Mítosz blogja

“Locsolóvers, Gyöngyöspatán jártam, egyenruhást láttam!”

2011. május 11. | mitosz

Kedves Kata!

De jó, hogy írtál! Épp Húsvét van, locsolni kellene, de mégsem megyek. Nincs kedvem. Elmúlt az a korszak, amikor kiöltöztünk, benéztünk boldog-boldogtalanhoz, hogy kicsit együnk, meg kapjunk csokitojást, vagy igazit, festettet, esetleg egy kis pénzt is.

Már óvodásként jártuk a várost, akkor még apuval, fogta a kezünket, és először a rokonsághoz mentünk. Ez fontos nekünk, cigányoknak, hiszen megsértődött az, akihez nem kopogtunk be, még akkor is, ha lerítt a szegénység a házáról. Ha az asztalon nem is vártak finomságok, de húslevesre és pálinkára, na, meg a legfontosabbra, az almás pitére mindig telt mindenhol, így aztán már a sütiért megérte odamenni. A legtöbb házban pénzt is kaptunk, az asszonyok versmondás ellenében egyből a bukszájuk vagy a tarisznyájuk mélyére nyúltak, általában csak aprót kaptunk, de volt, hogy papírpénzt is adtak. Aztán a nap végén számolgattuk, hogy kinek van több. Ma már nincs meg ez a hangulat, inni nem szoktam, jópofáskodni meg minek? Elszálltak azok az évek, nem kell a pénz és a süti, viszont jó lenne boldog embereket látni, beszélgetni arról, ki hogy él. Elmennék, de félek, hogy az a maradék öröm is elillanna, amit még érzek.

Kérdezted, hogy dolgozom-e. Elvileg két helyen, de egyikben sincs komolyabb pénz. A helyzet itthon már-már tarthatatlan. Azt érzem, hogy a cigány fiatalok előbb-utóbb agresszívvé válnak, és a provokációra válaszként érvényre juthat az ököljog is. Komoly gond lehet azokon településeken, ahol eddig nem volt cigány és nem cigány közötti ellentét. Amit elindított a Jobbik, egyre inkább teret nyer. Program – vagy már pogrom? Különös érzés cigánynak lenni ma Magyarországon: az egyik oldalon látom Caramelt, akit imádnak az emberek, meg azt a két cigány fiatalt, aki a Való Világban szerepelt hosszú időn át. Sokan szavaztak rájuk, kedvelték őket, függetlenül attól, hogy romák. Aztán a „Győzőnk” vezeti az egyik tévéműsort, a Bódi család meg majd mindenhol jelen van. De sajnos, a másik oldal is jól látható: a Jobbik és fiókszervezetei arrogánsak, de csak annyira, hogy a fizikai erőszakot éppen elkerüljék. Ők csak provokálnak, nagy hangon hirdetik a cigánybűnözést, na, meg masíroznak, fekete egyenruhában, ami egyébként is ijesztő, akárki szemével is nézzük. A lényeg, hogy addig jár a korsó a kútra, amíg valamelyik ilyen egyenruhásnak be nem verik a képét. A Jobbik meg annak örülne igazán, ha lenne néhány áldozat, mert akkor rögtön kiabálhatnának: „Na, látják? Mi megmondtuk! Cigánybűnözés!”

Nem akarok visszamenni Angliába, de a világ más tájára sem. Még akkor sem, ha tudom, hogy ott jobb életem lehetne. Miért? Küzdeni akarok, ameddig a lelkem bírja. Ki kell állnom a lehetőségeim szerint azokért a cigányokért, akik ma még gyermekek, akik még nem értik, mi történik Magyarországon. Ezek a kis emberek még boldogok, és azok is akarnak maradni, ahogy azt elképzelik, ahogy a tévében, a mesékben látják. A szülők pedig szeretnék megérni gyermekeik felnőtté, jó emberré válását.

Sokszor eszembe jut, hogy mégis mennem kellene, a pénz meg a nyugalom miatt. Aztán elbizonytalanodom, de végül maradok. Másként süt itt a nap, az óra is másképp jár. Éppen úgy, ahogy én szeretem. Remélem, Te megtaláltad a boldogságod, nyugodt vagy, az urad jól viselkedik, és már érzi az apai felelősséget. Annyira szeretném, tiszta szívből kívánom, hogy boldog légy! Az életben ez a legfontosabb. Sokszor rohanunk a pénz után, egyéb testi vagy lelki örömök megszerzéséért, azt hisszük, a  tárgyak tesznek boldoggá. Nem vitás, a pénz biztonságot ad, erőt és hitet abban, hogy lehet szebb az életünk. De kell az is, hogy valaki mellett érezzük a boldogságot, hiszen csak úgy van értelme az életnek. Gondoltál már arra, hogy van, aki csak azért lesz agresszív, mert nem tudja elviselni, hogy a boldogsága más emberektől függ? Ha az élete rosszul alakul, akkor bűnbakot keres. Pedig tudhatná, hogy mindenki a saját maga Jézusa, neki magának kell megharcolni a boldogságáért.

Kata, kívánom Neked, hogy minden úgy alakuljon, ahogy eltervezted! Bár ugyanaz a nap süt külföldön is, sőt ugyanolyan két kezű, két lábú emberek élnek ott is – ahol most vagy, ott úgy minősítenek, hogy a tisztességet, a becsületet teszik mérlegre. Ennek alapján dől el, ki a jó és ki a rossz. Tudom, hogy cigány lányként simán megállod a helyed. Hiszen egy normális országban a jó mindig győz. Ahogy a mese tanította gyerekkorunkban.

Millió csók, és kellemes húsvéti ünnepeket!

További cikkek a rovatból
Az életünk és ami benne van Az életünk és ami benne van
Hányan teszik fel nap, mint nap a kérdést maguknak, másoknak: Miért dolgozom, mit szeretnék elérni? Én pénzt akarok, hajót, repülőt, Porschét, villát, luxusnyaralást. Ezek annyira elérhetetlenek számomra, hogy éppen a remény visz előbbre, hogy el akarom érni az említett dolgokat. Amikor olvasom a riportot a milliárdos új yachtján megrendezett luxuspartiról, elképzelem, hogy én is ott vagyok, a legszebb nőknek udvarolok, iszom a legjobb pezsgőket, majd lehuppanok egy fotelbe, ahonnan az épp aktuális híreket bámulom egy hatalmas, talán New Yorkban, a Time Square-en is csodálkozást kiváltó képernyőn.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Álmok útján Álmok útján
Egy kerekes szék, 9 hiányzó csigolya, refrén egy altatódalból, amely könnyű álmot ígér, na és Molnár Ferenc Caramel. Hogyan kerül mindez egy terembe, egy színtérre, na meg mi a helyzet a törökszentmiklósi, származását büszkén vállaló roma fiatalemberrel? Nem kell aggódni, nem beteg, sőt. Épp most nyerte meg a Nagy Duett című vetélkedőt partnerével, Trokán Nórával.
Standup gyenge poénokkal Standup gyenge poénokkal
Az est hőse már régóta vicceket szór a tömegnek étek gyanánt. Mi is erre várunk. Reméljük, újra meg újra reménykedünk, hogy egyszer már csak tele lesz a has. Flórián jön, mosolyog, mindjárt beszélni fog a mikrofonba, juj, de jó poénokat puffogtat. Igazi standup-os a srác.
“Egészséges munkakedv, avagy génhibás ösztönök” “Egészséges munkakedv, avagy génhibás ösztönök”
Képzeld, génhibás vagyok. Nem tudom mikor kezeltek, hogyan és miért, nem is emlékszem rá, de Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai elnöke szerint; „Génhibásnak kell lennie egy cigánynak ahhoz, hogy dolgozni akarjon.”
„Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!” „Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!”
Szeretek élni, mosolyogni, de a legjobban talán azt szeretem, hogy vannak terveim, amiket el akarok érni, azokkal az eszközökkel, amelyek mindenkinek adottak egy szabad országban. Nem kérek többet, csak annyit, amennyi mindenki mást megillet: jogot a szabadsághoz, a boldogsághoz, a testi és lelki egészségem megőrzéséhez.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink