HanganyagokKomolyan

„Nem akarunk még 18 évet élni”

2011. május 30. | PoFa

Fennállásának tizennyolcadik évfordulóját ünnepli idén a Gyermekétkeztetési Alapítvány. A szervezet paprikás krumpli főző versenyt rendezett a Vidámparkban, és kiosztottak hatezer szelet torták a résztvevőknek. Az alapítványtól 80 ezer gyerek kap rendszeresen élelmiszert, ugyanakkor a szakemberek azt mondják, hogy az éhezők problémáját csak az állam oldhatja meg.

Az alapítvány adatai szerint húszezer olyan éhező gyermek van Magyarországon, aki semmilyen segítséget nem kap. Király Gábor, az Alapítvány elnöke úgy véli, hogy ennyi rászoruló gondját a civilek nem tudják megoldani, ehhez már állami beavatkozás kell. Az Alapítvány dolgozóinak az a célja, hogy belátható időn belül már ne legyen szükség rájuk, ne legyen nyomor Magyarországon, és ne legyen több éhező gyerek.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

- A Gyermekétkeztetési Alapítvány is megérzi a válságot – tette hozzá Király Gábor. – Egyrészt többen fordulnak hozzánk az utóbbi időben, másrészt kevesebb a támogató. Jól látható, hogy a két-háromezer forintos adományok maradnak el, ebből arra következtetek, hogy azok az emberek nem segítenek már minket, akik szintén kis pénzből élnek, és amíg tehették, fontosnak tartották, hogy adjanak valamit a még náluk is nyomorultabbaknak.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rádiné Gémes Ildikó, Pálmonostora polgármestere boldog volt, hogy az ő paprikás krumplijuk a legjobb. Amikor azonban arról kérdeztük, hogy az önkormányzat tudná-e támogatni az éhezőket, elkomorodott.

- Egyre szűkösebbek a lehetőségeink, a kötelező feladatokat is alig tudjuk ellátni – fakadt ki a polgármester. – Rendkívüli segélyt szoktunk osztani, de a gyermekek étkeztetésére már nem jut. Részt veszünk a „Mindenki ebédel” programban, és pályázunk azért, hogy a nyári szünetben is kapjanak valamit enni a rászorulók.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Váradi Nikoletta a Baranya megyei Királyegyházáról érkezett a Vidámparkba. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a szomszédos településsel közösen szervezte meg, hogy tucatnyi gyermek érkezhessen a fővárosba.

- Egész egyszerűen nincs pénzük a szülőknek arra, hogy akár ide Budapestre, vagy Pécsre elvigyék a gyereküket – mondta Váradi Nikoletta. – Sokan a huszonnyolcezer-ötszáz forintos segélyből élnek, ebből nem tudnak rendszeresen húst, tejet és gyümölcsöt venni a gyerekeiknek. Vannak, akik csak azért válnak el, hogy mindkét szülő felvehesse a segélyt, hiszen egy családba csak egy jár.

További cikkek a rovatból
Tanulni kell, de nem mindegy, hol Tanulni kell, de nem mindegy, hol
Fókuszban a VIII. kerületi roma diákok. Ha jobb tanulmányi átlagot akarnak elérni, vagy esetleg egy másik iskolába szeretnének járni, akkor jelentkezhetnek Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány legújabb programjára.
Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is
Csepel egyik lakótelepén, az emeletes házak által közbezárt, magas tölgyek aljában húzódik meg az alacsony épület. Csak az udvaron lévő játékokból lehet sejteni, hogy ez egy óvoda. Ahogy belépünk a földszintes, kívülről unalmasan szürke épületbe, úgy csap meg a tisztaság, a meleg érzete. Kisgyerekek kukucskálnak ki az egyik ajtó mögül, és mosolyogva köszönnek "Csókolom!"-ot a vendégnek.
Készül a cigányeposz Készül a cigányeposz
A roma irodalomról szól az a sorozat, amelyet szerdánként rendeznek a budapesti DocuArtban. A négy héten át tartó esemény első vendége Jónás Tamás volt.
A Cigánytábor a Nemzetibe ment A Cigánytábor a Nemzetibe ment
Ki ne ismerné a Cigánytábor az égbe megy című orosz filmet, és az abban elhangzó fantasztikus dallamokat? A zenét élvezve nehéz a székben ülni, hiszen az ember lába azonnal mozogni kezd a hamisítatlan cigány muzsikára.
Nincs igazi választási lehetőség Nincs igazi választási lehetőség
Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat - véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.
Magyar Népdalok Cholibától Magyar Népdalok Cholibától
Choli Daróczi József mikrofon előtt még nem énekelt. Mi a budapesti Muzikum Klubban, a "Gangesz Rigmusok" programsorozat alkalmával beszélgettünk az ismert cigány íróval, népművelővel. Mivel szó volt a roma kultúráról, a kettős identitásról, ezért ismert magyar népdalokat is elénekelt cigány nyelven. Galyas Gyula összeállítása.
Generációváltás előtt Generációváltás előtt
Állami támogatás nélkül akár meg is szűnhet az egyetlen újság, amely cigányul szól cigányoknak, cigányokról - mondta a Khetano Drom szerkesztője. Rostás-Farkas György abból az alkalomból nyilatkozott a sosinet.hu-nek, hogy megjelent az Összeölelkezett sorsunk című kötete. AZ író-újságíró véleménye szerint a több mint 20 éve megjelenő lap életben tartásához új arcokra, fiatalokra lenne szükség, mert a generációváltás elkerülhetetlen. Erről, valamint az új könyvéről beszélgetett vele Forgács Marietta.
Egy éves a C-street Rádió Egy éves a C-street Rádió
Egy éves lett a C-street Rádió. Vezetőjével, Jánoska Istvánnal az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a terveikről szerettünk volna beszélgetni. Mint mindjárt hallani fogják, a jövőről keveset árult el az internetes rádió munkatársa, annyit azonban elmondott, hogy nemsokára nagy meglepetésben lesz részük azoknak, akik ismerik és kedvelik a C-Streetet. Jánoska Istvánt hallják.
A talentumok mestere a tehetségről A talentumok mestere a tehetségről
Dénes László hegedűtanár keze alól sok fiatal hegedűművész került ki, többségük olyan, akinek a munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is meghatározó. Számos roma tehetséget juttatott el a művészi szintig, és vallja, hogy az ő adottságaik különlegesek, és hogy rendelkeznek valami plusszal. Olyan nagyszerű előadóművészeket oktatott, mint például Oláh Vilmos, Szalai Antal, vagy a Costa Concordia hajószerencsétlenségben elhunyt Fehér Sándor.
Tények miatt támadják Tények miatt támadják
A közelmúltban heves támadás érte a jobboldali média részéről Daróczi Ágnest, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnökét egy olasz televíziós társaságnak adott interjúja miatt. Ebben többek között azt állította, hogy hazánkban 1200 cigánygettó található, és bírálta a kormány közmunkaprogramját. A roma jogvédőt az ellene irányuló kritikák kapcsán kerestük fel, hogy megkérdezzük, hogyan válaszol a támadásokra.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink