KomolyanVideók

Egyre több a család az ételosztásokon

2011. május 22. | PoFa

Mostantól nem a Blahán, hanem a Teleki téren osztanak ennivalót a rászorulóknak a krisnások. Az Ételt az életért program szervezői úgy látják, hogy kevesebb a hajléktalan a sorban állók között, de több a munkanélküli, és jönnek már családok is.

A Krisna-tudatú hívők 1989 óta osztanak ennivalót az Ételt az életért program keretében. Május 17-től új helyszínen, a józsefvárosi Teleki téren kínálnak (kizárólag húsmentes) meleg ételt, péksüteményt és joghurtot a rászorulóknak.

– A Blaha Lujza tér átalakítása miatt megvonták tőlünk a közterületi engedélyt – mondta Szilaj Péterné, az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője. – Hosszas tárgyalások után végül a Teleki László térre kaptunk engedélyt. Ez másfél évre szól, így hát a terveink is csak ideiglenesek. Van, aki azt mondja, hogy jobb itt, mint a Blahán volt, mert több a zöldterület errefelé. Viszont a mozgáskorlátozottak nehezebben tudnak idejönni, mert erre nem jár alacsonypadlós busz, és egyébként sem annyira látogatott a terület, mint a korábbi.

A Krisna-tudatú hívők minden munkanapon osztanak ételt. A korábbi helyszínen mintegy 500 embert láttak el, ez a szám a költözés miatt valószínűleg csökkeni fog, de a szervezők szerint hamarosan újra ugyanannyian állnak majd sorba.

– Kezdetben főleg a fedél nélküliek jöttek az ételért. Mára ez megváltozott, és már csak minden harmadik ember hajléktalan – tudtuk meg Szilaj Péternétől. – Manapság azok vannak többségben, akik kiszorultak a szociális ellátó rendszerből, sok a munkanélküli, és jönnek családok is. Többen gyerekekkel állnak be a sorba, vagy elvitelre kérik az ételt.

A sajtómeghívóban még az állt, hogy Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere osztja az első adag ételt a Teleki téren. Végül azonban az alpolgármester, Sánta Péterné jelent meg az eseményen.

– Úgy érzem– mondta Sánta Péterné –,jobb helyen lesz itt az ételosztás. Ezt hallottam az alapítvány vezetőitől is. Józsefváros speciális terület, néhány utca választja el a jó hírű Tisztviselő-telepet a kerület belső részétől, ahol sok szegény ember él. Mi mindent elkövetünk az elesettekért, nem bánnánk, ha mások is ennyit tennének értük.

Az ételosztók között találkoztunk olyannal is, aki alig egy évtizede még a sorban állt. Balogh András elmesélte, hogy nyolc éve került kapcsolatba a krisnásokkal, de azóta rendbe jött az élete. Kiszakadt rossz társaságából, már munkából él, és nem követ el bűncselekményeket sem, mint korábban.


szólj hozzá: Ételosztás

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink