HanganyagokVideókZenés-táncos

Égi áldás nélkül

2011. június 8. | Forgács Marietta

Tegnap kora reggel percekig haboztam, mit is vegyek fel. Nemcsak mert nő vagyok – máskor is gondot okoz a ruhadarabok összeválogatása –, a gondot az okozta, hogy találjak olyan szoknyát, ami esőben, melegben és hidegben mégiscsak megfelel az alkalomhoz. Végül sikerült a feladatot megoldani.

Az előző napokban, ahogyan tanulmányoztam az Athe Sam programját, elsőre megfogott a keddi nap: a Roma Mentor Program bemutatása, tánctanítás, fiatal tehetségek fellépése, az Etnorom, ráadásul egy érdekes film – persze a felsorolás korántsem teljes.

A délben kezdődő Roma Mentor Programról már előzőleg is hallottam, de akkor még nem tudtam, mennyire komplex, összetett ötlet megvalósításába vágott bele az Open Society Institute (OSI) és a Bhim Rao Egyesület (http://www.bhimrao.hu). A program vezetőjét, Káló Károlyt kérdeztük arról, mit is takar a program, és mit mutatnak be a fesztivál ideje alatt.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


A mentorok közt volt néhány ismerős arc is, többek közt Bordás Róbert operatőr, akitől megtudakoltuk, hogyan került be a programba.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A produkciók bemutatása nézőknek és a részt vevő gyerekeknek egyaránt élmény volt. Gáspár Máté szerint már csak ezért is érdemes volt részt venniük a programban, de az OSI, mely anyagi hátteret megteremtette, a fiatalok számára nagyobb célokat is lát.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A gyerekek bemutatkozása után lehetőség volt egy kis sziesztára, hiszen a következő program csak néhány órával később következett. A kora esti vacsora és séta után meglepődve vettem észre, hogy a Gödör lépcsői közt elhelyezett asztaloknál már alig lehet helyet találni, így nincs más lehetőség: irány a pult, igyunk valami hűsítő italt! A visszaváltható poharak ötlete környezetbarát, bár kissé drága mulatság, ha valamelyik asztalon felejtjük: 200 forintunk bánhatja…

A fiatal tehetségek szép számban képviselték magukat. Az Athe Sam fesztivál felhívása sikeres volt, a szervezőknek nehéz volt válogatniuk a jelentkezők közül. Kedden hastáncokat, hagyományos cigánytáncokat, valamint magyar néptáncokat mutattak be, meggyőzve ezzel a közönséget arról, hogy évszázados hagyományaink mégsem tűnnek el olyan hamar.

Ha pedig valaki nem tudna táncolni, vagy elfelejtette milyen is a lépések, minden nap kaphat lehetőséget, hogy cigány tánctanár segítségével rophassa velünk a táncot az esti koncerteken.

Nagy szervezőkészséget igényelt tőlem, hogy egyszerre nézhessem, hogyan is tanulnak cigány tánclépéseket a nem-romák a teraszon, és megnézzem az egyik kedvenc filmemet is a színházteremben.

Az Életvonat című francia-román film 1941-ben, a II. világháború idején játszódik. Egy kis zsidó közösségbe kalauzol el bennünket, ahol a falu bolondja egyik este közli: a nácik a szomszédos települések összes zsidó lakóját ismeretlen helyre deportálják és valószínűleg az ő falujuk lesz a következő. Így a falu öregjei összeülnek, hogy megvitassák, hogyan menthetnék meg a közösséget. Végül képtelen ötletet eszelnek ki: megszervezik saját ál-deportálásukat, hogy így jussanak el Palesztinába, az ígéret földjére. Az utazás során egyre újabb problémákkal kell megküzdeniük, míg végül német ruhás katonák állítják meg a szerelvényt. A rémület feszültsége csak akkor oldódik fel, amikor kiderül, hogy ők is ál-nácik, valójában önmagukat deportáló cigányok. A történet azonban itt még nem ér véget. Keserédes befejezését nem árulom el, aki teheti, inkább nézze meg.

A sötét színházterem után jól esik újra a friss levegőn, ahol már a Mohácsi Tamburazenekar húzta a talpalávalót. A közönség soraiban ismerős arcot fedezek fel. Kapócs Zsóka egykori szépségkirálynő, mai színésznő érkezett párjával a Gödörbe, elmélyülten hallgatták a tamburásokat.

Végül megpróbálkozom az egyik legnehezebb feladattal, néhány percre elvonni Szilvási Istvánt, a fesztivál egyik szervezőjét. Hol ismerősök köszöntik, hol pedig a telefonja csörög folyamatosan, de látom, fél szemmel gyermekeit is figyeli. Az évek óta jelentkező fesztivál idei változásairól érdeklődtünk tőle.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Este kilenc órakor már egyre többen vagyunk, mindenki várja a régi Kalyi Jagból érkező Balog Józsefet és Künstler Ágnest, akik hat éve alapították meg az Etnoromot. Repertoárjukban új feldolgozásban szólalnak meg magyar, balkáni, szerb, román, orosz, török, spanyol és arab roma dalok

Hajnalban érkezem haza, lerogyok az ágyra. A szoknya jó választás volt – összegeztem, de a nap kissé veszteséges volt: egyik kedvenc kardigánom valahol elmaradt a forgatagban. Mégsem bánom, hiszen vihar nélkül, kellemes melegben élvezhettük végig a műsorokat, a kora reggel lezúduló eső pedig mindenkit már otthon érhetett, miközben az igazak álmát aludta.


szólj hozzá: V. Athe Sam Fesztivál 2. nap

További cikkek a rovatból
Tanulni kell, de nem mindegy, hol Tanulni kell, de nem mindegy, hol
Fókuszban a VIII. kerületi roma diákok. Ha jobb tanulmányi átlagot akarnak elérni, vagy esetleg egy másik iskolába szeretnének járni, akkor jelentkezhetnek Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány legújabb programjára.
Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is
Csepel egyik lakótelepén, az emeletes házak által közbezárt, magas tölgyek aljában húzódik meg az alacsony épület. Csak az udvaron lévő játékokból lehet sejteni, hogy ez egy óvoda. Ahogy belépünk a földszintes, kívülről unalmasan szürke épületbe, úgy csap meg a tisztaság, a meleg érzete. Kisgyerekek kukucskálnak ki az egyik ajtó mögül, és mosolyogva köszönnek "Csókolom!"-ot a vendégnek.
Készül a cigányeposz Készül a cigányeposz
A roma irodalomról szól az a sorozat, amelyet szerdánként rendeznek a budapesti DocuArtban. A négy héten át tartó esemény első vendége Jónás Tamás volt.
A Cigánytábor a Nemzetibe ment A Cigánytábor a Nemzetibe ment
Ki ne ismerné a Cigánytábor az égbe megy című orosz filmet, és az abban elhangzó fantasztikus dallamokat? A zenét élvezve nehéz a székben ülni, hiszen az ember lába azonnal mozogni kezd a hamisítatlan cigány muzsikára.
Nincs igazi választási lehetőség Nincs igazi választási lehetőség
Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat - véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.
Magyar Népdalok Cholibától Magyar Népdalok Cholibától
Choli Daróczi József mikrofon előtt még nem énekelt. Mi a budapesti Muzikum Klubban, a "Gangesz Rigmusok" programsorozat alkalmával beszélgettünk az ismert cigány íróval, népművelővel. Mivel szó volt a roma kultúráról, a kettős identitásról, ezért ismert magyar népdalokat is elénekelt cigány nyelven. Galyas Gyula összeállítása.
Generációváltás előtt Generációváltás előtt
Állami támogatás nélkül akár meg is szűnhet az egyetlen újság, amely cigányul szól cigányoknak, cigányokról - mondta a Khetano Drom szerkesztője. Rostás-Farkas György abból az alkalomból nyilatkozott a sosinet.hu-nek, hogy megjelent az Összeölelkezett sorsunk című kötete. AZ író-újságíró véleménye szerint a több mint 20 éve megjelenő lap életben tartásához új arcokra, fiatalokra lenne szükség, mert a generációváltás elkerülhetetlen. Erről, valamint az új könyvéről beszélgetett vele Forgács Marietta.
Egy éves a C-street Rádió Egy éves a C-street Rádió
Egy éves lett a C-street Rádió. Vezetőjével, Jánoska Istvánnal az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a terveikről szerettünk volna beszélgetni. Mint mindjárt hallani fogják, a jövőről keveset árult el az internetes rádió munkatársa, annyit azonban elmondott, hogy nemsokára nagy meglepetésben lesz részük azoknak, akik ismerik és kedvelik a C-Streetet. Jánoska Istvánt hallják.
A talentumok mestere a tehetségről A talentumok mestere a tehetségről
Dénes László hegedűtanár keze alól sok fiatal hegedűművész került ki, többségük olyan, akinek a munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is meghatározó. Számos roma tehetséget juttatott el a művészi szintig, és vallja, hogy az ő adottságaik különlegesek, és hogy rendelkeznek valami plusszal. Olyan nagyszerű előadóművészeket oktatott, mint például Oláh Vilmos, Szalai Antal, vagy a Costa Concordia hajószerencsétlenségben elhunyt Fehér Sándor.
Tények miatt támadják Tények miatt támadják
A közelmúltban heves támadás érte a jobboldali média részéről Daróczi Ágnest, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnökét egy olasz televíziós társaságnak adott interjúja miatt. Ebben többek között azt állította, hogy hazánkban 1200 cigánygettó található, és bírálta a kormány közmunkaprogramját. A roma jogvédőt az ellene irányuló kritikák kapcsán kerestük fel, hogy megkérdezzük, hogyan válaszol a támadásokra.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink