HanganyagokVideókZenés-táncos

Taroltak a beások

2011. június 10. | Forgács Marietta

Készítette: Arató Mátyás

Csütörtök délután a hirtelen lehűlt levegő és az olykor felerősödő szél kissé megijeszthette a fesztivál látogatókat. Délután még viszonylag kevesen ültek a más napokon zsúfolásig telt teraszon. A fázósabbak behúzódtak a kávézóba.

A szervezők komoly témával indították a programot. A délután hat órakor kezdődő (M)ennyien vagyunk? kerekasztal beszélgetés gondolati ébresztő volt egy olyan problémára, amely az őszi népszámlálás kapcsán vetődik fel. Vajon ki, és mennyien fogják felvállalni kisebbségi származását?

Noha 2001-ben hivatalosan alig több, mint190 000 ember vallotta magát romának, ezt a számot a szakemberek legalább háromszorosára becsülik.

A beszélgetésen szakemberek és civilek egyaránt kifejthették véleményüket, melyek közt markánsan jelent meg Orsós János véleménye.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A kerekasztal megbeszélésen Setét Jenő, korábbi Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója is feltűnt, aki egy konkrét kampánnyal szeretné azt elérni, hogy minél többen vállalják származásukat, hiszen ez az egyetlen olyan hivatalos adatforrás, amely alapján a kormány integrációs programokat találhat ki.

A (M)ennyien vagyunk? programmal egy időben kezdődött a „Gyűlölet nélkül” című komoly komédia A Csemer Géza nevével fémjelzett darab. Az író-rendező a darab végén annyit árult el nekem, hogy ugyan kevesen látták a darabot, de nem érzi kritikának mindezt, hiszen mindenki mulatni érkezik egy ilyen fesztiválra. Annyit azért a rendező még elárult, hogy jövő évre is készülnek, akkor egy könnyű darabot visz a színpadra a Reneszánsz Roma Műhely.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Számomra a fesztivál egyik értéke az, hogy a fellépések során a szervezők nemcsak a régi, öreg motorosoknak adnak helyet, de a tehetségkutató nyertesei is megmutathatják mire képesek.  A csörögi táncegyüttes autentikus táncai kissé becsapták a nézőket, ugyanis pár perces szünet után a rakott virágszoknyás lányok lenge öltözetben mutatták meg, hogy a modern táncok sem állnak tőlük távol.

A Limba Nostru beás együttessel már egy sárvári koncertjükön találkoztam. A koncerten a gyorsütemű pergetőket lassú cigányballadák követték, amely kapcsán eszembe jutott egy olyan idézet, amely jól érzékelteti a cigányokra jellemző hangulatvilágot:
„ … egyszer abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy jelen lehettem az Ando Drom hangszer nélküli próbáján. Ott értettem meg, hogy a cigányok olyasmit hordoznak, amit semmilyen más nép nem volt képes létrehozni. Vagy nem tudok róla… Ha az örömzenék között van legörömebb, az a cigány. Pedig nem szól semmi másról, csak a szenvedésről. Hát ez az, ami csak megszentelt lelkekből jöhet. És ahogy énekeltek, az arcukat látva megértettem, hogy én vagyok itt kint, és ők vannak bent.”

(Élet és Irodalom 1993., Andrassew Iván írása. Részlet.)

A kissé melankolikus hangulatomat barátnőim érkezése kergette el, a kellemes női csevejt követően már izgatottan vártuk a Kanizsa Csillagait (www.kanizsacsillagai.mlap.hu), azt az együttest, akik kevés fellépést vállalnak, és csak ritkán lehet velük találkozni…. A beás, és oláh cigány népdalok tisztán, autentikusan szólalnak meg, és csak növelte az élményt ahogy a hallgatók sorából egyre többen és többen táncra perdültek.

Még a fellépésük előtt sikerült szóra bírnom a zenekar vezetőjét, Horváth Zoltánt.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Mindez jó ráhangolódás volt a szerbiai Dejan Jovanovicnak. Az igazi pergős dallamokkal érkező banda hozta a balkáni hangulatot. Néhány perc alatt mindenki ropta, s a forró hangulatot a hazaindulókban csak a kinti szeles, hideg idő tudta lehűteni.


szólj hozzá: Taroltak a beások

További cikkek a rovatból
Tanulni kell, de nem mindegy, hol Tanulni kell, de nem mindegy, hol
Fókuszban a VIII. kerületi roma diákok. Ha jobb tanulmányi átlagot akarnak elérni, vagy esetleg egy másik iskolába szeretnének járni, akkor jelentkezhetnek Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány legújabb programjára.
Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is
Csepel egyik lakótelepén, az emeletes házak által közbezárt, magas tölgyek aljában húzódik meg az alacsony épület. Csak az udvaron lévő játékokból lehet sejteni, hogy ez egy óvoda. Ahogy belépünk a földszintes, kívülről unalmasan szürke épületbe, úgy csap meg a tisztaság, a meleg érzete. Kisgyerekek kukucskálnak ki az egyik ajtó mögül, és mosolyogva köszönnek "Csókolom!"-ot a vendégnek.
Készül a cigányeposz Készül a cigányeposz
A roma irodalomról szól az a sorozat, amelyet szerdánként rendeznek a budapesti DocuArtban. A négy héten át tartó esemény első vendége Jónás Tamás volt.
A Cigánytábor a Nemzetibe ment A Cigánytábor a Nemzetibe ment
Ki ne ismerné a Cigánytábor az égbe megy című orosz filmet, és az abban elhangzó fantasztikus dallamokat? A zenét élvezve nehéz a székben ülni, hiszen az ember lába azonnal mozogni kezd a hamisítatlan cigány muzsikára.
Nincs igazi választási lehetőség Nincs igazi választási lehetőség
Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat - véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.
Magyar Népdalok Cholibától Magyar Népdalok Cholibától
Choli Daróczi József mikrofon előtt még nem énekelt. Mi a budapesti Muzikum Klubban, a "Gangesz Rigmusok" programsorozat alkalmával beszélgettünk az ismert cigány íróval, népművelővel. Mivel szó volt a roma kultúráról, a kettős identitásról, ezért ismert magyar népdalokat is elénekelt cigány nyelven. Galyas Gyula összeállítása.
Generációváltás előtt Generációváltás előtt
Állami támogatás nélkül akár meg is szűnhet az egyetlen újság, amely cigányul szól cigányoknak, cigányokról - mondta a Khetano Drom szerkesztője. Rostás-Farkas György abból az alkalomból nyilatkozott a sosinet.hu-nek, hogy megjelent az Összeölelkezett sorsunk című kötete. AZ író-újságíró véleménye szerint a több mint 20 éve megjelenő lap életben tartásához új arcokra, fiatalokra lenne szükség, mert a generációváltás elkerülhetetlen. Erről, valamint az új könyvéről beszélgetett vele Forgács Marietta.
Egy éves a C-street Rádió Egy éves a C-street Rádió
Egy éves lett a C-street Rádió. Vezetőjével, Jánoska Istvánnal az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a terveikről szerettünk volna beszélgetni. Mint mindjárt hallani fogják, a jövőről keveset árult el az internetes rádió munkatársa, annyit azonban elmondott, hogy nemsokára nagy meglepetésben lesz részük azoknak, akik ismerik és kedvelik a C-Streetet. Jánoska Istvánt hallják.
A talentumok mestere a tehetségről A talentumok mestere a tehetségről
Dénes László hegedűtanár keze alól sok fiatal hegedűművész került ki, többségük olyan, akinek a munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is meghatározó. Számos roma tehetséget juttatott el a művészi szintig, és vallja, hogy az ő adottságaik különlegesek, és hogy rendelkeznek valami plusszal. Olyan nagyszerű előadóművészeket oktatott, mint például Oláh Vilmos, Szalai Antal, vagy a Costa Concordia hajószerencsétlenségben elhunyt Fehér Sándor.
Tények miatt támadják Tények miatt támadják
A közelmúltban heves támadás érte a jobboldali média részéről Daróczi Ágnest, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnökét egy olasz televíziós társaságnak adott interjúja miatt. Ebben többek között azt állította, hogy hazánkban 1200 cigánygettó található, és bírálta a kormány közmunkaprogramját. A roma jogvédőt az ellene irányuló kritikák kapcsán kerestük fel, hogy megkérdezzük, hogyan válaszol a támadásokra.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink