FotókKomolyanVideók

Így éreznek a rabok

2011. május 29. | Balog Zsolt

Börtönben ülők és már szabadultak műveiből nyílt kiállítás a Váltó-sáv Alapítvány budapesti irodájában. A pályázatukat tavaly hirdették meg, és festményeket, grafikákat, művészi tárgyakat, valamint irodalmi alkotásokat vártak. Húsz fegyintézetből több mint 200 pályamű érkezett, többségük grafika. A szakemberek azt mondják, hogy megdöbbentően jó alkotások születtek.

Kortárs művészek számára is vállalható lenne jó néhány kiállított alkotás – így jellemezte a megnyitón Bánki Ákos képzőművész a fogvatartottak és elítéltek munkáiból nyílt tárlatot. A szervező Váltó-sáv Alapítványnak az volt a célja, hogy csökkenjen a börtönvilággal kapcsolatos előítéletesség, ezért gyűjtötték össze és állították ki a rabok személyiségét, gondolatait, életmódját tükröző műveket. A szervezők szerint az alkotásoknak nem elsősorban a művészi értékük a lényeges, hanem a belőlük sugárzó kreativitás, az üzeneteik, sőt, a hírértékük. Szinte minden darabban érződik az emberiesség és az emberség.

A kiállítás a fogvatartottak és a börtönből szabadultak integrációját segítő program része, amit a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat. A projekt fő célja a szabadulást követő diszkrimináció csökkentése, ezzel is segítve a társadalomba való visszailleszkedést és az elhelyezkedést. Az Alapítvány munkatársai azt tapasztalták, hogy börtönbe bekerülni pokoli, de kikerülni is majdnem akkora trauma. A börtönviselt ember sokáig „börtönszagot” áraszt magából, így aztán sokkal nehezebben talál munkát és szállást, mint aki tiszta maradt. Még ha meg is van benne a javulás szándéka, a társadalom gyakran elutasítja, és ez vezet sokszor a kényszerpályára.

A projekt keretében elkészült egy weboldal, amelyen a „Drótposta”, vagyis a pályázatra érkezett irodalmi alkotások olvashatók, és amelynek így szól a bevezetője. „Persze, ne várjon az olvasó kapásból remekműveket: a fogvatartottak között azért ritka a Dosztojevszkij, Déry, O. Henry, Kazinczy. A színvonal nyilvánvalóan hullámzó – de hát melyik antológiáé nem az? Azt, hogy melyik alkotás jó, és melyik nem az, döntse el a kedves Olvasó. Az összeállítás azonban mindenképpen figyelemre méltó, és talán bepillantást enged egy zárt és különös világ valójában nem is annyira különös, de mindenképpen izgalmas lakóinak gondolataiba.”

A kiállítás a Váltó-sáv Alapítványnál (Budapest, VIII. Pál u. 2.) tekinthető meg, június 30-ig, pénteken és szombaton, reggel tíztől este hatig.
szólj hozzá: Így éreznek a rabok

További cikkek a rovatból
A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában
Utánajártunk egy legendának. Állítólag van egy módszer, ami a siker titkát jelentheti a hátrányos helyzetű, reményvesztett gyerekeknek, köztük rengeteg roma fiatalnak is. A stanfordi módszert már tizenegy éve alkalmazza és népszerűsíti a hejőkeresztúri iskola igazgatója, Kovácsné dr. Nagy Emese.
Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen
Két évvel ezelőtt újjászületett egy Borsod megyei kis falu, Bódvalenke. A többségében romák lakta település vállalta, hogy festményekbe öltözteti roskadozó házait, így tiltakozik a bennük élők szegénysége ellen.
“Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít “Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít
"Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít"- hangzik az ismerős dal. A törökszentmiklósi hátrányos helyzetű gyerekeknek már tényleg nem kell mással foglalkozniuk, hiszen egy éve a Cserhaj Biztos Kezdet Gyerekház vette oltalma alá őket.
Sokszínűség és Szilvási-show Sokszínűség és Szilvási-show
Csak körbe kellett nézni a Sátoraljaújhelyi fiúk koncertjén, hogy lássuk, szinte tényleg mindenki vevő a roma kultúrára. Egy távol-keleti hölgy táncolt, húsz méterrel arrébb egy fekete férfi vette videóra a cigányzenészeket és táncosokat.
Kimásztunk a „Gödörből” Kimásztunk a „Gödörből”
No, nem arról van szó, hogy az Athe Sam hat napja alatt sikerült volna megoldani a szervezőknek a cigányság integrációs problémáit, hanem csak fizikailag vette birtokba a fesztivál az Erzsébet teret. De azért egy kis politizálás – vagy annak éppen a hiánya – sem maradt el a szombati napon.
Tisztelet a cigány anyáknak Tisztelet a cigány anyáknak
Első alkalommal szerveztek a roma anyák tiszteletére rendezvényt. A május 29-i esemény helyszíne a Gödör klub volt, szervezői Kalla Éva és Bari Judit. A program része volt: kerekasztal-beszélgetés, fotókiállítás, dokumentumfilm vetítés, valamint egy roma nőkből álló zenekar fellépése.
A roma népesség kisebb, mint gondolnád A roma népesség kisebb, mint gondolnád
Az ELTE legfrissebb kutatása szerint Magyarországon a lakosság negyede azt hiszi, hogy több mint 4 millió cigány él hazánkban. A megkérdezettek több mint húsz százaléka fél a cigányoktól; ugyanannyian, mint a Magyar Gárdától és az adóhatóságtól összesen.
Roma Médiakép Roma Médiakép
Három fiatal lány vesztette életét január közepén a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen. A tragédia hajnalán több média romák által elkövetett késelésről számolt be. A sosi annak próbált utánajárni, vajon mi lehet az oka annak, hogy a bűncselekmények elkövetőiről rögtön azt feltételezik: cigányok lehettek.
Carnival Mood Carnival Mood
Ferenc Kunhegyesi is an artist and has been a student of István Szentandrássy for ten years. Ferenc, who is also a successful Roma dancer and radio journalist, is committed to the heritage of the late Roma artist Tamás Péli and want to be a true follower of his teacher Szentandrássy. At the same time,he is looking for his own path. He lives in Kiskőrös, and most recently he has painted works in carnival mood. As he said, he is very much intrigued by what it means to hide behind a mask.
Karneváli hangulatban Karneváli hangulatban
Kunhegyesi Ferenc festőművész, Szentandrássy István tanítványa. A táncosként és rádiósként is sikeres roma fiatalember arra törekszik, hogy mestere méltó követője legyen. A Kiskőrösön élő művész legfrissebb festményein karneváli hangulatot teremt és leginkább most „az álarc mögé bújás” foglalkoztatja.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink