VideókZenés-táncos

Hangrobbanás – a fővárosi cigányparkban

2011. június 9. | kutivili

A tegnapi nap fílingje már kevéssel a megnyitás után nagyon hasonlított ahhoz a kellemes jelenethez, amikor a meleg beköszöntével kicsik és nagyok úgy gyűlnek a Vidám Parkba, mint méhek a mézre. A közönség soraiból számtalanszor hallottam: „Majd most lesznek a Váradiék, arra mindenképpen maradni kell”. A tegnapi nap vidám-cigányparkjában Váradiék lettek az adrenalinszintet egekbe szökkentő hullámvasút. De természetesen a többi fellépő is hasonlóan érdekes mókának bizonyult.

Az Athe Sam a gálát megelőzően tehetségkutatót rendezett; a Rajkó zenekar zseniális fiatal muzsikusai ennek voltak kiemelkedő pontszámot elérő győztesei. Produkcióikat a tőlük már megszokott lazasággal és ösztönös virtuozitással adták elő, becsempészve néhány, kortárs zeneszerző által írt művet is a sokszínű repertoárba. Kállai Jánossal, a zenekar cimbalmosával beszélgetve megtudtuk, hogy kapnak lehetőséget fellépésre, megmutathatják magukat csaknem heti rendszerességgel, és az Athe Samot – amin most vettek részt először – ha tehetik, sosem hagyják ki többé.

A fiúk ezen az estén együttműködtek Karcagi János operaénekessel, a tehetségkutató talán legnagyobb meglepetésével, akit a zsűri egyhangúlag a tehetségkutató győzteseként hirdetett ki. Aki Jánost élőben hallja énekelni, megtudja, mit jelent a hangrobbanás. Előadása egyedi, magával ragadó, szinte Pavarottisan nagystílű.

Utánuk kezdte a muzsikát a Gödör szabadtéri részén Oláh Ernő és zenekara. Vérprofikként viselkedtek a színpadon, rendkívüli nyugodtsággal, ízes, egyedi előadásmóddal és olyan meredek virtuozitással játszottak, hogy megérdemelték a lenyűgözött közönség díjaként felfogható többszöri visszatapsolást.

Oláh Ernőék koncertjével párhuzamosan adták léptek színre a Cinka Panna Cigány Színház tagjai: Jónás Judit és Mata András. Judit komoly, sokszor haragosnak tűnő monológjait zeneszámok szakították meg, olykor kiegészítették ki – András énekkel és gitárral támogatta meg a színésznő énekét.

Az Amaro suno zenekar javította tovább a hangulatot. Tűt legfeljebb a Gödör távoli sarkaiban lehetett volna leejteni. Fulladás ellen ötperces sétát illesztettünk be, hogy friss városi oxigént vegyünk magunkhoz. Visszatértünkkor épp a színpadra tartottak a Váradi Roma Café várva várt tagjai, de ekkor a tűleejtés már eljutott lehetetlen küldetés kategóriába. Habár egy talpalatnyi hely sem volt, mégis majdnem mindenki tudott táncolni. Hogyan? Ez az élet egyik nagy kérdése, és nem biztos, hogy valaha is választ kapok rá. A Váradiék által teremtett hangulatnak, a zenéinek még csak rövid jellemzésével sem próbálkoznék, mert ezt látni, hallani kell, nem magyarázni. Nem túlzok: fenomenális, amit csinálnak.

Az est kérdésére egybehangzó, mégis sablonoktól mentes válaszokat kaptunk. A legtöbben úgy vélik, hogy az Athe Sam szépen lassan, az évek során megépítheti a romaság és a többségi társadalom közti hidat. Élő és megbízható kommunikációs csatorna lehet, mivel nagyon érdekes és nagyon kellemes. Egyik interjúalanyunk szerint nemcsak a cigányság és a többségi társadalom között lehet a kommunikáció eszköze, hanem elméletben nemzetközi szinten is.

És látva a tömegben, micsoda jó kedvvel mulatnak, beszélgetnek, örülnek egymásnak romák és nem romák, meg a ki tudja, hányféle nemzetiségű külföldi, arról bizonyosodunk meg, hogy nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is lehet ez így.


szólj hozzá: Athe Sam Fesztivál 3. nap

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink