Beszélgessünk

Roma Becsület

2011. május 19. | admin

A roma gyilkosságsorozat, a megfélemlítéssel operáló akciócsoportok, az áthidalhatatlannak tűnő szakadék romák és nem romák között arra késztetik a tenni akaró cigányokat, hogy újragondolják és értelmezzék azt a politikát és civil munkát, amely nem hozta meg az elvárt eredményeket a rendszerváltás óta. A vita és a szerveződés egyik színtere a leglátogatottabb internetes közösségi oldal, a Facebook. Napról napra több roma és nem roma kapcsolódik be a beszélgetésekbe, és bár a vélemények eltérnek, abban mindannyian egyetértenek, hogy radikális változásokra van szükség.

Romani Patyiv – Roma Becsület néven egy új kezdeményezés lépett ki az internet virtuális világából a való világba a napokban. A szervezet létrehozásának körülményeiről kérdeztem Radics Bélát, a Romani Patyiv elnökét.

-    Miért lett Romani Patyiv, azaz Roma Becsület a szervezet neve?

-    A patyiv nemcsak becsületet jelent, hanem egyben gyűjtőneve is a roma társadalom erkölcsi normarendszerének, amely évszázadok óta szabályozza az életünket. Mi is ezeknek a szabályoknak megfelelően akarunk dolgozni.

-    Mik a fő célkitűzései a kezdeményezéseteknek?

-    Nagyon fontosnak tarjuk, hogy a cigányok szeressék a kultúrájukat és a hagyományaikat, mert ez erőssé teszi azt a közösséget, amelyben élnek. Akkor pedig nehéz lesz megosztani bennünket. A legfőbb célunk tehát a roma közösségek építése.

A másik feladatunk, hogy elérjük a kisebbségi törvény módosítását. Úgy gondoljuk, hogy ki kell venni a cigány önkormányzatok kezéből a hatalmat, mert ezek mind politikailag, mind anyagilag elkötelezettek az éppen kormányzó erőknek. A másik problémánk a kisebbségi választási rendszerrel van, ugyanis egyéni jelöltet nem lehet megválasztani, vagyis előbb be kell lépnie egy szervezetbe annak, akit az adott közösség alkalmasnak tart a vezetői posztra. Ez viszont veszélyezteti a függetlenséget.

-    Milyen programjaitok, terveitek vannak?

-    Az egyik, hogy „népművelő szabadiskolákat” hozunk létre a roma telepeken. A népművelő tanárok roma származású, hagyományőrző civil aktivisták lennének. Arra törekszünk, hogy az adott közösségekből válasszuk ki ezeket a szakembereket, és ők legalább havi két alkalommal hozzák össze az ott élőket. A kerettanterv a roma történelmet, az anyanyelvet, a szociokulturális szokásokat, hagyományokat, társadalmi normákat, értékrendet tartalmazza.

Tervezzük egy sms riadólánc kiépítését is, ami azért kell, hogy ha bárhol adódik probléma vagy konfliktus, akkor a lehető leghamarabb ott lehessünk. Ez részben eddig is működött, hiszen az utóbbi években szinte mindenhová, ahol roma–nem roma konfliktus volt, az elsők között érkeztünk, és segítettünk, amiben tudtunk. Természetesen Gyöngyöspatán is ott voltunk. Az újonnan megalakult szervezetünk segítségével viszont kiszélesíthetjük a mozgósítható tagok körét, így az eddigi 10-20 embernél jóval többen jönnének, akár autóval is. Reményeink szerint sikerül tömegmozgalmat kiépítenünk.

És van még egy nagy tervünk: a cigány kisebbségi önkormányzatok helyett saját, hiteles érdekképviseletet akarunk létrehozni. Ennek a részleteiről azonban még nem beszélhetek.

-    Rendkívül éles kritikát fogalmaztatok meg a jelenlegi roma politikai vezetéssel, szervezetekkel kapcsolatban. Mitől lesztek ti mások?

-    Rengeteg roma szervezet van ma Magyarországon, és nagyon kevés az olyan, amelyik tömegeket tud megmozgatni. Ennek pedig az az oka, hogy nincs kapcsolat az egyszerű roma emberek és a cigányvezetők között. Okulva ebből, mi igazi, erős, és őszinte kapcsolatot akarunk kialakítani a közösségekkel. És persze abban is mások vagyunk, hogy nem kötődünk egyik politikai oldalhoz, tömörüléshez sem.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink