Egészségünkre

Borvosság – Az egészség is a borban van

2011. május 12. | kutivili

Beszéltünk már itt arról, hogy a magyar prémium borok nemzetközi reflektorfényben vannak, mert a fejlődésük mostanában – a rendszerváltás óta – egyedülálló. És hogy mint leendő nagy bornemzet tagjainak, borlaikusként is illik egyet s mást tudnunk a hazánkban készített borokról. De éppen ideje beszélni a borról, mint gyógyelixírről. Vagyis hogy a borfogyasztás milyen hatással van az egészségünkre. Igaz-e vagy csak legenda, hogy a rendszeres borozástól hosszabb, egészségesebb életre számíthatunk?

De sokszor hallhattuk már olyan mondatokat, hogy „Jaj, az én nagyapám meg nagyanyám nem ismerte az orvost, meg az orvosságot sem. Az volt az ő orvosságuk, hogy mindennap elkortyoltak néhány deci bort.” Sokaknak felsejlik a francia paradoxon is, miszerint a franciák (neves bornemzet tagjaiként, kihasználva borkultúrájukat), minden nap fogyasztanak bort, ezért nagy ívben elkerülik őket a szív- és érrendszeri betegségek. De azt nem igazán lehet hallani, hogy miért is egészséges, mi van benne, ami másban nem.

Azért is nagyon fontos ez a téma, mert hazánkban rengeteg a szív- és érrendszeri eredetű halál. És ez a cigányságra hatványozottan érvényes. Nagyon sok a szívbetegségekkel küszködő roma ember, de egyébként igaz ez az egész társadalomra. Miért is? Közhely, de tény: rengetegen fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú ételeket, elmarad a rendszeres, intenzív mozgás, és ráadásnak az idegeskedés, a stressz. Ebből a felsorolásból általában kimarad a rendszeres borfogyasztás hiánya, de most idesoroljuk ezt is. Nem azért, mert a franciákat majmoljuk, hanem mert fontos. De mi van benne, amiért fontos, és milyen hatásokat várhatunk attól, ha a mindennapjainkba beiktatjuk – leginkább a vörösbor fogyasztását?

A csodahatóanyag

Van a borban (legkoncentráltabban a vörösborban) egy hatóanyag, aminek a neve rezveratrol. Először csak megnevezték a bornak ezt az összetevőjét, de nem sok mindent tudtak róla. De az évek, évtizedek során egyre több helyen, egyre több kísérletet végeztek vele fehér köpenyes kutatók. És fény derült arra, hogy legfőképpen ennek az összetevőnek köszönheti a vörösbor egészségmegőrző és egészségjavító hatását. Nézzük meg, mit ismertek fel a rezveratrollal kapcsolatban, miért is kellene mértékkel, de rendszeresen fogyasztani a hordóban érlelt bíborszínű folyadékot.

Sejtek: a rezveratrol védi a sejteket, minden itt kezdődik. Közvetett hatására sejtvédő anyag termelődik, ezáltal csökkenti a krónikus betegségek megjelenését. Vagyis – ha nem üt be valamilyen gixer – ezáltal hosszabb ideig élhetünk

Rákbetegség: nem túl bizalomgerjesztő, ha valakit/valamit agresszívnak neveznek, de most kivételesen jót jelent. Ugyanis a rezveratrol már-már agresszívnak mondható, erős antioxidáns. Kimutatták róla, hogy segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását, és csökkenti a már meglévők számát. Sajnos sokunknak a hozzátartozóit sújtja vagy sújtotta ez a betegség. De ha még megtehetjük, győzzük meg szeretteinket, hogy egy kevés vörösbor (és a hangsúly a kevésen is van) megelőzheti a súlyosabb bajokat.

Gyulladások: a rezveratrol gyulladást csökkentő hatású. Nagyon sok krónikus betegség alakul ki – vagy húzódik el a gyulladás miatt.

Koleszterin: Szintén nagyon komoly egészségügyi probléma a magas koleszterinszint (vérzsírszint). Efölött az emberek többsége hajlamos elsiklani, pedig hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Viszont bölcsen megelőzhetjük és kezelhetjük néhány deci vörösbor mindennapi elkortyolgatásával. Persze a legjobban akkor járunk, ha ugyanígy a mindennapjaink részévé tesszük a testmozgást és a jó minőségű ételek rendszeres fogyasztását.

Az áldásos hatások közül vegyük végül az egyik legérdekesebbet, a legújabb kutatások eredményét. Ha magas szénhidráttartalmú (cukros) ételeket fogyasztunk, az gyorsan és erősen megemeli a vércukorszintet, ami később hasonlóan hirtelen leesik. Ez az ingadozás nagyon egészségtelen. Olyan, mintha a ruletten tétnek saját hasnyálmirigyünk épségét tennénk fel. Az étkezések mellé fogyasztott vörösbor csökkenti ezt a nagy ingadozást. Nem engedi, hogy a szénhidrát nagyon megdobja a vércukorszintet, hanem elősegíti annak egyenletességét, továbbá az ételek, vitaminok, ásványi anyagok jobb hasznosulását.

Itt most csak néhányat említettünk a vörösbor áldásos hatásai közül. A meglepő az, hogy tudományos kutatások sokasága igazolja, amit a diófa alatt pipázó öregektől már régóta hallhatunk.

Hazai vörösborok a világ legjobbjai között

A magyar vörösborok, főleg a testes, szinte olajsűrű nedűk, nagyon magas dózisban tartalmazzák e cikk főszereplőjét, a rezveratrolt. Bár a fehérborok is számtalan jótékony hatóanyagot tartalmaznak, de a magas rezveratrol-szint miatt a nagy ász: a vörös. Válasszunk tehát olyan vörösbort, amely közel áll az ízlésünkhöz Lehetőleg szárazat mert a szervezetnek nincsen szüksége az édesborban lévő cukorra sem. A kísérletező kedvűek próbáljanak ki mindig mást és mást, és minden napot zárjunk, ha tehetjük, egy kevés vörösbor elkortyolgatásával. Középkorú férfiaknak 3,5-4 dl a még nem ártalmas mennyiség, nőknek legfeljebb 2-2,5 dl. Azon felül azonban már nem egészségmegőrzés, hanem éppen ellenkezőleg…

Ez a gyógyászati adag rendkívül jó hatással van közérzetünkre, megnyugtat egy stresszes nap végén – és talán a legfinomabb nedű a világon. Kezdő fogyasztónak persze nem mindig fedi fel a „bájait”, de ha – kizárólag betegség-megelőzésként – rendszeresen vele zárjuk a napjainkat, egy idő elteltével megszokjuk, megkedveljük. Egészségünkre!

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink