Mítosz blogja

Álmok útján

2011. május 31. | mitosz

Nagy Csenge

Nagy Csenge

Egy kerekes szék, 9 hiányzó csigolya, refrén egy altatódalból, amely könnyű álmot ígér, na és Molnár Ferenc Caramel. Hogyan kerül mindez egy terembe, egy színtérre, na meg mi a helyzet a törökszentmiklósi, származását büszkén vállaló roma fiatalemberrel? Nem kell aggódni, nem beteg, sőt. Épp most nyerte meg a Nagy Duett című vetélkedőt partnerével, Trokán Nórával.

A mai kereskedelmi tévék sok emészthetetlen, ostoba, gyakran aljas értéktelensége között felfedezek riportot a kislányról, aki Caramellel énekel a Nagy Duett színpadán. Nem élő adásban, most csak! a kicsi lány egyik álma valósult meg. Énekelhetett kedvenceivel. Nagy Csenge születésekor az orvosok észrevették, talán túl későn, hogy 9 csigolyája hiányzik a 29-ből, ezért a lábai nem fognak soha rendesen kifejlődni, kerekes székhez lesz kötve élete végéig. Azonban ez a csodaszép, kedves, okos kislány igyekszik teljes életet élni. A riport közben végig mosolyog, kivéve talán azt a csöppnyi időt, amikor annyira elámul, amikor kedvenceivel találkozik, hogy szóhoz sem jut.

Molnár Ferenc Caramel tehetséges zenész. Caramel és Csenge között a párhuzam nagyon távoli, de megvan. Akár Csenge az alkatának hibáját, ez a nagyszerű hangú fiú élete végéig fogja hordani származásának rasszjegyeit. Most a Kisebbségi és Emberjogi Alapítvány (KEJA) negatív diszkrimináció elleni kampányának reklámarca. Vállalja, hogy roma, nem leplezi, nem szégyelli. Pedig sokan nem merik felvállalni, honnan jöttek, hiszen akkor romlana megítélésük a közéletben vagy a privát szférában.

Szurkoltam neki a Nagy Duett döntőjén. Rezgett a léc, de megérdemelten nyernek. Partnerével, Trokán Nórával kedves, jól együttműködő párost alkottak. Ezt érezhették a nézők is, hiszen szavazataik alapján őket hozták ki a Nagy Duett győzteseinek. Caramel áll a színpadon, nem tudja még elhinni, hogy az ő nevét kiáltották. Győzött, megint. A Megasztár után újra egy olyan versenyben, ahol a nézők szavaztak. Ilyen alkalmakkor mindig kívánom, hogy a legtöbb cigány fiatal hasonló gondolkodású legyen. Hogy a sztereotípiák, a diszkrimináció ne befolyásolja negatívan későbbi életüket.
Tényleg, miért nem ilyen minden cigány? Vagy legalább hasonló? Nehéz kérdés. Hallom a hangokat: ha mindenki egyforma lenne, milyen szörnyű világ lenne, akkor nem lenne észrevehető a tehetség. Igaz, de én sem azt mondom, hogy egyformák legyünk. Csak legyünk tisztelettudóak, kedvesek, nyugodtak, szolidak – és legyen vállalható a viselkedésünk.

A műsor után, a döntő előtt a kislány, akinek nehéz az élete, meg a roma fiú, akinek szintén nem könnyű. Találkoztak, énekeltek, egy szebb világról álmodtak, álmodnak. Pár pillanatra elérhető valósággá válik a banális kijelentés, hogy a lehetetlen nem létezik, csak a kis emberek dobálóznak vele.

További cikkek a rovatból
Az életünk és ami benne van Az életünk és ami benne van
Hányan teszik fel nap, mint nap a kérdést maguknak, másoknak: Miért dolgozom, mit szeretnék elérni? Én pénzt akarok, hajót, repülőt, Porschét, villát, luxusnyaralást. Ezek annyira elérhetetlenek számomra, hogy éppen a remény visz előbbre, hogy el akarom érni az említett dolgokat. Amikor olvasom a riportot a milliárdos új yachtján megrendezett luxuspartiról, elképzelem, hogy én is ott vagyok, a legszebb nőknek udvarolok, iszom a legjobb pezsgőket, majd lehuppanok egy fotelbe, ahonnan az épp aktuális híreket bámulom egy hatalmas, talán New Yorkban, a Time Square-en is csodálkozást kiváltó képernyőn.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Standup gyenge poénokkal Standup gyenge poénokkal
Az est hőse már régóta vicceket szór a tömegnek étek gyanánt. Mi is erre várunk. Reméljük, újra meg újra reménykedünk, hogy egyszer már csak tele lesz a has. Flórián jön, mosolyog, mindjárt beszélni fog a mikrofonba, juj, de jó poénokat puffogtat. Igazi standup-os a srác.
“Egészséges munkakedv, avagy génhibás ösztönök” “Egészséges munkakedv, avagy génhibás ösztönök”
Képzeld, génhibás vagyok. Nem tudom mikor kezeltek, hogyan és miért, nem is emlékszem rá, de Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai elnöke szerint; „Génhibásnak kell lennie egy cigánynak ahhoz, hogy dolgozni akarjon.”
“Locsolóvers, Gyöngyöspatán jártam, egyenruhást láttam!” “Locsolóvers, Gyöngyöspatán jártam, egyenruhást láttam!”
A helyzet itthon már-már tarthatatlan. Azt érzem, hogy a cigány fiatalok előbb-utóbb agresszívvé válnak, és a provokációra válaszként érvényre juthat az ököljog is. Komoly gond lehet azokon településeken, ahol eddig nem volt cigány és nem cigány közötti ellentét.
„Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!” „Te vagy a legjobb focizó a világon, Ricsi!”
Szeretek élni, mosolyogni, de a legjobban talán azt szeretem, hogy vannak terveim, amiket el akarok érni, azokkal az eszközökkel, amelyek mindenkinek adottak egy szabad országban. Nem kérek többet, csak annyit, amennyi mindenki mást megillet: jogot a szabadsághoz, a boldogsághoz, a testi és lelki egészségem megőrzéséhez.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink