100 ezer dollárt ad.

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink