Jegyzetfüzet

Kard nélküli cigány lovagok

2011. május 11. | Black Joe

Amikor először olvastam a hírt, majdnem leestem a székről. (El sem tudom gondolni mi lett volna, ha mindezt állva teszem meg.) Ez a kezdeményezés újabb fricska saját magunknak. Hogy miért? Nézzünk egy kicsit magunkba.

A Szebb Jövőért mozgalom egyik település után a másikon masíroz. És mit csinálnak a romák? Szépen csengő címeket adományoznak embereknek, nem is akármilyeneket. A cigányoknak most már lovagjaik is vannak. Szédül a fejem.

Kíváncsi lennék, hogy ehhez a kezdeményezéshez mit szólnak a cigányok Gyöngyöspatán vagy éppen Hajdúhadházon. Azt, hogy kiállnak értük a felső vezetésben dolgozó cigányok? Kétlem. Meg is kérdeztem egy-két embert a Heves megyei kistelepülésen. Nagyon örültek a kezdeményezésnek. Szinte örömmámorban úsztak a hírtől… Vicces.

Vicces, hogy bárki is úgy gondolja: a naponta tapasztalható feszültségek közepette az a legfontosabb, hogy lovagjaink legyenek. Nem lehetett volna várni ezzel egy kicsit? Vagy legalább oldják meg a sajtó kizárásával, hogy ne tudjunk róla. De úgy tűnik, valami hiányzik. Az emberség. Hiányzik az időérzék is. Le kellene mondanunk az ilyen látványos dolgoktól, amikor embertársaink azért imádkoznak, hogy nyugodt éjszakájuk legyen. Elképesztő, már-már vérlázító ez a történet. Amelyhez – mert a Boldog Ceferinóról elnevezett lovagrendről van szó – partner a katolikus egyház.

Csak az a baj, hogy a nagy történelmi egyházak viselkedése képmutató. Most akarnak jót tenni, lovaggá ütni romákat? Hol voltak, amikor igazán szükség lett volna tevékenységükre? Hol voltak a holokauszt idején, hol vannak most, amikor a megbékélés mellett kellene kiállniuk? Ment-e Iványi Gáboron kívül valaki Gyöngyöspatára, kiállni a nyugalomért, a testvériségért? Ez nem feladata az egyházaknak? Vagy felsőbb utasításra vártak? Az egyházak erősen politizálnak, belefolynak már mindenbe – ezt a helyzetet kihagyták.

A szélsőjobboldal arcát tenyerébe takarva jóízűen nevet rajtunk. Mit mondhatnánk erre? Tényleg nevetséges: újabb támadási felületet hoztunk létre, szimbolikus jelentőséggel. És kik lesznek a lovagok? Pisont István, Balogh József, Káli-Horváth Kálmán, nagymester pedig Pintér Szabolcs lesz. Káli-Horváth és Pintér a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Balog Zoltán keze alatt dolgozik. Érdekes egybeesés.

Nem lehet tudni, minek alapján választották ki a lovagokat, azt sem, hogy ez milyen kötelezettséggel jár. Szűkszavú válaszaik szerint a különböző társadalmi csoportok közötti megbékélésért fognak tevékenykedni, akár Boldog Ceferino, aki szívesen segített rászoruló cigány és spanyol gyermekeken, és egy súlyos fertőző beteg életét is mentette meg azzal, hogy saját életét kockáztatva orvoshoz segítette. Meglátjuk, milyen feladatokat tűznek maguk elé a lovagok. Remélem, azért nem várják majd el tőlünk, egyszerű népektől, hogy Sirnek tituláljuk őket.

Bocsánat az ironikus hangvételért, de erős kétkedéssel tekintek az új lovagrendre. Mindenesetre bizakodom, hogy a lovagjaink kapnak majd páncélt is – a támadások ellen, kapnak pajzsot – a nyilak hatástalanítása végett, és kapnak varázskardot is, amivel bárkit képesek legyőzni.

Ezt használhatnák akár Gyöngyöspatán is…

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink