FotókKomolyanVideók

Tisztelet a cigány anyáknak

2011. május 31. | Balog Zsolt

Első alkalommal szerveztek a roma anyák tiszteletére rendezvényt. A május 29-i esemény helyszíne a Gödör klub volt, szervezői Kalla Éva és Bari Judit. Az esemény több témát járt körül: a roma anyák szerepe régen és most – vagyis változott-e valami az elmúlt évtizedekben; miért alakultak ki sztereotípiák a roma nőkkel kapcsolatban, és hogyan lehet ezeket kezelni. Voltak zenei előadások, a vetített filmek a roma asszonyok életét mutatták be. A program részeként nyílt kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyben részt vehetett a hallgatóság is.

Az eseménnyel párhuzamos fotókiállítás képei leginkább az anyaság központi szerepét ábrázolták a családban. A kisfilmek roma anyák életét mutatták be. Beszéltek az életükről, nehézségeikről és arról, hogyan lehet példamutató életet élni és gyereket nevelni. Valamint megcáfolván a sztereotípiákat elmondták, hogyan is lehet szakmailag is kiemelkedő teljesítményt nyújtani, miközben a családdal való foglalatosság marad a legelső helyen.

A laza hangvételű kerekasztal-beszélgetés legfőbb témája a cigány nőkkel szemben kialakult sztereotípiák kezelése lett. És persze felvetődött: van-e különbség cigány és nem cigány anya között. A beszélgetés egyik résztvevője, Nótár Ilona szerint van. Mégpedig az, hogy a cigány édesanya előtt a legnagyobb perspektíva, hogy anya legyen. Ebben tud igazán kiteljesedni, még akkor is, ha szakmájában is példamutató. Ezzel a legtöbben egyetértettek, de a beszélgetés előrehaladtával egyre kevésbé volt lényeges az etnikai hovatartozás, és csakis az anyaság kapott hangsúlyt. Az egyik résztvevő saját sztorival zárta a beszélgetést: Az egyik tanára megkérte, sorolja fel, hogy mik a legfontosabbak az életében. Erre ő: Az, hogy cigány vagyok, hogy jó legyek a szakmámban, hogy jó anya legyek és így tovább. A tanár azt kérte, képzelje el, hogy egy léghajón van, és csakis a legfontosabb dolgot tarthatja meg, különben lezuhan. Ő pedig elkezdte kidobálni a dolgokat, végül egy maradt: a legfontosabb, hogy igazán jó anya legyen. Ennyit az értékrend erejéről.
Az est lezárásaként a Sánta Beáta zongoraművész vezette, fiatal roma művésznőkből álló együttes varázsolta el zenéjével a közönséget. Rendhagyó esten voltunk a roma anyák tiszteletére. Reméljük, lesz folytatás….

kutivili


szólj hozzá: Tisztelet a cigány anyáknak

További cikkek a rovatból
A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában
Utánajártunk egy legendának. Állítólag van egy módszer, ami a siker titkát jelentheti a hátrányos helyzetű, reményvesztett gyerekeknek, köztük rengeteg roma fiatalnak is. A stanfordi módszert már tizenegy éve alkalmazza és népszerűsíti a hejőkeresztúri iskola igazgatója, Kovácsné dr. Nagy Emese.
Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen
Két évvel ezelőtt újjászületett egy Borsod megyei kis falu, Bódvalenke. A többségében romák lakta település vállalta, hogy festményekbe öltözteti roskadozó házait, így tiltakozik a bennük élők szegénysége ellen.
“Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít “Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít
"Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít"- hangzik az ismerős dal. A törökszentmiklósi hátrányos helyzetű gyerekeknek már tényleg nem kell mással foglalkozniuk, hiszen egy éve a Cserhaj Biztos Kezdet Gyerekház vette oltalma alá őket.
Sokszínűség és Szilvási-show Sokszínűség és Szilvási-show
Csak körbe kellett nézni a Sátoraljaújhelyi fiúk koncertjén, hogy lássuk, szinte tényleg mindenki vevő a roma kultúrára. Egy távol-keleti hölgy táncolt, húsz méterrel arrébb egy fekete férfi vette videóra a cigányzenészeket és táncosokat.
Kimásztunk a „Gödörből” Kimásztunk a „Gödörből”
No, nem arról van szó, hogy az Athe Sam hat napja alatt sikerült volna megoldani a szervezőknek a cigányság integrációs problémáit, hanem csak fizikailag vette birtokba a fesztivál az Erzsébet teret. De azért egy kis politizálás – vagy annak éppen a hiánya – sem maradt el a szombati napon.
Így éreznek a rabok Így éreznek a rabok
Börtönben ülők és már szabadultak műveiből nyílt kiállítás a Váltó-sáv Alapítvány budapesti irodájában. Húsz fegyintézetből több mint 200 pályamű érkezett, többségük grafika. A szakemberek azt mondják, hogy megdöbbentően jó alkotások születtek.
A roma népesség kisebb, mint gondolnád A roma népesség kisebb, mint gondolnád
Az ELTE legfrissebb kutatása szerint Magyarországon a lakosság negyede azt hiszi, hogy több mint 4 millió cigány él hazánkban. A megkérdezettek több mint húsz százaléka fél a cigányoktól; ugyanannyian, mint a Magyar Gárdától és az adóhatóságtól összesen.
Roma Médiakép Roma Médiakép
Három fiatal lány vesztette életét január közepén a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen. A tragédia hajnalán több média romák által elkövetett késelésről számolt be. A sosi annak próbált utánajárni, vajon mi lehet az oka annak, hogy a bűncselekmények elkövetőiről rögtön azt feltételezik: cigányok lehettek.
Carnival Mood Carnival Mood
Ferenc Kunhegyesi is an artist and has been a student of István Szentandrássy for ten years. Ferenc, who is also a successful Roma dancer and radio journalist, is committed to the heritage of the late Roma artist Tamás Péli and want to be a true follower of his teacher Szentandrássy. At the same time,he is looking for his own path. He lives in Kiskőrös, and most recently he has painted works in carnival mood. As he said, he is very much intrigued by what it means to hide behind a mask.
Karneváli hangulatban Karneváli hangulatban
Kunhegyesi Ferenc festőművész, Szentandrássy István tanítványa. A táncosként és rádiósként is sikeres roma fiatalember arra törekszik, hogy mestere méltó követője legyen. A Kiskőrösön élő művész legfrissebb festményein karneváli hangulatot teremt és leginkább most „az álarc mögé bújás” foglalkoztatja.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink