Beszélgessünk

„Mindnyájunkra ugyanaz a Nap süt”

2011. március 23. | admin

„Közös kenyerünk” címmel rendezett Romanapot a Wesley János Főiskola (WJLF) március 19-én a Vörösmarty moziban. Az esemény apropója az Európai Unió magyar elnökségének ideje alatt született magyar javaslat volt egy európai romastratégia kidolgozására.

Az Európai Unióban becslések szerint 7–9 millió roma él és szenved a kirekesztettségtől, szegénységtől a többségi társadalom előítéletei miatt. Az Uniós tagországok egyenként nem képesek kezelni azokat a problémákat, amelyek a cigányság helyzetéből fakadnak, így magyar kezdeményezésre a féléves elnökség alatt egy olyan romastratégiát dolgoznak ki, amely alkalmas lehet a huszonhét országban élő romák helyzetének pozitív irányú megváltoztatására.

A szervezők a közös gondolkodásra, a megoldás közös keresésére szólítanak fel: „romáknak és nem romáknak együtt kell megtenni a lépéseket a szebb és jobb közös jövő érdekében” – fogalmaz a meghívó, utalva Dinnyés József egykori dalára („Egy hazában, egy kenyéren…”). A rendezvény jelmondata – mely a „semmit rólunk nélkülünk” elvből indult ki – kicsit félreérthetőre (és szájbarágósra) sikerült: Romákról – nem romák nélkül, romáknak – és nem romáknak. Ennél talán kevésbé konkrétan foglalja össze a rendezvény célját, de szellemiségét annál inkább a jelmondat: „Mindnyájunkra ugyanaz a nap süt”.

A megnyitón Iványi Gábor lelkész, a WJLF rektora, Kállai Ernő, a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke szólt a megjelentekhez. Kállai Ernő véleménye szerint a romáknak – az eddig eltelt húsz év tapasztalatait leszűrve – észre kell vennünk, hogy csak saját kezdeményezéssel tudjuk a helyzetet kedvezőbb irányba terelni. Mint elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják: bármelyik párt nyeri a választásokat, addig a pontig mindig van megfelelő programjuk, míg a mandátumot megnyerik, de utána ismét nem történik semmi érdemleges. Ha a jelenben szeretnénk változtatni valamit népünk sorsán, akkor nekünk kell kezdeményeznünk.

Horváth Aladár elmondta, hogy az RPA – a Wesley főiskolával együttműködésben – létrehozta a Roma Polgárjogi Intézetet (RPI), amely az alapítvány eddigi szakmai tapasztalatát felhasználva feladatának tekinti, hogy feldolgozza az eddigi húsz év roma polgárjogi mozgalmi dokumentumait, katalogizálja és kutathatóvá tegye azokat. Az elkészült anyagból jegyzetek, tanulmányok, tankönyvek készülnek a főiskola hallgatói számára. Ezzel egy időben a főiskola elindította a felkészülést a Roma polgárjogi tanulmányok nevű tantárgyra, később pedig a hallgatók posztgraduális képzés keretein belül ismerkednek a romapolitika-történettel és a roma önszerveződéssel.

A rendezvényen filmvetítésekre, kerekasztal-beszélgetésekre és kiállításokra került sor. A vetítések Joka Daroczi János (C mint cigány), valamint Baranyi Mária (Pogácsásjulcsi) dokumentumfilmjeivel kezdődtek. Ezt kerekasztal-beszélgetés követte, Jelenlét: értelmiségi roma problémákról – Romák a médiában címmel, melyet Joka Daroczi János szociálpolitikus, a Magyar Televízió Roma Magazinjának rovatvezetője moderált. A meghívott vendég Baranyi Mária volt (MR1 Kossuth Rádió, Jelenlét magazin), továbbá a Roma Produkciós Iroda Alapítvány (RPIA) gyakornokai. A beszélgetésben összegezték az eddig tapasztalataikat, eredményeiket, valamint megállapították, hogy nem mindig elég, ha a roma fiataloknak jól végezik munkájukat, mert a médiában nehéz elhelyezkedni. Viszonylag kevesen maradnak meg a pályán.

Moldova Ágnes filmje az Egyszer karolj át egy fát roma nevelőszülőket mutat be, akik már meglévő gyermekeik mellé roma gyerekeket fogadtak örökbe. A nevelőszülők és egy-két gyermekük is jelen volt a rendezvényen, ahol életükről meséltek. Mindkét teremben szinte folyamatosan vetítették a filmeket, a vetítések után beszélgethettek az alkotókkal, szereplőkkel, illetve bepillanthattak a film világába.

Rieger Johanna riportfilmje, a Romani Design az első roma divatstúdiót mutatta be. Balogh Rodrigó színész-rendező a cigánygyilkosságok kapcsán készült darabjáról beszélt: a Tollfosztás című drámája szereplői gyerekek, akik példamutató szorgalommal készültek az előadásra, a darab a közeljövőben külföldre is eljut.

Pécsiné Lázár Melinda bokszolót, volt szociális munka szakos hallgatót Moldova Ágnes kérdezte, hogyan lehet a sport révén foglalkozni a fiatalokkal.

Osgyáni Gábor dokumentumfilmje Horváth Jánosról megható történetet mond el amiskolci festőművészről, nyughatatlan tenni akarásáról, az önzetlenségéről, kitartásáról. rendező példamutató értékként mutatja meg nem mindennapi emberségét. A film egyebek mellett 2009-ben elnyerte a Cinefest – Fiatal Filmesek Nemzetközi fesztiváljának – Port.hu különdíját.

Bogdán Árpád Boldog új élet című játékfilmje az állami gondozás utáni életkezdés nehézségeit dolgozza fel. Moldova Ágnes Iskolatárs című filmje az abaújkéri iskola életén keresztül mutatta be a Wesley-modellt.

Fátyol Tivadar, a Rádió C igazgatója az Átok és szerelem című zenés balladája vetítése után a tehetséggondozás fontosságáról beszélt.

Feuer Yvett beszélgetést vezetett „Cigánygyűlölet és romagyilkosságok a színpadon, bohócok a roma gyerekekért címmel.

A galériában rendezett tárlaton Horváth János festő, Koléner Anita (’kolanar’), és Horváth Dávid fotóművészek munkáit láthattunk.

A napot a Dzsentrió – Szalkay Dávid (trombita), Iványi Gáspár (gitár), Csizmás András (nagybőgő) – zárta zenéjével.

Szőnyi Zoltán

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink