Beszélgessünk

„Éljen Krisztus Király!”

2011. május 6. | admin

Ezzel a mondattal halt mártírhalált a legenda szerint Ceferino Gimenez Malla, aki egyben névadója is a felszentelt Boldog Ceferino cigány lovagrendnek. A lovagok főbb célkitűzései között szerepel a keresztény hit erősítése, a cigány kultúra ápolása, a szegények, különösen a roma rászorulók segítése, a cigányság és a történelmi egyházak közötti kapcsolat erősítése.

2011. május 4-én megalakult a Boldog Ceferino lovagrend, tíz taggal. Ezek között megtalálható Pisont István, egykori válogatott labdarúgó, Kháli Horváth Kálmán előadóművész, kommunikációs szakember, valamint Balogh József zenész, a Kalyi Jag együttes alapító tagja is. A lovaggá szentelési ceremóniát Mátraverebély–Szentkúton, dr. Beer Miklós, váci megyés püspök celebrálta. A lovagrend világi fővédnöke Habsburg Albert József főherceg.

Boldog Ceferino Gimenez Malla vértanú az első cigány ember, akit boldoggá avatott a katolikus egyház. Ceferino 1861. augusztus 26-án született egy vándor életmódot folytató, cigány lókereskedő családban. Roma hagyományok szerint nősült, amelyet templomban is szentesített. Egy ízben lopás vádjával börtönbe zárták. Ott fogadalmat tett a Szűzanyának, hogy ha kiszabadul,  térden állva zarándokol el az egyik kegyhelyre. Ártatlansága hamarosan tisztázódott, és miután kiengedték, teljesítette fogadalmát. Mélyen vallásos életet élt, naponta járt misére, rendszeresen imádkozott. Felesége halála után a ferences rendbe is belépett. A legenda szerint a felkelőknek arra a kérdésére, hogy van-e fegyvere, azt felelte: „Igen, van”, és egy rózsafüzért vett elő. Bebörtönözték, majd két hét múlva, ítélet nélkül a papokkal és más világi hívőkkel együtt 1936. augusztus 9-én hajnalban kivégezték. Ceferino valószínűleg nem akart hős lenni, csak hitben élt, imádkozott, és segített lelkiismerete, tudása szerint, ahol lehetősége volt. Hite és segítőkészsége elismeréseként 1997-ben, II. János Pál pápa 40 ezer ember színe előtt boldoggá avatta.

A lovagrend tagjai Ceferinót szentként tisztelik, és útjuknak választották példája követését. Hisznek abban, hogy Magyarországon a cigányok és a nem cigányok közötti problémákat a hit és a szeretet segít megoldani – vélekedik Pintér Szabolcs, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója. A lovagrendnek nem csak cigányok lehetnek a tagjai. Végzettségtől vagy foglalkozástól függetlenül bárki beléphet. Ehhez önmegtisztulást, őszinte, személyes önvizsgálatot és egyéves próbaidőt kell azonban kiállniuk – fogalmazott Pintér. A tanácsadó szerint a lovagrend tagjainak fontos, hogy értéket tudjanak felmutatni és magyarként, cigányként, keresztény emberként tegyenek a cigányság és a többségi társadalom együttéléséért.

Mítosz

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink