Jegyzetfüzet

Elfújta a Széll a dalom

2011. április 18. | Forgács Marietta

A változások mindenkit érintenek. Nem menekülhetünk előlük. Munkám ugyan még van, sőt fizetést is kapok, de a saját bőrömön érzem a rossz időket.

Az utóbbi hónapokban megszaporodott az olyan ismerőseim száma, akik elveszítették állásukat. Az országos statisztika, mely szerint 11% felett jár a regisztrált munkanélküliek száma, sokat sejtető.

Munkám a foglalkoztatáspolitikához kapcsolódik. Naponta tapasztalom, hogy mikor, hol történik csoportos létszámleépítés, hol indul munkaerő-piaci program, és melyik régióban milyen képzettséggel lehetne a legkönnyebben elhelyezkedni.

Nincs nap, hogy ne kapnám a kérdéseket: mennyi segélyt fogok kapni és mennyi időre. Álmomból felébresztve is tudom a jogszabályokból a legfontosabb kérdésekre a választ… „Négy éven belül kell egy évnyi munkaviszonyban letöltött munkaidőt bemutatni, hogy álláskeresési járadékot igényelhessen. Összege az utolsó negyedév átlagbérének 60, majd 40%-a, és legfeljebb 9 hónapig jár stb.” Hosszasan írhatnék erről, de minek, hiszen januártól ismét változnak a jogszabályok.

Amikor még év elején hallottam, hogy a kormány munkára akarja fogni a tétlen népet, örültem neki. Na – gondoltam – az keynes-i gondolatok ide is eljutottak. Minden gazdasági szakember tisztában van azzal, hogy magas munkanélküliség mellett a fogyasztás visszaszorul, így ez idővel az adókon, az állami bevételeken is meglátszik. És emellett az állampolgárok felélik a megtakarításaikat, a bankok felé eladósodnak. Állami beavatkozásra van szükség. Vagyis Keynes receptjére: állami foglalkoztatás állami megrendelésekre.

Ezt vélem felfedezni a Széll Kálmán-tervben is. Néhány csavarral körbetekerve azonban. Április közepén nagy csinnadratta keretében jelentették be az V. Európai Roma Platform ülésén: több mint 100 000 embernek kívánnak munkát adni, leginkább romáknak. Az már kisebb hangsúlyt kapott, hogy közmunkát, amiért legfeljebb a minimálbért vihet haza az ember. Örüljön mindenki, ha lesz munkája.

Ráadásul ez a közmunka legfeljebb fél évig végezhető. S eszembe ugrik a jól megtanult szöveg: „álláskeresési járadék csak egy évnyi munkaviszony után igényelhető…” Az erre szánt összeget is megfelezte a kormány, míg tavaly több mint 120 milliárd forintot szántak erre, addig idén több mint 60 milliárd forintot különítettek el a büdzsében erre a célra.

„Elfújta a Széll a dalom” – mondhatnám. De sokkal pontosabb lenne így: Elfújta a Széll a maradék optimizmusomat. És az még csak a kisebbik baj, ha új jogszabályokat kell tanulnom januártól – feltéve, ha a munkahelyem megmarad.

Édesanyám világéletében arra nevelt minket, hogy tanuljunk, és dolgozzunk. Keményen. Mert csak így érhetünk el valamit az életben. Megfogadtuk a tanácsát. Bátyám is, én is tanultunk, mindketten diplomáztunk. Anyánk jó példát mutatott. Napközben dolgozott, esténként foglalkozott és játszott velünk, vacsorát főzött, és hétvégéken édesapám vállalkozásába segített be.

Édesanyám munkanélküli már egy ideje. Szakképzett szakács, akin nem látszik cigány származása. Elkeseredett, mert hiába jár be hetente a munkaügyi kirendeltségre, nincs üres állás. Reményvesztettségét nem mutatja. Mosolyog, mintha minden rendben lenne. Csak onnét tudom, hogy gond van, amikor kinyitom a hűtőszekrény ajtaját, már nincs tele, mint régebben. Mindig hagyok neki egy kis pénzt a konyhaszekrényben, titokban, hogy ne legyen számára kellemetlen.

A bátyám egy ideje állást keres. Jó diplomájával, több éves tapasztalatával, angol és cigány nyelvtudásával, kapcsolataival mégsem talál munkát. Vajon az a több százezer munkanélküli, akik több mint fél éve nem dolgoznak, nincs diplomájuk, és életüket egy kisvárosban vagy kis faluban tengetik, könnyebben találnak munkát?

Összeszorul a szívem, ha arra gondolok, mi fog történni jövő januártól. Ha valakinek nincs munkája, legfeljebb három hónapig kaphat ellátást. De ehhez legalább egy évet előtte dolgoznia kell.

S mi lesz utána? Mivel fognak fűteni a lakásban? Lesz-e a gyereknek kiscsizmája, amiben kimehet az udvarra? Mit eszik az óvodás majd szombaton?

Előbb kezdődik el nekik a böjt…

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink