KomolyanVideók

„Ilyen ember kellett ide”

2011. május 30. | PoFa

Lakatos Béla

„Szigorúbb állami kontrollra van szükség, de ez nem veszélyeztetheti az önkormányzatok önállóságát” – vallja az önkormányzatokért felelős államtitkár, Tállai András. Szerinte a várhatóan júniusban a Parlament elé kerülő törvénytervezetnél meglesz a kétharmados támogatottság, bár sok Fideszes képviselő egyben polgármester is, akik nem akarják, hogy gyengüljön a pozíciójuk. Az államtitkár hozzátette, hogy bár valószínűleg csökken az iskolák száma, mert kevesebb a gyermek, az államnak mégis az a célja, hogy minden gyerek a saját településén tanulhasson.

Lakatos Béla fölényesen nyerte Ácson a polgármester-választást tavaly ősszel. A korábbi iskolaigazgató a FIDESZ-KDNP jelöltjeként indult, és nem kis bravúrt vitt véghez: cigány származásúként olyan településen győzött, ahol a 7200 helyi lakosból csak 350 roma.

Azt mondja a történelem-földrajz szakos tanár, a legnagyobb sikert akkor érte el, amikor még a helyi iskola igazgatójaként integrálta a roma és nem roma gyerekeket. A vezetésével megújult az intézmény, és úgy véli, hogy új értelmet nyert a helyi oktatás. Ezzel a háttérrel esélyesnek érezte magát a polgármesteri címért folyó küzdelemben. Ennek ellenére a győzelme meglepő volt, mert cigány származásúként olyan helyen diadalmaskodott, ahol a 7200 helyi lakosból csak 350 a roma.

Lakatos Béla Ácson született, cigány családban. Az általános iskola és a gimnázium elvégzése után pedagógusnak tanult tovább Szegeden. Az egyetem után a városban maradt, és a roma politikába is belekóstolt: az oktatásban rejlő lehetőségeket próbálta kiaknázni.

2004-ben tért vissza szülővárosába, ahol megpályázta a helyi iskolaigazgatói posztot. Azt mondja, sokat számított, hogy szinte mindenki ismerte a településen, elfogadták és tisztelték az addig elért eredményeit. Az iskolát felújítatta, a gyógypedagógiai osztályokat bezárta és a tanulókat integrálta. Az ott töltött hat év alatt kivívta a helyiek tiszteletét, majd elindult a polgármester választáson, ahol két-harmados sikert aratott, vagyis minden három szavazatból kettőt ő kapott.

Szeretne roma ügyekkel foglalkozni, de egyelőre azt tapasztalja, hogy a politikusok játékszernek használják a cigányokat. Abban bízik, hogy ez hamarosan megváltozik.

„Nekem nem roma polgármesternek kell lennem, hanem úgy kell dolgoznom, hogy az összes ember érezze, az ő polgármesterük vagyok” – szól Lakatos Béla szakmai hitvallása.


szólj hozzá: Ilyen ember kellett ide

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink