Mítosz blogja

“Egészséges munkakedv, avagy génhibás ösztönök”

2011. május 11. | mitosz

Szia Kata!

Képzeld, génhibás vagyok. Nem tudom mikor kezeltek, hogyan és miért, nem is emlékszem rá, de Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai elnöke szerint; „Génhibásnak kell lennie egy cigánynak ahhoz, hogy dolgozni akarjon.”

Te gondoltad volna magadról, hogy már évek óta génhibával élsz? Talán Csernobil előtt lehetett valamiféle atomkatasztrófa Cigányiában, ahol az ott lakók valamiért kerülték a munkát, sőt egyszerűen utálhattak dolgozni, de génhiba folytán azóta akarnak. Sőt, szeretnek.

Én imádom a munkámat. Tudom, hogy te is mindig megtettél mindent annak érdekében, hogy ne lehessen rád mondani, nem végezted el rendesen a feladatod. Ezt pedig, ahogy bárki más is, nem azért tetted, hogy vállon veregessenek, és mondják: „De jó cigány vagy, tudod hogyan végezd a munkád”. Hanem azért, mert egyszerűen így érezted normálisnak, teljesen egyértelműnek. Ez a Jobbikos haknikirály, aki imád szerepelni, mondókáival bejárja egész Heves megyét, kísértetiesen hasonlít egy diktátorhoz, aki miatt Németországot még mindig Náciországnak hívják Angliában.

Nem tudom, ennek a hitlerista kinézetű és úgy is gondolkodó, Oszkár névre hallgató férfinak a kijelentése mennyire átgondolt. Vagy csak a szájába adták a szöveget, amit aztán el is mondott. De, tudod, effélékért az így beszélő emberek más országban befejezhetik a politikai pályafutásukat. Emlékszem, 2004-ben Zuschlag János, akkori szocialista országgyűlési képviselő a nyilas hatalomátvétel évfordulójára időzített demonstrációra készülve éretlen, ostoba és megbocsáthatatlan ízléstelenségre ragadtatta magát a Terror Háza előtt. Mivel a „viccelődés” képernyőre került, nem is lehetett eltussolni. A fagyos időben éppen a Hírtévé kamerája rögzítette, ahogy azt mondta egyik politikus társának, „Á, nekik már nem volt hideg”. A Fidesz akkor szóvivője, Szíjjártó Péter útján határolódott el, felháborodásuknak adván hangot. Szégyenteljesnek nevezték, hogy a magyar Országgyűlésben olyan képviselő van, aki viccelődik egy bűnös eszme nevében megalázott, elhurcolt, legyilkolt emberek sorsán. A szocialista politikusok is felháborodottan nyilatkoztak, hogy épelméjű ember ilyet nem mond, nem tesz. A következmények nem sokáig várattak magukra, Zuschlag önként lemondott parlamenti státuszáról.

Kíváncsian várom tehát, hogy kijelentése, ami a cigányokat illette most, vajon hasonló politikai indulatokat vált-e ki, vagy csak megint nekem okoz csalódást. Mi lenne, ha ez a ficsúr más kasztba, kategóriába tartozó emberekre mondta volna ezt? Feketékre, zsidókra vagy – miniszterelnökökre.

Remélem, nem keserítettelek el megint. Legközelebb írok örömről is, meg ricsajról, gyerekekről, álmokról.
Vigyázz magadra, Kata!

Mítosz

További cikkek a rovatból
Az életünk és ami benne van Az életünk és ami benne van
Hányan teszik fel nap, mint nap a kérdést maguknak, másoknak: Miért dolgozom, mit szeretnék elérni? Én pénzt akarok, hajót, repülőt, Porschét, villát, luxusnyaralást. Ezek annyira elérhetetlenek számomra, hogy éppen a remény visz előbbre, hogy el akarom érni az említett dolgokat. Amikor olvasom a riportot a milliárdos új yachtján megrendezett luxuspartiról, elképzelem, hogy én is ott vagyok, a legszebb nőknek udvarolok, iszom a legjobb pezsgőket, majd lehuppanok egy fotelbe, ahonnan az épp aktuális híreket bámulom egy hatalmas, talán New Yorkban, a Time Square-en is csodálkozást kiváltó képernyőn.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Álmok útján Álmok útján
Egy kerekes szék, 9 hiányzó csigolya, refrén egy altatódalból, amely könnyű álmot ígér, na és Molnár Ferenc Caramel. Hogyan kerül mindez egy terembe, egy színtérre, na meg mi a helyzet a törökszentmiklósi, származását büszkén vállaló roma fiatalemberrel? Nem kell aggódni, nem beteg, sőt. Épp most nyerte meg a Nagy Duett című vetélkedőt partnerével, Trokán Nórával.
Standup gyenge poénokkal Standup gyenge poénokkal
Az est hőse már régóta vicceket szór a tömegnek étek gyanánt. Mi is erre várunk. Reméljük, újra meg újra reménykedünk, hogy egyszer már csak tele lesz a has. Flórián jön, mosolyog, mindjárt beszélni fog a mikrofonba, juj, de jó poénokat puffogtat. Igazi standup-os a srác.
“Locsolóvers, Gyöngyöspatán jártam, egyenruhást láttam!” “Locsolóvers, Gyöngyöspatán jártam, egyenruhást láttam!”
A helyzet itthon már-már tarthatatlan. Azt érzem, hogy a cigány fiatalok előbb-utóbb agresszívvé válnak, és a provokációra válaszként érvényre juthat az ököljog is. Komoly gond lehet azokon településeken, ahol eddig nem volt cigány és nem cigány közötti ellentét.
„Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!” „Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!”
Szeretek élni, mosolyogni, de a legjobban talán azt szeretem, hogy vannak terveim, amiket el akarok érni, azokkal az eszközökkel, amelyek mindenkinek adottak egy szabad országban. Nem kérek többet, csak annyit, amennyi mindenki mást megillet: jogot a szabadsághoz, a boldogsághoz, a testi és lelki egészségem megőrzéséhez.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink