Borvosság – Az egészség is a borban van
Beszéltünk már itt arról, hogy a magyar prémium borok nemzetközi reflektorfényben vannak, mert a fejlődésük mostanában – a rendszerváltás óta – egyedülálló. És hogy mint leendő nagy bornemzet tagjainak, borlaikusként is illik egyet s mást tudnunk a hazánkban készített borokról. De éppen ideje beszélni a borról, mint gyógyelixírről. Vagyis hogy a borfogyasztás milyen hatással van az egészségünkre. Igaz-e vagy csak legenda, hogy a rendszeres borozástól hosszabb, egészségesebb életre számíthatunk?
De sokszor hallhattuk már olyan mondatokat, hogy „Jaj, az én nagyapám meg nagyanyám nem ismerte az orvost, meg az orvosságot sem. Az volt az ő orvosságuk, hogy mindennap elkortyoltak néhány deci bort.” Sokaknak felsejlik a francia paradoxon is, miszerint a franciák (neves bornemzet tagjaiként, kihasználva borkultúrájukat), minden nap fogyasztanak bort, ezért nagy ívben elkerülik őket a szív- és érrendszeri betegségek. De azt nem igazán lehet hallani, hogy miért is egészséges, mi van benne, ami másban nem.
Azért is nagyon fontos ez a téma, mert hazánkban rengeteg a szív- és érrendszeri eredetű halál. És ez a cigányságra hatványozottan érvényes. Nagyon sok a szívbetegségekkel küszködő roma ember, de egyébként igaz ez az egész társadalomra. Miért is? Közhely, de tény: rengetegen fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú ételeket, elmarad a rendszeres, intenzív mozgás, és ráadásnak az idegeskedés, a stressz. Ebből a felsorolásból általában kimarad a rendszeres borfogyasztás hiánya, de most idesoroljuk ezt is. Nem azért, mert a franciákat majmoljuk, hanem mert fontos. De mi van benne, amiért fontos, és milyen hatásokat várhatunk attól, ha a mindennapjainkba beiktatjuk – leginkább a vörösbor fogyasztását?
A csodahatóanyag
Van a borban (legkoncentráltabban a vörösborban) egy hatóanyag, aminek a neve rezveratrol. Először csak megnevezték a bornak ezt az összetevőjét, de nem sok mindent tudtak róla. De az évek, évtizedek során egyre több helyen, egyre több kísérletet végeztek vele fehér köpenyes kutatók. És fény derült arra, hogy legfőképpen ennek az összetevőnek köszönheti a vörösbor egészségmegőrző és egészségjavító hatását. Nézzük meg, mit ismertek fel a rezveratrollal kapcsolatban, miért is kellene mértékkel, de rendszeresen fogyasztani a hordóban érlelt bíborszínű folyadékot.
Sejtek: a rezveratrol védi a sejteket, minden itt kezdődik. Közvetett hatására sejtvédő anyag termelődik, ezáltal csökkenti a krónikus betegségek megjelenését. Vagyis – ha nem üt be valamilyen gixer – ezáltal hosszabb ideig élhetünk
Rákbetegség: nem túl bizalomgerjesztő, ha valakit/valamit agresszívnak neveznek, de most kivételesen jót jelent. Ugyanis a rezveratrol már-már agresszívnak mondható, erős antioxidáns. Kimutatták róla, hogy segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását, és csökkenti a már meglévők számát. Sajnos sokunknak a hozzátartozóit sújtja vagy sújtotta ez a betegség. De ha még megtehetjük, győzzük meg szeretteinket, hogy egy kevés vörösbor (és a hangsúly a kevésen is van) megelőzheti a súlyosabb bajokat.
Gyulladások: a rezveratrol gyulladást csökkentő hatású. Nagyon sok krónikus betegség alakul ki – vagy húzódik el a gyulladás miatt.
Koleszterin: Szintén nagyon komoly egészségügyi probléma a magas koleszterinszint (vérzsírszint). Efölött az emberek többsége hajlamos elsiklani, pedig hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Viszont bölcsen megelőzhetjük és kezelhetjük néhány deci vörösbor mindennapi elkortyolgatásával. Persze a legjobban akkor járunk, ha ugyanígy a mindennapjaink részévé tesszük a testmozgást és a jó minőségű ételek rendszeres fogyasztását.
Az áldásos hatások közül vegyük végül az egyik legérdekesebbet, a legújabb kutatások eredményét. Ha magas szénhidráttartalmú (cukros) ételeket fogyasztunk, az gyorsan és erősen megemeli a vércukorszintet, ami később hasonlóan hirtelen leesik. Ez az ingadozás nagyon egészségtelen. Olyan, mintha a ruletten tétnek saját hasnyálmirigyünk épségét tennénk fel. Az étkezések mellé fogyasztott vörösbor csökkenti ezt a nagy ingadozást. Nem engedi, hogy a szénhidrát nagyon megdobja a vércukorszintet, hanem elősegíti annak egyenletességét, továbbá az ételek, vitaminok, ásványi anyagok jobb hasznosulását.
Itt most csak néhányat említettünk a vörösbor áldásos hatásai közül. A meglepő az, hogy tudományos kutatások sokasága igazolja, amit a diófa alatt pipázó öregektől már régóta hallhatunk.
Hazai vörösborok a világ legjobbjai között
A magyar vörösborok, főleg a testes, szinte olajsűrű nedűk, nagyon magas dózisban tartalmazzák e cikk főszereplőjét, a rezveratrolt. Bár a fehérborok is számtalan jótékony hatóanyagot tartalmaznak, de a magas rezveratrol-szint miatt a nagy ász: a vörös. Válasszunk tehát olyan vörösbort, amely közel áll az ízlésünkhöz Lehetőleg szárazat mert a szervezetnek nincsen szüksége az édesborban lévő cukorra sem. A kísérletező kedvűek próbáljanak ki mindig mást és mást, és minden napot zárjunk, ha tehetjük, egy kevés vörösbor elkortyolgatásával. Középkorú férfiaknak 3,5-4 dl a még nem ártalmas mennyiség, nőknek legfeljebb 2-2,5 dl. Azon felül azonban már nem egészségmegőrzés, hanem éppen ellenkezőleg…
Ez a gyógyászati adag rendkívül jó hatással van közérzetünkre, megnyugtat egy stresszes nap végén – és talán a legfinomabb nedű a világon. Kezdő fogyasztónak persze nem mindig fedi fel a „bájait”, de ha – kizárólag betegség-megelőzésként – rendszeresen vele zárjuk a napjainkat, egy idő elteltével megszokjuk, megkedveljük. Egészségünkre!

















