Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Elítélték a rendőrt verő idős asszonyt

2011. május 18. | Roma Sajtóközpont

2011. május 18., szerda: Jogerősen egy éves szabadságvesztést kapott három évre felfüggesztve az a hatvani roma asszony, akit hivatalos személy elleni erőszakkal vádoltak. Az idős nő is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Helybenhagyta a másodfokon eljáró bíróság annak a hatvani roma asszonynak az elmarasztaló ítéletét, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt indult eljárás. Bangó Jánosnét az első fokon eljáró bíróság egy éves szabadságvesztésre ítélte, három évre felfüggesztve. Az ítélet jogerős. Bangó Jánosné nem nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak.

A nő jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédjétől azonban megtudtuk, hogy az idős asszony is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Baltay Levente elmondta, hogy tavaly szeptemberben a rendőrök kétszer is megjelentek Bangóné házánál azzal, hogy a fiát keresik. Mivel a férfit nem találták otthon, annak terhes élettársát akarták bevinni, hogy tanúként meghallgassák. Bangó Jánosné hiába kérte, hogy ne vigyék magukkal az állapotos menyét. A rendőrök szerint ekkor az idős nő megpróbálta egyiküket hátulról megütni, az asszony ellenben azt mondta, hogy nem ütött, csak ki akarta tessékelni a járőröket a házból.

A Heves Megyei Főügyészség adatai szerint körülbelül kilencven százalékos volt azoknak az ügyeknek az aránya az utóbbi két évben, amelyekben megszüntették a rendőrök ellen a nyomozást. Tavalyelőtt huszonhat, az elmúlt évben tízzel kevesebb, az idén nyolc esetben indult eljárás — tudtuk meg Konkoly-Thege László szóvivőtől. Közülük az elmúlt két évben összesen öt, az idén egy ügyet egyesítettek, mégpedig azért, mert több eljárás indult egy-egy rendőr ellen. Tavaly bűncselekmény vagy bizonyíték hiányában majdnem húsz eljárást szüntetett meg a rendőrök ellen, vádemelés csak két, felfüggesztés három ügyben történt. Az idén még nem emelt vádat a főügyészség rendőrök ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, viszont kilenc ügyet megszüntettek, egy esetben pedig elutasították a feljelentést.

A jogvédő szervezetek tapasztalatai szerint leginkább a hatósági diszkrimináció ellen nehéz fellépni a jog eszközeivel, ráadásul a rendőröknek alig kell a felelősségre vonástól tartaniuk a túlkapások, bántalmazások, kényszer-vallatások és a jogtalan fogva tartási ügyekben. Az esetek több mint 90%-ában bűncselekmény, vagy bizonyítékok hiányában megtagadják a nyomozást, igaz, a maradék egy-két rendőrt a vádemelést követően szinte kivétel nélkül bűnösnek találja a bíróság.

Roma Sajtóközpon

Híressé vált esetek:

2010. márciusában intézkedés közben fegyvert fogtak a rendőrök egy gyöngyösoroszi roma családra és tomfával ütlegelték őket, köztük nőket és kamaszokat – állítják a sértettek.  A rendőrök szerint a romák támadtak rájuk, és ezt „kényszerítő eszközök” alkalmazásával hárították el, a másik fél szerint azonban ez nem igaz, és feljelentést tettek az intézkedés miatt.

2009 szeptember: „Mind le kéne lőni benneteket!” — állítólag ezt mondta egy rendőr egy roma vállalkozónak, akit fél órán belül egymás után kétszer is igazoltattak és megbírságoltak ugyanazok a járőrök. A férfi panaszt tett a Nyírbátori Városi Rendőrkapitányságon, amely vizsgálja az ügyet.

2009 augusztus: „Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit” — a sértett állítása szerint ezt mondta neki egy rendőr, utalva a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatra, miközben kerékpárostól belökte kisfiát az árokba egy igazoltatás során. Az apa leukémiás kislányának indult a fiával hamburgert venni, és nem volt kivilágítva a kerékpárjuk.

A körömi cigány telepen 2009 júniusában történt rendőr-roma konfliktus kapcsán huszonnégy romát gyanúsítanak csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével. A cigányokat tonfával ütlegelő kommandósok ellen is ügyészségi eljárás folyik, és bár eddig már több mint hetven rendőrt hallgattak meg, még nincs meg a gyanúsított. A Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze 2009 végén úgy fogalmazott a Roma Sajtóközpontnak, hogy „fogalmunk sincs arról, mi történt a cigány telepen”.

2009 márciusában kommandósok törtek rá egy tiszakanyári roma családra, mert eltévesztették a címet. A támadók ötven métert tévedtek, amikor berúgták a vétlen család házának ajtaját, kiabáltak és fegyvert fogtak a bennlévőkre, majd miután rájöttek, hogy rossz helyen vannak, annyit sem mondtak, hogy „pardon”. A rendőrség belső vizsgálatot rendelt el.

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink